Francouzský koláč zvaný quiche si můžete dopřát jako lehkou večeři nebo svačinu. Korpus v tomto případě poklademe špenátem, kousky lososa a cherry rajčaty. Nesmí chybět ani nastrouhaný sýr, vaječná směs a samozřejmě čerstvá bazalka.
Do mísy dejte mouku, na kostičky pokrájené studené máslo, vejce a sůl. Rukama zpracujte ingredience na drobenku, která se začne spojovat v kompaktní těsto.
Podle potřeby přidejte vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky.
Vychlazené těsto rozdělte na poloviny a rozválejte na pomoučněné ploše na 2 pláty tenké asi 3 mm a přeneste je do forem. Prsty těsto zatlačte do všech záhybů a přebytečné kousky těsta odkrojte. Dejte chladit do ledničky.
3
Špenát spařte horkou vodou, zchlaďte, vyždímejte a pokrájejte na kousky. Sýr nastrouhejte nahrubo. Lososa zbavte kůže a nakrájejte na proužky. V míse vidličkou rozšlehejte vejce, přilijte smetanu, osolte a opepřete.
Na vychlazené korpusy rozdělte sýr, přidejte špenát, zalijte vaječnou směsí, do ní naskládejte kousky lososa a rajčátka. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Podávejte s čerstvou bazalkou.