Nejprve promícháme sypké suroviny (mouku Nomix a další) a poté prohněteme s ostatními. Vznikne vláčné těsto (podobné třeba lineckému), které necháme asi 20 minut odležet. Můžeme jej však uchovat zabalené v ledničce i po dva dny.
2
Těsto můžeme do formy vtlačit nebo ho rozválíme na placku, kterou přeneseme do formy a upravíme tak, aby těsto krylo i jeho okraje. Dno těsta lehce propíchneme vidličkou na více místech, aby si uchovalo tvar. Těsto dáme asi na 15 minut předpéct do trouby na 180°C.
3
Příprava náplně s žampiony a pórkem:
4
Kousek pórku nakrájíme a orestujeme na olivovém oleji, přidáme 4 až 5 větších žampiónů nakrájených na plátky, trochu drceného kmínu a soli. V misce rozšleháme 3 vejce se 70 g zakysané smetany, přidáme orestované žampióny, pokrájenou zelenou nať cibulky a strouhaný parmezán (nebo jiný druh sýru).
5
Připravenou směs vlijeme do předpečeného těsta a shora ještě posypeme strouhaným sýrem. Okraje těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme dalších 20 až 25 minut, aby se náplň propekla. Hotový koláč necháme chvíli stát ve formě, teprve pak ho vyklopíme.