Lilek pokrájíme na kolečka, která pomažeme připravenou směsí z čerstvé strouhanky, vajíčka, mléka, pokrájené šunky (uzeného masa), kterou dochutíme solí a kořením (pepř, paprika, česnek, bylinky - dle chuti). Potřená kolečka na sebe skládáme ve 3 - 4 vrstvách. Mladý lilek nemusíme nechávat vypotit, můžeme hned mazat. Navrstvené lilky dáme do zapékací misky na pečící papír nebo ji vymažeme máslem. Přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut, pak odklopíme a dopečeme ještě asi 15 minut. Před dopečením nebo na talíři můžeme posypat sýrem. Podáváme s bramborem, kaší nebo pečivem.
2
Dá se jíst i studené. Pokud místo šunky použijeme například tofu (marinované, uzené...), máme vegetariánský pokrm.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Miloslava Fidlerová
|16. 6. 2015 07:30
S lilkem si v kuchyni nevím moc rady a tak ho používám málo kdy a spíš dohromady i s jinou zeleninou. Tento recept jsem vyzkoušela a moc jsme si pochutnali. Děkuji za výbornou novou zkušenost.
Jan Laube
|16. 5. 2012 14:48
Mezi vrstvy jsem dával ještě plátek rajčete, jinak jsem postupoval podle receptu. Lilek byl výborný.