g
rajčata
Nebo 1 konzerva krájených či loupaných rajčat
1
lžíce
sádlo
2
hřebíček
tymián
bobkový list
5
ks
nové koření
Kuliček
5
pepř celý
3
lžíce
cukr
Postup přípravy receptu
1
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povaři. Poté omáčku osladíme a přecedíme. Nakonec zahustíme jíškou a můžeme podávat.
Super, akorát přidávám vývar z hovězího masa, mrkev, citron a celé to dělám na másle se slaninou, nádherně to voní. mouku dávám do základu a dávám rozhodně čerstvá rajčata a jeden rajčatový protlak. Nakonec je to rajská omáčka, takže to má v názvu ;-). Taky jeden větší nebo dva malé stroužky česneku, ale s česnekem se to nesmí přehnat, přebíjí chutě a vůně. Četla jsem tu v komentářích o skořici, ráda vyzkouším, tymián a hřebíček mi právě voní na plotně ;-) Ahoj.
Přesně taková rajská (s br. knedlíkem) dnes byla k obědu. Ještě přidávám tak 2 cm dlouhý kouek celé skořice a nejprve osmahnu na tuku koření, aby se pěkně "vytáhly" všechny vůně a pak teprve přidám cibuli. Kromě toho, že omáčku dosladím (ale u nás cukru nedávám tolik - max. 1 lžíci), tak i trošku přikyselím octem (tak malou lžičku).
Ivana Patůčková
|30. 8. 2010 12:19
Moooc dobrý a to rajskou nemusím. Akorát mi to množství rajčat na 4 porce připadalo děsně málo, nakonec jsem přidělala ještě další půl kg.
hana kohoutová
|2. 12. 2009 12:05
opravdu výborná
Jana Šajdlerová
|22. 6. 2009 20:26
Skvělá, přidávám do oblíbených.
Kristýna Macháčková
|12. 5. 2009 21:59
Dneska jsem uvařila svoji první rajskou omáčku dle tohoto receptu a musím dát za 1. Je opravdu výborná! Mlaskám ještě teď:-)
Alexandra Daňková
|9. 4. 2008 14:44
Tak jsem omáčku právě dodělala a je moc dobrá. Jen jsem byla dost zmatená, jelikož v receptu není napsáno, že bych měla rajčata podusit a pak je zalít vodou,přidat masox a povařit. Kdyby se to nepodlilo, tak by omáčky bylo málo. Tak doufám, že jsem to udělala správně
Petra Matoušková
|12. 11. 2007 09:09
Použila jsem pouze rajčata, které jsem před zimou narychlo sklidila, sice jsem neměla tymián, ale přesto byl přítel chutí nadšený - výborný !!!
Aneta S
|20. 10. 2007 11:34
Anonym: Lžičku? to je trochu přehnané, hm? bohatě stačí špetka
Martin Pichler
|19. 9. 2007 15:08
Mám ženu v porodnici a miluje rajskou,chci ji to uvarit,zvladne to i antitalent?
Petra Kvasničková Jindřichová
|6. 8. 2007 18:20
VÝBORNÁ!!! Vařila jsem dlouho (měla jsem dost času) a byla krásně jemná!
Jaroslav Havel
|31. 8. 2006 14:24
Podle naší mamky je dobré dát trochu citronové šťávy...
Zuzana klásková
|18. 8. 2006 14:46
zkoušela sem tento recept a musim jen říct,ze bez mrkve je lepsi!
Lenka
|14. 7. 2006 12:42
Do rajské je dobrý ještě nastrouhaný perník.Jinak je moc dobrá.
já
|18. 1. 2006 13:45
bez hřebíčku, tymiánu a víc cukru a je vynikající + skořice a masox
Jan Mastník
|7. 11. 2005 20:14
Omáčka výborná, rozhodně zopakuji:-)a s tou skořicí to bylo ještě lepší.
Vilém B.
|31. 8. 2005 22:00
Skvělé, skvělé, skvělé !
Jana Šebelková
|8. 6. 2005 12:09
ještě jsem zapoměla - přidáme 1 masox!!
Anonym
|8. 6. 2005 06:58
Do rajské ještě na konec vaření přidávám lžičku mleté skořice.