Dáme vařit rýži a mezitím rajským jablíčkům odkrojíme tenký plátek v místě, kde z nich vyrůstala stopka. Vydlabeme je a vnitřek z nich dáváme do misky a poté můžeme rozšlapat vidličkou nebo rozmixovat mixerem, co se nepodaří rozšlapat vidličkou vyndáme.
2
Rýži důkladně promastíme. Odebereme asi 1/4 kg rýže a smísíme jí s vnitřky z rajských jablek. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikopíme odkrojenými plátky, pomažeme olivovým olejem a dáme grilovat (já používám mikrovlnnou troubu). Vezmeme zbytek směsi a dáme ji na talíř (nejspíš bude téměř studená od toho, jak se smísila rýže s vnitřky z rajčat - doporučuji ohřát). Pak vezmeme zbylou rýži a dáme jí na talíř vedle směsi... Místo koření na gyros můžeme použít kari nebo rýži s kousky zeleniny nebo cokoliv jiného - co komu chutná.
3
Můžeme také dozdobit petrželí nebo pažitkou (šnitlíkem) nebo něčím zeleným a nejedovatým.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Michal Váňa
|28. 8. 2005 10:07
ještě jsem jaksi zapoměl dodat že do té směsi se přidává i koření na gyros omlouvám se...
Michal Váňa
|28. 8. 2005 10:05
nu já to jedl poprvé v Řecku trochu jsem to pozměnil ale jinak podstata je stejná :o)
Airan Novakova
|25. 8. 2005 12:26
Tak uz vim co budu varit v patek. Dnes uz uvareno mam, jdu pect:-) DEKUJI VSEM NAVSTEVNIKUM TETO STRANKY ZA DOBRE NAPADY A RADY.
Airan Novakova
|25. 8. 2005 12:23
Tohle delalavala moje babicka na patek, jen postup byl trochu jiny...zasmazila se cibulka, pridala ryze a nakrajeny stred z rajcat, ochutilo se, naplnili se rajcatka a sup do trouby. Mne to moooc chutnalo:-)