Kuřecí maso si nakrájím na kostičky, slaninu jakbysmet. Cibuli (2 ks) nahrubo. Cheddar (pokud se vám zdá cheddar moc drahý, prosím, nedávejte tam eidam; kupte si cihlu goudy, která cheddar krásně zastoupí) nastrouhám.
2
Do rozehřáté pánve si hodím slaninu a nechám si ji hezky rozkřupatět. V tomhle momentu si začínám dělat salsu. Čerstvou cibuli (4 ks) a rajčata nakrájím najemno, v misce smíchám cibuli, rajčata, tymián, sůl, pepř a chilli. Výborně se do salsy hodí čerstvý koriandr! Samozřejmě tak i chilli papričky.
3
Slanina by měla být již krásně propečená, dám do misky stranou a na pánev dám cibuli. Mezitím, co se připravuje cibule, si na plechu potřeném oliv. olejem rozprostřu 6 tortill, kam nanesu zlehka již připravenou salsu. Zlatavou cibuli přihodím do misky ke slanině.
4
Na pánvi, kde by mělo být ještě dost tuku ze slaniny (pokud ne, dáme oliv. olej), si začnu smažit kuře, které jsem si předtím osolil, opepřil, přidal koření (zde záleží na vašich chutích; já mam rád hodně spicy, takže hodně chilli a pepře, dále tymián, grill koření...).
5
Na tortilly, kde již mám rozprostřenou salsu si začnu rozprostírat slaninu a cibuli. Když přijde moment, kdy kuře mám krásně udělané, tak ho přidám na tortilly, dále všechny posypu sýrem a přiklopím tortilly, takže mám teď na plechu 6 půlměsíčků, ještě zlehka pomažu vršek tortill oliv. olejem a dám do rozehřáté trouby na 160°C. Necháme 10-15 minut. Do mističky si připravím zakysanku, kterou se tortilly potírají při jídle, zbytek salsy a guacamole, když si koupím (doporučuju) nebo si ho můžete udělat.
6
Variací na quesadillas je mnoho, výborné jsou hovězí, či si tam ještě můžete přidat kukuřici či špenát.