• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Napište svůj komentář k receptu

Pusinkovo-ořechový dort se švestkami

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
6fotografií
Nahrát fotku
 

Ve Francii, odkud tenhle recept pochází, říkají dortu ze sněhových pusinek s ořechy dacquoise. Lehký ořechový korpus se skvěle doplňuje s vanilkovým krémem a křupavým hořkosladkým karamelem, rozvar ze švestek se postará o originální a ryze podzimní chuť.

Suroviny

12 porce
  • Korpusy
    • 6
      ks bílek 3 x 2 kusy
    • 240
      g cukr krupice 3 x 80 g
    • 30
      g kukuřičný škrob 3 x 10 g
    • 210
      g mleté vlašské ořechy 3 x 70 g
  • Karamelizované ořechy
    • 60
      g vlašské ořechy
    • 100
      g cukr krupice
    • 100
      ml voda
  • Krém
    • 400
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 500
      g mascarpone
    • 100
      g moučkový cukr
  • Rozvar
    • 400
      g švestky
    • 1
      lžíce třtinový cukr
    • 100
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
Dva bílky ušlehejte takřka dotuha, pak postupně přisypávejte adekvátní množství cukru a ušlehejte lesklý, pevný sníh. Nakonec přidejte škrob a už jen krátce prošlehejte. Do sněhové hmoty stěrkou vmíchejte mleté ořechy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Na plech v rozích připevněte malým množstvím sněhové hmoty pečicí papír. Doprostřed podle talířku obkreslete kolečko o průměru 20 cm a do kruhu rovnoměrně rozetřete těsto. Plech dejte do trouby, teplotu ihned snižte na 140 °C a pečte hodinu. Stejným způsobem připravte další dva korpusy.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 6 minut. Pak je nechte na plechu vychladnout. Mezitím připravte karamel. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne hnědnout, už cukrovou směs nemíchejte, ale silikonovým štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní stěnu kastrůlku, díky tomu se v karamelu nebudou tvořit krystaly. Jakmile bude směs zlatohnědá a začne houstnout, odstavte kastrůlek z ohně, na chvilku ponořte jeho dno do studené vody a karamel přelijte přes ořechy. Nechte ho ztuhnout a nalámejte na střepy.
3
Připravte rozvar. Švestky vypeckujte, pár jich pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, zbytek nadrobno. Hrst nadrobno pokrájených švestek dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud se švestky zcela nerozpadnou. Rozmixujte ponorným mixérem a ještě chvíli vařte, aby se tekutina zredukovala a zhoustla na sirupovou konzistenci.
4
Pokračujte krémem. Smetanu ušlehejte dotuha. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte z něj semínka a vmíchejte je do mascarpone. Přidejte cukr, dobře ručně promíchejte a poté po částech vmíchejte šlehačku. Krém přendejte do cukrářského sáčku a uložte do lednice.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit vanilkový extrakt

5
Sestavte dort. Na podnos dejte jeden korpus, na něj naneste třetinu krému a trochu nadrobno pokrájených švestek, pokračujte dalším korpusem, krémem a švestkami. Na poslední korpus naneste krém, ozdobte ho většími kusy švestek a karamelovými střepy s ořechy. Nakonec ho přelijte švestkovým rozvarem.
6
Tipy a triky: 1. Den předem upečte korpusy. Pečte je postupně, každý zvlášť. Na každý korpus si vždy připravte nové těsto. Pokud byste těsto nechali ležet, než se upeče první korpus, sněhová hmota spadne a zřídne. 2. Karamelizované ořechy přípravujte trpělivě a hlídejte moment, kdy začne karamel tuhnout: příliš řídký karamel neztuhne a nepůjde nalámat, příliš tuhý karamel zase nevyteče z hrnce. 3. Dort nesestavujte příliš dopředu, pusťte se do toho až pár hodin před servírováním, korpusy by jinak hodně zvlhly. Hotový dort by se měl konzumovat ještě týž den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami

Pavlova s granátovým jablkem a…

Pavlova s amarreto krémem

Pavlova s amarreto krémem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Dorty FOOD
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Cukr krupice Kukuřičný škrob Mascarpone Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Smetana ke šlehání Švestky Třtinový cukr Vanilkový lusk Vlašské ořechy Voda

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Páteční lívanečky

Páteční lívanečky

Cuketový kotlík

Cuketový kotlík

Ovocné košíčky

Ovocné košíčky

Čokoládová bomba bez pečení

Čokoládová bomba bez pečení

Kuskus s tofu

Kuskus s tofu

Sýrové koláčky z listového těsta

Sýrové koláčky z listového těsta

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Dušené hovězí na pivu s mrkví

Dušené hovězí na pivu s mrkví

Pikant salát

Pikant salát

Doporučujeme

110 minut
Boloňské špagety

Boloňské špagety

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

Poslední sledované recepty

39
Dýňová tortila
Dýňová tortila
31
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
18
Meruňkový kompot
Meruňkový kompot
17
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…

Zajímavé články

Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
AHA.cz Macron porušil protokol! Kate zachraňoval William

Macron porušil protokol! Kate zachraňoval William

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy Jana Švandová hvězdou Varů: Jak na mladistvé denní i večerní looky podle 78leté herečky?

Jana Švandová hvězdou Varů: Jak na mladistvé denní i večerní looky podle 78leté herečky?

Ženy.cz Stigma kolem ženského hněvu: Proč chlapi naštvaní být můžou, a ženy ne?

Stigma kolem ženského hněvu: Proč chlapi naštvaní být můžou, a ženy ne?

Blesk.cz Felix Slováček (82) o své sexy společnici: Než umřu, tak chci…

Felix Slováček (82) o své sexy společnici: Než umřu, tak chci…

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

Další doporučené recepty:

Punčové řezy pí Marečkové
Punčové řezy pí Marečkové
Punčový řez
Punčový řez
Pupáky
Pupáky
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinkový pohár s ovocem
Pusinky s kávovým krémem
Pusinky s kávovým krémem
Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou
Quesadilla s kuřecím masem a…
  • Recepty.cz
  • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact