Tenhle francouzský vynález je bez nadsázky geniální. Dá se totiž do nekonečna obměňovat. Zachovat je třeba jen pár základních surovin: nikdy nevynechejte smetanu, vejce a sýr, to je báze quiche. Dále už přidávejte a kombinujte ingredience podle libosti: zeleninu syrovou, restovanou či pečenou, slaninu, šunku, kousky masa či ryb, různé druhy sýrů a bylin...
Mouku se špetkou soli promněte v prstech se studeným máslem nakrájeným na kostky, až vznikne drobenka. Přidejte žloutek a 50 ml studené vody a rychle spojte v hladké kompaktní těsto. Zabalte do fólie a nechte v ledničce 30 minut odpočinout.
Růžičky brokolice nasypte spolu s fava boby do vroucí vody a povařte 5 minut. Slijte, propláchněte studenou vodou a boby vyloupejte ze slupky.
3
Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli nakrájenou na tenké plátky, asi 5 minut. Přidejte plátky česneku a restujte ještě asi 2 minuty. Odstavte a zalijte smetanou. Přidejte bílek a vejce a prošlehejte. Promíchejte s lístky tymiánu, na kostičky nakrájenou fetou a povařenou brokolicí s fava boby. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Těsto vyválejte na kulatý plát o průměru asi 26 cm. Vyložte jím formu a prsty je vmáčkněte do okrajů. Přes hranu formy přejeďte válečkem, odkrojíte tak těsto přečnívající přes okraje. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatižte suchými luštěninami. Formu vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninovou zátěží a pečte dalších 10 minut, až korpus zezlátne. Nyní do formy vlijte náplň a na ni naskládejte slaninu. Pečte při teplotě 180 °C, asi 35 minut, až náplň zezlátne a zpevní. Quiche můžete podávat horký i vychladlý.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (březen/2019)