• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g zelená čočka nebo hnědá
    • 300
      ml studená voda
    • 2
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebranou čočku namočit, 27 hodin v létě, 32 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody. Pro klíčení čočky bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suché čočky. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být čočka ponořená. Po 20 minutách slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do výšky zrn čočky. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10-12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba určuje délku klíčků čočky 3 - 5 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit čočku. Dostatek vody je znát podle nalepené čočky na stěnách sklenice. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání čočky bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 30-35 minut - po 6 - 8 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (2 - 3x), jinak by byla čočka spíš vařená než dušená. Vrstvu čočky opatrně prohazovat ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu čočky lze poznat podle rozmazaných dušených zrn čočky na kuchyňské lžíci při prohazování vrstev, nebo první připálené čočky, podle materiálu nádoby. Kontrolně posoudit skusem. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (samovolně ohřáté na pokojovou teplotu).
6
Poznámka autora receptu Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Čočka vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení čočky závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkkou nebo tvrdší po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení čočky. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pučálka s opečenou slaninou

Pučálka s opečenou slaninou

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Studená voda Zelená čočka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapékané brambory se zeleninou

Zapékané brambory se zeleninou

Makrely na roštu

Makrely na roštu

Tvarohová štola

Tvarohová štola

Celerový salát s ananasem

Celerový salát s ananasem

Čína pro lenochy

Čína pro lenochy

Rychlý sváteční perník s náplní - i jako beránek

Rychlý sváteční perník s náplní - i…

Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky) a kysaným zelím

Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky)…

Izraelský hummus

Izraelský hummus

Janina křenová omáčka s hrníčkovými knedlíky z mikrovlnky

Janina křenová omáčka s hrníčkovými…

Doporučujeme

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

34
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Švestkové knedlíky z…
26
Zapečené špagety s mletým masem
Zapečené špagety s…
21
Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Jednoduchý rýžový nákyp…
20
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína

Zajímavé články

Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
AHA.cz Bohdalová promluvila o konci: Strach z demence

Bohdalová promluvila o konci: Strach z demence

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Bunda, která zastínila trenčkot: Barn jacket milovala už královna Alžběta!

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Šok na párty slovenské televize: Influencerka přišla jako Kanyeho Bianca! Úplně nahá…

Šok na párty slovenské televize: Influencerka přišla jako Kanyeho Bianca! Úplně nahá…

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Těchto 6 věcí z bytu vyhoďte! Zbavte se negativní energie podle feng-šuej

Další doporučené recepty:

Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky ze sardelky
Ptáčky ze sardelky
Pučálka s opečenou slaninou
Pučálka s opečenou slaninou
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s ostružinami a piškoty
Puding s ostružinami a piškoty
Pudingové kostky jinak
Pudingové kostky jinak
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact