Na oleji osmažíme cibuli, ke které přidáme mleté maso a smažíme za častého míchání do oddělení masa od sebe. Přidáme protlak, nasekaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, přidáme pokrájenou řepu na tenké hranolky, kostičky nebo plátky, přilijeme vývar a vaříme cca 20 minut.
2
Řepě trvá vaření nejdéle, takže až po cca 15-20-ti minutách vaření přisypeme na plátky pokrájený řapíkatý celer a dovaříme doměkka (na skus). Nakonec přilijeme do polévky sekaná rajčata i se šťávou, promícháme, osolíme, opepříme a ještě krátce povaříme.
3
Polévku je dobré nechat alespoň půl hodiny před podáváním na kamnech odležet, kdy se v ní příjemně rozloží sladkokyselá chuť.
4
Podáváme s kopečkem zakysané smetany ohřáté do pokojové teploty, přizdobit můžeme mladými lístky řapíkatého celeru nebo řepy.