Omyjeme rajčata a rozpůlíme je. Větší kousky rozčtvrtíme. Osušíme mozzarellu a nakrájíme ji na plátky. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na kolečka. Bazalku opereme, jemně osušíme a otrháme lístky. Nasekáme je na drobné kousky. Slijeme olivy.
2
Připravíme marinádu. Smísíme ocet s olejem. Oloupeme a utřeme česnek. Vmícháme jej do dresinku, přidáme sůl s pepřem a nakonec i šalotku. Na talířky rozdělíme pokrájená rajčata, posypeme je zelenými i černými olivami a poklademe plátky sýra. Přelijeme česnekovým dresinkem a posypeme bazalkou. Salát skvěle chutná s křehkým pečivem.
Místo červ. vin. octa, který je trochu agresívnější jsem dala balsamikový a stačila nám 1-2 lžíce i tak. Olivy jsem pokrájela (použila jsem kalamata). K tomu jsme si dali zapečené toasty a večeře nám chutnala.