pikantní marmeláda
dle chuti: rybízová, meruňková, malinová, brusinková...
moučkový cukr
pečící papír
olej
nebo máslo
Postup přípravy receptu
1
Mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme polovinou mléka a mírně promícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.
Poté přilijeme zbylé vlahé mléko, vejce a máslo, vmícháme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 40 minut. Během této doby uvaříme z mléka, pudinků a cukru hustý pudink, který necháme zchladnout.
Pak těsto zlehka ještě jednou propracujeme, na pomoučněném stole rozválíme na tenký obdélníkový plát, který potřeme do vlažná vychladlým a promíchaným pudinkem a poté marmeládou, případně obráceně, pokud máme marmeládu vodně hustou.
4
Takto připravený plát svineme na délku do rolády, kterou pokrájíme nití na cca 12 dílů, které naskládáme do koláčové nebo dortové formy (32 cm), případně pekáčku vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem, který pokapeme olejem a necháme 5 minut odpočinout.
5
Formu vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 40 minut dozlatova nebo pečeme dozlatova v remosce o průměru cca 32 cm, bez odpočinutí, cca 45 minut.
Po zchladnutí růže od sebe oddělíme, posypeme zlehka (nemusíme) moučkovým cukrem a podáváme. Je to vláčné a nadýchané, celkem jednoduché a finančně nenáročné sladké pohoštění, které může posloužit i jako sladký oběd.