Takový vlašák doma dneska neuděláte protože majonéza už není co bývala je v ní tahavý nějaký hnus a salám už je bez chuti a je v něm separát také bez chuti.,dával se tam taky sladkokyselý tuřín a ten asi se taky podílel na chuti. Vlašský. salát byl po celé republice stejný a byl výborný.Ten salát byl tak výborný že jsem ho jedl 40 let každý den k svačině 15dkg plus 3 rohlíky. a nikdy jsem se ho nepřejedl.Ono taky je to tím že v dnešních salámech je hodně rozemleté kůže a ta je bezchuťová.
Udělal jsem ho přesně podle receptu,salám jsem koupil u řezníka, který ho dělá sám.Musím říct že jsem si na něm pochutnal, protože ty dnešní blafy nejdou žrát. Je to skutečně Vlašák jak za socialismu.
to je blivajz :-$ :'(
Jenom mala pripominka, melo by to byt myslim 'open face' misto face open.
Já dám do mixéru brambory, rozmixnu, pak přehodím do mísy. Poté dám do mixéru salám, mix a šup do mísy k bramborám. Pak totéž s kořen. zeleninou a nakonec s okurkou. Všechno je v míse rozmixované akorát a jen se to dochutí + hrášek a smíchá. Takto to asi bylo myšleno.
Nerozumím popisu postupu kde je psáno že do mixéru máme dát mrkev a pak dále je psáno že do toho zmixovaneho přidáme mrkev. Tak kam vlastně má přijít ta mrkev? :-\
A okrem toho by som chcel vidiet barbara co da do parizskeho salatu mrkvu, fuj...
Vies citat??? Tak este raz: Toto je NORMOVALNY SOCIALISTICKY VLASAK, s ORIGINALNYM RECEPTOM NEMA VOBEC NIC SPOLOCNE! Do ORIGINALU idu jablka, kysle rybicky, prava prazska sunka, mrkva, hrasok, uhorka a domaca majoneza zo zltok. Ziadne zemiaky preboha. Original vlasak a vlasak z dob socializmu su dve totalne rozdielne jedla.
Tak to možno len podľa receptu z čias socializmu :-D Do originál pravého vlašského šalátu, ktorý sa začal robiť za prvej republiky sa pridávali jablká a v žiadnom prípade nie zemiaky. Až v socializme sa vlašák začal robiť tak ako ho dnes poznáme.
Do vlašského salátu brambory patří....ingredience co jste napsala jsou v pařížském salátu :-D
Toto je normovany socialisticky vlasak, s originalnym receptom nema vobec nic spolocne. Do originalu idu jablka, kysle rybicky, prava prazska sunka, mrkva, hrasok, uhorka a domaca majoneza zo zltok. Ziadne zemiaky preboha.
Vy jste asi tak trošku oslík, že?
Taky vlastním " Normy studené kuchyně" z roku 1971 a zde uváděný pravý vlašský salát je totožný s váhou a ingrediencemi, jen bych chtěla autora - ku - opravit , že se vše krájí na jemné nudličky - včetně vař. brambor, salámu, okurek a kořenová zelenifc na drobné kostičky ale - !!! do mixeru rozhodně ne...!!! Pak je taky receptura na Vlašský salát special- kde je více salámu, majonézy a zeleniny a brambor méně než ve vlašském salátu obyčejném.
Sterilované, nebo lehce povařené. Rozhodně nikoli syrové.
Ano, v té knize je skutečně klasický recept na náhražku.
Z hlediska místa, kde jste pracovala, tak jistě. Za dvacet let sem někdo, kdo pracuje v dnešní chemičce, vyrábějící saláty, možná napíše, že škrob, cuketa a náhražky jsou ty správné přísady.
Možná to bude tím, že nemáte pravdu. Při vší úctě - a nic proti vaší matce, která poznala pravděpodobně pouze komunistickou náhražku - původní recept vypadl úplně jinak. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlašský_salát Takže - nechte lidi "vést diskusi" a už to sem "znovu nepište". Kdo bude chtít znát váš názor, jistě si jej najde...
Salát jsem udělala, jen kvůli alergii jsem vynechala celer a dala kvalitni sunku. Je výborný i tak a když jsem dnes četla složení prodávaných vlasaku a lide si ty haldy ecek s opravdu "kvalitním" vyrobnim salamem a spousty jiných zbytečnosti po kilech kupuji, byla jsem rada, ze jsem se rozhodla udělat si ho doma. Díky za supr recept. :-)
Nejlepší :-* jiný nedělám.. Vzpomínka na mlíčňáky,jahodový koktejl,chlebíčky a rohlík s vlašákem na RaH talířcích :)
Recept vypada uzasne jdu na to <3 jen se malinko obavam toho mixeru =-O a kolik te soli pekne prosim
Výborný vlašák. :-) Pracovala jsem ve studené kuchyni. A tento recept je správný.
Horko těžko, ale dá se najít i původní norma na vlašák, jak jej dělávaly kdysi salátky v ladůdkách. Známý je i recept na pravý vlašský salát od jezziny, recept http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-recept.html :-)
Vynikajici! Dekuji za perfektni recept!
Dobrý den, já nevím proč tady pořád vedete diskusi, zda do vlašáku patří brambory nebo nepatří. Už jsem to sem jednou psala. Brambory nepatří do tzv. pařízského salátu, ale do vlašského salátu brambory patří, maminka dělala celý život ve studené kuchyni a tento recept úplně stejný mně nadiktovala, ale říkala tomu podmazák na obložené chlebíčky.Zdravím a přeji dobou chuť.
Pouzit jablka misto brambor me dost prekvapilo.Rada tento recept vyzkousim a dam vedet. Anna Sumperk. :-[
Pokud vím, tak do vlašáku brambory patřííí, ale ne do pařížáku. :-\
350g jablek, 50g kyseleho slede, 100g hrasku z konzervy, 100g mrkve - muze byt i z konzervy, 150 g prazske sunky od kosti, 100g kysele okurky, 150g majonezy, sul,pepr. Tot recept na jeden kilogram praveho vlasskeho salatu vyrabeneho prvnim prazskym lahudkarstvim p.Linky zalozenym v roce 1911. Vse ostatni je napodobenina.zprznena soudruhy po znarodneni v roce 1948. Nerikam ze soudruzsky vylepseny bramborovy salat mi nechutnal, ale nebyl vlassky.
Do vlasaku brambory nepatri ani nahodou a salam take ne, ale kvalitni sunka.
http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-recept.html
Lidi, nehádejte se, hlavně když tam není výrobní salám ;-) A toto už jste četli? https://www.facebook.com/BabicinyReceptyNaDobroty/posts/171536342969343
syrové. Fakt je moc dobrý.
Opravdu výtečný!!! Patří tam vše, co je psáno, nic míň, nic víc. Skvělá pravá nostalgická chuť. Díky.
Milane, do vlašáku brambory patří..Přečti si normy studené kuchyně.Nechci tě urážet ale jseš trouba. :-D :-D :-D
Do vlašského saláu NEPATŘÍ brambory a salám !! ale šunka ! <3
A ta mrkev a celer mají být syrové nebo vařené?
Reny2 To co jsi ochutnala už v žádném případě nebyl vlašák. Pokud tam nebyl celer a místo majonézy zákyska tak to není opravdu vlašák.Navíc nejsem vyučený pro žádné interhotely Ostrava.Stačí umět čístTy správné receptury..
Tak hele nekiru?Cibulka do vlašáku určitě ale určitě nepatří naopak brambory tam určitě ale určitě patří.Samozřejmě tam taky patří celer.Do pařížáku v žádném případě nepatří kořenová zelenina.Bože lidi nekažte tradiční recept vlašáku.Souhlasím s Reny ,Mirkou a Stanislavou.Jinak origo recept je v knize která má název Normy studené kuchyně.Tuto knihu seženete v některém antikvariátu. Je z roku 1960 nebo 1961.Je tam samozřejmě i tenhle recept.
Vazeni,naprosty souhlas s Mirkou i Stanislavou.....jsem vyucena pro Interhotely Ostrava a jak jiz obe zminene damy napsaly,receptury na vlassky salat obsahuji tolik zminovane brambory,mrkev,hrasek,okurky a pokud celer alespon trochu snesete,tak i ten....salat,do ktereho se brambory nedavaji je pochoutkovy.....tam je jen sunka a hrasek a pak uz jen ty spojovadla....Uz jsem ochutnala i vlasak,kde nebyl celer,a misto majonezy byla pouzita kysana smetana a bylo to o hodne lehci a stravitelnejsi....
Do vlašského salátu se dává salám na nudličky,kys.okurky na drobné kostičky,hrášek,cibulka na jemno krájená a spařená horkým lákem z okurek,pepř,sůl,Worchester,dobrá majonéza. Brambory tam nepatří. Zatímco do pařížského salátu se dává ještě kořenová zelenina a brambory. ;-)
Take jsem chtela rozjet podobnej obchod...jenze si na to netroufnu....drzim palce at to alespon Tobe vyjde...amikum to rozhodne chutnat bude !!!
Vážení, vzhledem k tomu, že moje maminka děla až do roku 1986 ve studené kuchyni a tam se dělali obložené chlebíčky a ty byly super. Maminka mně kdysi na vlašák dala recept ( tam se mu říkalo podmazák pod chlebíčky ) já jsem ho ztratila a vždy jsem ho dělala podle odhadu až jsem přišla na tento recept a je přesně takový jaký mně dala kdysi maminka. Tento recept nemá chybu právě jsem podmazák dodělala no prostě s u p e r!!!!!!!!Akorát dělám jednu změnu, že vše strouhám na jemném struhadle nedávám do muxeru a dávám tam lák z okurek nedávám teplou vodu, tak to vždy dělala moje maminka.
Tento vlasak delam uplne stejne a to uz dobrych 25 let. Je vynikajici a jeste nikdy me nikdo nerekl, ze mu moje chlebicky nechutnaji. Ziji na Floride a uvazuji, ze tady rozjedu vlastni malou vyrobnu chlebicku (czech face opened sandwiches), tak mi drzte palce aby to amikum take chutnalo zrovna tak jako nam cechum. A brambory samozrejme do praveho vlasaku patri zrovna tak jako tam patri sterilovany hrasek! Ale do Parizaku patri jen salam, sterilovane okurky a hrasek, trocha cibule, majoneza, sul, pepr, obyc. horcice, cukr, ocet a worcester ... alespon ja ho tak od nepameti delam. Tak se mejte vsichni moc krasne! Pa, pa!
Jakož to odborník na vlašák tvrdím ,že do vlašáku brambory rozhodně patří a sterilovaný hrášek taky .Tomáš si plete Vlašák s Pařížákem . Prostě to tak je . Nejhorší je skutečnost ,že někteří dnešní "výrobci" dávají do vlašáku cibuli která svou chutí vše přehluší a nedá se to jíst.(Jinak proti cibuli nic nemám) Zdravím všechny samozřejmě i Tomáše
Skutečnost je taková,že si hluboko v paměti vybavuju ten typický vlašák,na který jsem chodil před rokem 89 do "gastráku" na Kladně,a ten obsahoval jak hrášek,tak brambory a měl tu typickou chuť,která právě nekoresponduje s těmi současnými prodávanými vlašáky,takže můžu s klidem říct,že tenhle vlašák mi tu chuť opět osvěžil a připoměl.Palec nahoru.Je vynikající. :-)
Evo ty žereš z koryta ne??Bože ty jsi dementní.Od tebe bych si nedal ani chleba se sádlem, pokud víš co to je.Jinak přeji krásné a klidné vánoční svátky.
pletete si vlašák s pařížákem, ten je akorát samá majonéza
výbornýýýýýýý nám moc moc chutná a já jsem konečně objevila nejlepší salát na chlebíčky
Hehehe,copak hrášek....ten bych i odpustil....ale do vlašáku hlavně nepatří brambory!!!!Koukám jak blázen,celá stránka vlašáků,všechny s bramborama.Jediný tenhle má tu drzost se nazvat pravý.....jenže...není.Je stejný mutant bramboro vlašský,jako ty ostatní.Jediný správný recept jsem nalezl až o stránku dál.Neříkám,že tenhle salát není dobrý....jen prostě není ani bramborový,ani vlašský! :-)
Jo, tak tohle je recept na ten správnej vlašák co se prodával před 89, možná i o něco lepší . Dělám ho podle receptu z nějaký starý knihy, Normy studené kuchyně, nebo tak nějak se to jmenuje a je to stejný jako tento recept. Dělám ho už roky tak tam dávám všechno od oka, nevážím to, jen odhaduju podle množství v misce, ale vždycky sklidí úspěch. Takže všem doporučuju ! ! ! :-)
A kde jsi viděla vlašák bez hrášku? To to je pravý vlašák. No zajímal by mne tvůj recept na vlašák pokud nějaký máš. <3
do vlašáku nepatří hrášek tak ho nenazyvejte pravy.. :-)