Jablka oškrábeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky. Meruňky přecedíme - šťávu nevyléváme!
2
Do kastrolu vlijeme šťávu z meruňkového kompotu a vhodíme jablka i meruňky, zalijeme potřebným množstvím vody - ale ať v ní jablka neplavou. Přidáme hřebíček, skořici a cukr podle chuti.
3
Na mírném plameni vaříme do zhoustnutí - není potřeba přidávat vanilkový prášek, krásně to zhoustne samo. Vyndáme celou skořici i hřebíčky.
4
Osobně ještě přesnídávku vymixuju tyčovým mixérem a chvíli ještě povařím - čím déle vaříme, tím je přesnídávka hustší. Můžeme postupně přidávat vodu podle potřeby.
5
Přesnídávku nalijeme ještě horkou do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
6
Z větší mísy jablek jsem uvařila 5 skleniček přesnídávky - je moc dobrá a z domácích jablíček je ještě lepší ! :)
Rozhodně to nebude tak dlouho jako kupované přesnídávky. Řekla bych tak měsíc. Nepoužila jsem žádné konzervační látky, tak doporučuji uchovávat v ledničce a sníst co nejdříve. Přesnídávky se nemusí dělat zbytečně moc-vždyť celá příprava mi netrvala ani 15 minut + vaření v hrnci- jen občas zkontrolujeme, takže je to rychlá záležitost. Přeju dobrou chuť :-)
Barbora
|5. 7. 2014 13:04
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho asi přesnídávka ve skleničkách vydrží. :-)