Francouzský koláč zvaný quiche si můžete dopřát jako lehkou večeři nebo svačinu. Korpus v tomto případě zdobí plísňový sýr modřenín, jarní cibulky a směs vejce a smetany okořeněná voňavým tymiánem. Už během pečení se vám budou sbíhat sliny.
Do mísy dejte mouku, na kostičky nakrájené studené máslo, vejce, tymián a sůl. Rukama zpracujte ingredience na drobenku, která se začne spojovat v kompaktní těsto. Podle potřeby postupně přidávejte vodu. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát tenký asi 3 mm a přeneste ho do formy. Prsty těsto zatlačte do všech záhybů formy a přebytečné kousky těsta odkrojte. Dějte chladit do ledničky.
Jarní cibulky očistěte a podélně rozkrojte na poloviny. Nastrouhejte tvrdý sýr, v misce rozšlehejte vejce, přilijte smetanu, osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu. Na vychlazený korpus rozprostřete nastrouhaný sýr, nalijte vaječnou směs, rozdrobte modřenín a naskládejte cibulky řeznou stranou nahoru. Dolaďte pepřem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.