Francouzský koláč zvaný quiche si můžete dopřát jako lehkou večeři nebo svačinu. Korpus v tomto případě poklademe dozlatova opečenou slaninkou a orestovanými šalotkami. Nebude chybět ementál a gorgonzola. Pokrm nám krásně ovoní tymián.
Do mísy dejte mouku, na kostičky nakrájené studené máslo, vejce, tymián a sůl. Rukama zpracujte ingredience na drobenku, která se začne spojovat v kompaktní těsto. Podle potřeby přidejte vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát tenký asi 3 mm a přeneste ho do formy. Prsty těsto zatlačte do všech záhybů formy a přebytečné kousky těsta odkrojte. Dejte chladit do ledničky.
3
Šalotky oloupejte a nakrájejte na kolečka (pár si jich ponechte na dokončení koláče). Slaninu nakrájejte na nudličky. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte slaninu, nechte ji trochu vypéct, přidejte šalotky a pomalu restujte doměkka. Sýr nastrouhejte nahrubo, vejce rozšlehejte se smetanou a lístky tymiánu, směs osolte a opepřete.
Na korpus nasypte polovinu ementálu, rozprostřete směs šalotek a slaniny, zalijte vejci se smetanou, zasypte zbylým ementálem a rozdrobenou gorgonzolou a navrch naskládejte kolečka šalotek. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.