Nevyloupané mandle spaříme vroucí vodou, případně chvíli povaříme, aby nam povolila slupka. Mandle postupně zbavujeme slupek. Po vychladnutí se mandle loupou lépe. Po vyloupání ze slupky je důležité každou jednotlivou mandli rozdělit na dvě části. Dojde potom k daleko lepšímu propražení. Osvěčil se mi malý nůž, kterým odděluji obě části jádra. Poté už můžeme mandle opražit na oleji v menší pánvi. Je důležité pravidelné míchání, aby se jádra vypražila rovnoměrně. Když dostanou narůžovělý nádech jsou hotová. Přemístíme je na ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje, osolíme a můžeme podávat.
2
Výborně se hodí na jakékoliv slavnostní příležitosti a bez problémů se nechají skladovat. (do 1 měsíce).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Dáša
|14. 12. 2015 22:26
Pokud dáte vyloupané mandle do mrazáku a poté smažíte,nenapijí olej jen se krásně osmaží
greenfood
|14. 7. 2013 19:15
Dobytku :-$
sarka
|25. 12. 2012 13:53
Díky za všechny postřehy, právě jsem mandle udělala v mikrovlnce a jsou super, hlavně bez oleje, to velmi kvituji :-)
Timotej
|31. 10. 2011 17:23
Ja ked ich lupem davam ich na tanierik so soľou, vtedy su vlhke a sol sa na nich dobre prichytí. Do mikrovlnky na 3 minuty z jednej strany a na 3 minuty z druhej strany. Mňam.
Mandle jsou lepší,když se jen spaří,ne vaří,nejsou pak ,,skelné,, ,ale zůstanou bílé.Loupat mi šly vždy líp teplé.Pražit se dají jak v troubě,tak i na pánvi,mikrovlnku jsem ještě nezkoušel.Oleje používám minimálně,naleju si trošku do dlaně a mandle po hrstích v rukách jen promnu.Moc dlouho bych je ale neskladoval,nejsou pak tak křupavé...,ale stejně se většinou skladování nedočkají:-).Jiří
Martina Jurošková
|10. 3. 2010 17:30
Mamka je dělala,když jsem byla malá a dnes jsem jí prosila o recept ale nemůžu se s ní spojit.Tak jako klasicky tyhle stránky NEZKLAMALY !!!jdu na to a pro změnu to zkusím v mikrovlnce ,ale na druhou stranu,tam asi ten olej bude chybět nebo respektive,jak se tam potom ta sůl udrží ? Zkusím a pak napíši ,jak to chutnalo.
Gábina H
|13. 12. 2007 15:30
Jarko, já jsem je taky zkoušela pražit v mikrovlnce, někdy tam dělám i chroupáčky do polévky. Normálně je rozprostřu na talíř, nejlépe v jedné vrstvě, dám výkon na max a po když začínají hnědnout, tak je promíchám, aby se opekly rovnoměrně.
barča
|13. 12. 2007 14:51
Pro Renatu, nemám zkušenosti s troubou, ale ostatní odpověděly za mne, takže asi ano jde to a hlavně nebudou tak moc mastné.
Jarka O.
|12. 12. 2007 15:15
Ano, jako hranolky, pak jsem je vyklopila na ubrousek a osolila. Nebyly skoro vůbec mastné, což se mi na pánvi příliš nedaří, tam se smaží při nižší teplotě a přece jen trochu nasáknou. Paní Marie, popište mi, prosím podrobněji, jak děláte mandle v mikrovlnce, zkusila bych to. Děkuji.
Marie Svobodová
|12. 12. 2007 14:09
Jednou jsem zkusila dát oloupané mandle do mikrovlnky a udělaly se stejně jako na oleji, jen je třeba s nima zamíchat.
Anonym
|12. 12. 2007 12:48
p.Jarko,normálně jak hranolky,dokud nejsou růžové?Pak vysušit a osolit?
Renata Petroušová
|12. 12. 2007 12:03
Barčo,můžeme ty mandle také pražit v troubě?
barča
|11. 12. 2007 20:12
dělám je často, není nutno je půlit. Celý fígl je v pražení při minimální teplotě, hezky pomalu a míchat a nechat pořádně vystadnout, pak křupou. Jinak je postup stejný.
Jarka O.
|11. 12. 2007 12:09
Když jsem ještě používala friťák, byly mandle nejlépe pražené právě z friťáku - hezky stejnoměrně. Pražím jich 1/2 kg najednou, tak to se pak vyplatilo:-)