• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Napište svůj komentář k receptu

Pusinkovo-ořechový dort se švestkami

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
6fotografií
Nahrát fotku
 

Ve Francii, odkud tenhle recept pochází, říkají dortu ze sněhových pusinek s ořechy dacquoise. Lehký ořechový korpus se skvěle doplňuje s vanilkovým krémem a křupavým hořkosladkým karamelem, rozvar ze švestek se postará o originální a ryze podzimní chuť.

Suroviny

12 porce
  • Korpusy
    • 6
      ks bílek 3 x 2 kusy
    • 240
      g cukr krupice 3 x 80 g
    • 30
      g kukuřičný škrob 3 x 10 g
    • 210
      g mleté vlašské ořechy 3 x 70 g
  • Karamelizované ořechy
    • 60
      g vlašské ořechy
    • 100
      g cukr krupice
    • 100
      ml voda
  • Krém
    • 400
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 500
      g mascarpone
    • 100
      g moučkový cukr
  • Rozvar
    • 400
      g švestky
    • 1
      lžíce třtinový cukr
    • 100
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
Dva bílky ušlehejte takřka dotuha, pak postupně přisypávejte adekvátní množství cukru a ušlehejte lesklý, pevný sníh. Nakonec přidejte škrob a už jen krátce prošlehejte. Do sněhové hmoty stěrkou vmíchejte mleté ořechy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Na plech v rozích připevněte malým množstvím sněhové hmoty pečicí papír. Doprostřed podle talířku obkreslete kolečko o průměru 20 cm a do kruhu rovnoměrně rozetřete těsto. Plech dejte do trouby, teplotu ihned snižte na 140 °C a pečte hodinu. Stejným způsobem připravte další dva korpusy.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 6 minut. Pak je nechte na plechu vychladnout. Mezitím připravte karamel. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne hnědnout, už cukrovou směs nemíchejte, ale silikonovým štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní stěnu kastrůlku, díky tomu se v karamelu nebudou tvořit krystaly. Jakmile bude směs zlatohnědá a začne houstnout, odstavte kastrůlek z ohně, na chvilku ponořte jeho dno do studené vody a karamel přelijte přes ořechy. Nechte ho ztuhnout a nalámejte na střepy.
3
Připravte rozvar. Švestky vypeckujte, pár jich pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, zbytek nadrobno. Hrst nadrobno pokrájených švestek dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud se švestky zcela nerozpadnou. Rozmixujte ponorným mixérem a ještě chvíli vařte, aby se tekutina zredukovala a zhoustla na sirupovou konzistenci.
4
Pokračujte krémem. Smetanu ušlehejte dotuha. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte z něj semínka a vmíchejte je do mascarpone. Přidejte cukr, dobře ručně promíchejte a poté po částech vmíchejte šlehačku. Krém přendejte do cukrářského sáčku a uložte do lednice.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit vanilkový extrakt

5
Sestavte dort. Na podnos dejte jeden korpus, na něj naneste třetinu krému a trochu nadrobno pokrájených švestek, pokračujte dalším korpusem, krémem a švestkami. Na poslední korpus naneste krém, ozdobte ho většími kusy švestek a karamelovými střepy s ořechy. Nakonec ho přelijte švestkovým rozvarem.
6
Tipy a triky: 1. Den předem upečte korpusy. Pečte je postupně, každý zvlášť. Na každý korpus si vždy připravte nové těsto. Pokud byste těsto nechali ležet, než se upeče první korpus, sněhová hmota spadne a zřídne. 2. Karamelizované ořechy přípravujte trpělivě a hlídejte moment, kdy začne karamel tuhnout: příliš řídký karamel neztuhne a nepůjde nalámat, příliš tuhý karamel zase nevyteče z hrnce. 3. Dort nesestavujte příliš dopředu, pusťte se do toho až pár hodin před servírováním, korpusy by jinak hodně zvlhly. Hotový dort by se měl konzumovat ještě týž den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami

Pavlova s granátovým jablkem a…

Pavlova s amarreto krémem

Pavlova s amarreto krémem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Dorty FOOD
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Cukr krupice Kukuřičný škrob Mascarpone Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Smetana ke šlehání Švestky Třtinový cukr Vanilkový lusk Vlašské ořechy Voda

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Káva Tiramisu

Káva Tiramisu

Cuketa na smetaně

Cuketa na smetaně

Píchaná buchta

Píchaná buchta

Kořeněná rajská omáčka

Kořeněná rajská omáčka

Makronky se třemi náplněmi

Makronky se třemi náplněmi

Cibulové vepřové - minutka

Cibulové vepřové - minutka

Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo

Čočková polévka ze zbylé čočky na…

Gnocchi se slaninou, špenátem a sýrovou omáčkou

Gnocchi se slaninou, špenátem a…

Pepanovy buřty k pivu

Pepanovy buřty k pivu

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky s kokosem

Rumové kuličky s kokosem

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

45 minut
Tradiční bramborový salát

Tradiční bramborový salát

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

40 minut
Ořechy s krémem

Ořechy s krémem

75 minut
Čerstvé kimchi

Čerstvé kimchi

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Poslední sledované recepty

79
Vláčná máslová vánočka
Vláčná máslová vánočka
73
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
70
Vosí hnízda
Vosí hnízda
61
Vaječný koňak
Vaječný koňak
47
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Vánoce v Rakousku: Vyzkoušejte tradiční vídeňský bramborový salát podle receptu ze světoznámé restaurace Plachutta
Vánoce v Rakousku: Vyzkoušejte tradiční vídeňský…
Nepečené cukroví podle Dany Morávkové stihnete i na poslední chvíli
Nepečené cukroví podle Dany Morávkové stihnete i…
Rompope: Mexický vaječný likér s tajnou ingrediencí, kterému jednoduše neodoláte
Rompope: Mexický vaječný likér s tajnou…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
AHA.cz Slováčková a její boj s rakovinou: Letěla si splnit sen!

Slováčková a její boj s rakovinou: Letěla si splnit sen!

Mimibazar Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Nejstylovější dámy 50+ až 80+: Na jaké stylistické fígle vsadily v roce 2024 Paulová či Vondráčková?

Nejstylovější dámy 50+ až 80+: Na jaké stylistické fígle vsadily v roce 2024 Paulová či Vondráčková?

Ženy.cz Jak vyjít se sousedy

Jak vyjít se sousedy

Blesk.cz Linda z Bachelora přiznala: Boj s vážnou nemocí! Příčinu zjistili až lékaři na sále

Linda z Bachelora přiznala: Boj s vážnou nemocí! Příčinu zjistili až lékaři na sále

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 21.–22. 12. 2024: Kdo zažije nejrušnější dny roku? A koho potká nebývalé štěstí?

Horoskop na víkend 21.–22. 12. 2024: Kdo zažije nejrušnější dny roku? A koho potká nebývalé štěstí?

Další doporučené recepty:

Punčové řezy pí Marečkové
Punčové řezy pí Marečkové
Punčový řez
Punčový řez
Pupáky
Pupáky
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinky s kávovým krémem
Pusinky s kávovým krémem
Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou
Quesadilla s kuřecím masem a…
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact