• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Napište svůj komentář k receptu

Pusinkovo-ořechový dort se švestkami

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
6fotografií
Nahrát fotku
 

Ve Francii, odkud tenhle recept pochází, říkají dortu ze sněhových pusinek s ořechy dacquoise. Lehký ořechový korpus se skvěle doplňuje s vanilkovým krémem a křupavým hořkosladkým karamelem, rozvar ze švestek se postará o originální a ryze podzimní chuť.

Suroviny

12 porce
  • Korpusy
    • 6
      ks bílek 3 x 2 kusy
    • 240
      g cukr krupice 3 x 80 g
    • 30
      g kukuřičný škrob 3 x 10 g
    • 210
      g mleté vlašské ořechy 3 x 70 g
  • Karamelizované ořechy
    • 60
      g vlašské ořechy
    • 100
      g cukr krupice
    • 100
      ml voda
  • Krém
    • 400
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 500
      g mascarpone
    • 100
      g moučkový cukr
  • Rozvar
    • 400
      g švestky
    • 1
      lžíce třtinový cukr
    • 100
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
Dva bílky ušlehejte takřka dotuha, pak postupně přisypávejte adekvátní množství cukru a ušlehejte lesklý, pevný sníh. Nakonec přidejte škrob a už jen krátce prošlehejte. Do sněhové hmoty stěrkou vmíchejte mleté ořechy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Na plech v rozích připevněte malým množstvím sněhové hmoty pečicí papír. Doprostřed podle talířku obkreslete kolečko o průměru 20 cm a do kruhu rovnoměrně rozetřete těsto. Plech dejte do trouby, teplotu ihned snižte na 140 °C a pečte hodinu. Stejným způsobem připravte další dva korpusy.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 6 minut. Pak je nechte na plechu vychladnout. Mezitím připravte karamel. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne hnědnout, už cukrovou směs nemíchejte, ale silikonovým štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní stěnu kastrůlku, díky tomu se v karamelu nebudou tvořit krystaly. Jakmile bude směs zlatohnědá a začne houstnout, odstavte kastrůlek z ohně, na chvilku ponořte jeho dno do studené vody a karamel přelijte přes ořechy. Nechte ho ztuhnout a nalámejte na střepy.
3
Připravte rozvar. Švestky vypeckujte, pár jich pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, zbytek nadrobno. Hrst nadrobno pokrájených švestek dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud se švestky zcela nerozpadnou. Rozmixujte ponorným mixérem a ještě chvíli vařte, aby se tekutina zredukovala a zhoustla na sirupovou konzistenci.
4
Pokračujte krémem. Smetanu ušlehejte dotuha. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte z něj semínka a vmíchejte je do mascarpone. Přidejte cukr, dobře ručně promíchejte a poté po částech vmíchejte šlehačku. Krém přendejte do cukrářského sáčku a uložte do lednice.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit vanilkový extrakt

5
Sestavte dort. Na podnos dejte jeden korpus, na něj naneste třetinu krému a trochu nadrobno pokrájených švestek, pokračujte dalším korpusem, krémem a švestkami. Na poslední korpus naneste krém, ozdobte ho většími kusy švestek a karamelovými střepy s ořechy. Nakonec ho přelijte švestkovým rozvarem.
6
Tipy a triky: 1. Den předem upečte korpusy. Pečte je postupně, každý zvlášť. Na každý korpus si vždy připravte nové těsto. Pokud byste těsto nechali ležet, než se upeče první korpus, sněhová hmota spadne a zřídne. 2. Karamelizované ořechy přípravujte trpělivě a hlídejte moment, kdy začne karamel tuhnout: příliš řídký karamel neztuhne a nepůjde nalámat, příliš tuhý karamel zase nevyteče z hrnce. 3. Dort nesestavujte příliš dopředu, pusťte se do toho až pár hodin před servírováním, korpusy by jinak hodně zvlhly. Hotový dort by se měl konzumovat ještě týž den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami

Pavlova s granátovým jablkem a…

Pavlova s amarreto krémem

Pavlova s amarreto krémem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Dorty FOOD
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Cukr krupice Kukuřičný škrob Mascarpone Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Smetana ke šlehání Švestky Třtinový cukr Vanilkový lusk Vlašské ořechy Voda

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cuketová polévka se salámem

Cuketová polévka se salámem

Hovězí maso na pepři

Hovězí maso na pepři

Janiny kuřecí medailonky

Janiny kuřecí medailonky

Išelské koláčky

Išelské koláčky

Kávový zákusek - řezy

Kávový zákusek - řezy

Kokosky ze Salka

Kokosky ze Salka

Špenátová omáčka

Špenátová omáčka

Kuře po sečuánsku

Kuře po sečuánsku

Dušené vepřové maso s hlívou

Dušené vepřové maso s hlívou

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Poslední sledované recepty

22
Mojito Relax limetka
Mojito Relax limetka
21
Polévka s játrovými knedlíky podle časopisu F.O.O.D.
Polévka s játrovými…
15
Mrkvový koláč s ricottou
Mrkvový koláč s ricottou
14
Bretonský koláč - Quatre quart
Bretonský koláč - Quatre…
13
Svíčková z kuřete
Svíčková z kuřete

Zajímavé články

Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní…
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
AHA.cz Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Felix a Dáda u hrobu Aničky: Neúplná urna a proč nepřišel její bratr

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Kupujete si oblečení, které potom nenosíte? Zkuste v obchodě tyto triky!

Kupujete si oblečení, které potom nenosíte? Zkuste v obchodě tyto triky!

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Petr Rychlý (60): Utajený infarkt!

Petr Rychlý (60): Utajený infarkt!

SportRevue.cz FOTO: Shakira a 32 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

FOTO: Shakira a 32 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Další doporučené recepty:

Punčové řezy pí Marečkové
Punčové řezy pí Marečkové
Punčový řez
Punčový řez
Pupáky
Pupáky
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinky s kávovým krémem
Pusinky s kávovým krémem
Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou
Quesadilla s kuřecím masem a…
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact