• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Prejt
Napište svůj komentář k receptu

Prejt

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
1.8
hodnotilo: 5
doba přípravy: 125 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
Prejt
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tato dobrota nesměla chybět na žádné staročeské zabijačce. Prejt z vepřového masa, krve, žemle a voňavého koření je nejlepší s bramborami a kysaným zelím.

Suroviny

8 porce
    • 600
      g vepřová hlava
    • 250
      g vepřový bůček
    • 250
      g vepřové maso výřez
    • sůl
    • 750
      g žemle
    • 500
      ml vepřová krev
    • 3
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 150
      ml vepřový vývar
    • 35
      g sůl
    • 0,50
      lžička majoránka
    • 0,50
      lžička pepř mletý
    • 0,50
      lžička nové koření mleté
    • 0,50
      lžička mletý kmín
    • vařené brambory k podávání
    • kysané zelí k podávání

Postup přípravy receptu

1
Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu a bok uvařte v mírně osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Po půl hodině dejte vařit výřez. Vařené maso nechte částečně vychladnout a pak hlavu a bůček vykostěte. Maso pokrájejte na malé kousky.

RADA: Recept, jak připravit skvělou domácí tlačenku!

2
Mezitím žemle nakrájejte na kostičky, přelijte krví a promíchejte. Krev nechte do žemlí dostatečně vsáknout a přidejte je k pokrájenému masu.
3
Nadrobno nasekejte a na 1 lžíci sádla osmažte cibuli. Přidejte ji ke směsi, přilejte vývar, osolte, okořeňte a dobře promíchejte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

4
Troubu předehřejte na 170 °C. Směs přendejte do sádlem vymaštěného pekáče a upečte, asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami a kysaným zelím.
5
Tip: Vařené brambory a kysané zelí jsou nejlepší kamarádi prejtu. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel. Ale můžete to zkusit!
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš

Kroupová jelita

Kroupová jelita

Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Maso Vepřové FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kysané zelí Majoránka Mletý kmín Nové koření mleté Pepř mletý Sádlo Sůl Vařené brambory Vepřová hlava Vepřová krev Vepřové maso Vepřový bůček Vepřový vývar Žemle

Jak krájet cibuli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nejoblíbenější plněné drůbeží řízky

Nejoblíbenější plněné drůbeží řízky

Banánové řezy

Banánové řezy

Vajíčková pomazánka III.

Vajíčková pomazánka III.

Přírodní vepřové maso

Přírodní vepřové maso

Lilkové lodičky

Lilkové lodičky

Chlebová pečeně

Chlebová pečeně

Rigatoni s chřestem

Rigatoni s chřestem

Muffiny z banánů s kousky čokolády

Muffiny z banánů s kousky čokolády

Krupicová kaše

Krupicová kaše

Doporučujeme

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Jak krájet cibuli

Poslední sledované recepty

169
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s…
146
Pikantní výpečky z vepřového ořezu
Pikantní výpečky z…
120
Fazolkový kuskus
Fazolkový kuskus
39
brambory v alobalu se zakysanou smetanou
brambory v alobalu se…
32
Bramborovo-houskové knedlíky
Bramborovo-houskové…

Zajímavé články

7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Carmen Mayerová vypadá v 81. letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Carmen Mayerová vypadá v 81. letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Ženy.cz Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Blesk.cz Smutek »básníka« Pavla Kříže: Pochoval maminku

Smutek »básníka« Pavla Kříže: Pochoval maminku

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Další doporučené recepty:

Prdelky
Prdelky
Preclíčky sypané mákem
Preclíčky sypané mákem
Preclíky
Preclíky
prejt
prejt
Prezidentské maso
Prezidentské maso
Prezidentské řízky na bramborách
Prezidentské řízky na bramborách
  • Recepty.cz
  • Prejt
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact