Francouzský koláč zvaný quiche si můžete dopřát jako lehkou večeři nebo svačinu. Korpus v tomto případě zdobí červená cibule, česnek, cherry rajčata a strouhaný čedar. Už během pečení se vám budou sbíhat sliny.
Mouku nasypte do mísy robotu, přidejte na kostky nakrájené máslo a sůl. Míchejte hákem střední rychlostí, dokud nevznikne drobenka. Nyní přidejte žloutek a 50 ml studené vody a ještě krátce vymíchejte, až se hmota začne spojovat. Postupujte rychle, aby se máslo nerozehřálo a těsto zůstalo chladné. Jen tak bude po upečení krásně křehké.
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rychle zpracujte rukama. Vyválejte asi půl centimetru silnou placku o průměru 30 cm a vyložte jí formu o průměru 26 cm. Okraje těsta seřízněte a dno propíchejte vidličkou. Formu s těstem nechte asi půl hodiny vychladit v ledničce.
3
Zatím si připravte náplň. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a česnek na plátky. Na rozehřátém oleji orestujte nejprve cibuli, asi 3 minuty. Přidejte česnek, restujte ještě 1 minutu, poté sundejte z ohně a nechte zchladnout.
V misce prošlehejte vejce, přimíchejte ricottu, smetanu a nahrubo nastrouhaný čedar. Nakonec vmíchejte otrhané lístky bylinek a orestovanou cibuli s česnekem. Osolte a opepřete.
5
Předehřejte troubu na 180°C. Těsto upečte nejprve „naslepo“, zakryjte ho pečicím papírem a zatižte luštěninami, aby nevyběhlo. Po 10 minutách luštěniny odstraňte a ještě pár minut pečte bez nich. Nyní do korpusu nalijte náplň a navrch rozložte rajčata, klidně i se stopkami. Pečte 30 minut dozlatova. Quiche podávejte teplý nebo vychladlý.