• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
Napište svůj komentář k receptu

Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny

autor: vranova
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g vepřová plec
    • 1
      ks vepřové koleno
    • 2
      ks vepřové nožičky
    • 4
      ks mrkev
    • petržel
    • 1
      ks celer
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      ks cibule
    • 3
      ks červená řepa
    • 4
      ks nakládané okurky
    • 0,50
      kg brambory
    • 1
      balíček kysané zelí
    • 300
      g hladká mouka
    • pepř celý
    • nové koření
    • bobkový list
    • sůl
    • ocet
    • smetana
    • 1
      ks vejce
    • 500
      g hovězí maso
    • 1
      ks uzené maso uzené vepřové koleno nebo 500 g uzené plece
    • 500
      g točený salám nebo klobása
    • 200
      g kopr může být zavařený, zmrazený, sušený

Postup přípravy receptu

1
Do vroucí osolené vody s kořením - celý pepř, nové koření, bobkový list vložíme veškeré uvedené maso a necháme uvařit do poloměka. Poté přidáme veškerou očištěnou zeleninu (můžeme dle velikosti překrojit na menší kusy) a salám/klobásy. Vše společně uvaříme doměka. Maso a zeleninu necháme vychladnout, odstraníme kosti, a vše nakrájíme na menší kostičky.
2
Ve studené vodě rozmícháme hladkou mouku, za stálého prošlehávání vlijeme do masového vývaru, který jsme v případě potřeby doplnili vodou či vývarem, ve kterém jsme uvařili brambory. Směs by měla být hustší konzistence. Necháme provařit, aby nebyla cítit mouka. Stále mícháme, aby se nám mouka nenapálila na dno nádoby. Po provaření, vše přecedíme přes husté síto do nové nádoby.
3
V době, kdy se nám vaří maso a zelenina si připravíme: oloupeme, a na menší kousky nakrájíme, a uvaříme brambory. Červenou řepu řádně umyjeme, i se slupkou dáme vařit do osolené, a ooctované vody. Po uvaření jí oloupeme, na struhadle najemno nastrouháme. Nakrájené maso, zeleninu, okurky, brambory na menší kostky vložíme společně s nastrouhanou uvařenou řepou, překrájeným kysaným zelím do přecezeného vývaru. Necháme vše společně prohřát, na závěr přidáme najemno pokrájený kopr. Dle potřeby osolíme.
4
Bořšč by měl být zahuštěn masem, zeleninou a ostatními surovinami. Měl by z něj provoňovat kopr. Na závěr na každý talíř, nebo přímo do bořšče přidáme smetanu. Talíř zdobíme kopečkem ušlehané smetany a plátkem uvařeného vajíčka. Podáváme s čerstvým chlebem. Toto jídlo je v naší rodině velmi oblíbené, jíme jej jako hlavní chod. Je velice syté. Nejlépe chutná po odležení druhý den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pravý upírský bramborák

Pravý upírský bramborák

Pravý vlašský salát

Pravý vlašský salát

Pravý segedínský guláš

Pravý segedínský guláš

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Libor | 13. 4. 2015 18:52

    Jsem v kuchyni novic ale boršč miluju ,tak ho zkusím.Jen jsem od známého slyšel,že se má použít červená řepa mírně kvašená.Udělám to.Co vy na to?

  • alena | 8. 3. 2012 12:33

    anonyme přesně tak do boršče se mouka nedává je zahuštěný zeleninou které se dává hodně i kořenové žádnou uzeninu okurky kopr prostě několik druhů masa hodně zeleniny včetně červené řepy a hlávkového zelí koření jako je bobkový list pepř nové koření sůl tot vše

  • alena | 8. 3. 2012 12:29

    Boršč má být z několika druhů masa v tom je to kouzlo a hodně zeleniny hlavně červená řepa a trochu hlávkového zelí nic víc nedávám koření zcela určitě nezahuštuji moukou polévka je zahuštěná tou zeleninou na talíř dám kysanou smetanu a zaliji polévkou a den ode dne je chutnější vyzkoušejte

  • marie nezlakova | 24. 6. 2009 07:47

    Šťovík bych tam teda taky nedala.Je spousta borščů,které se honosí názvem PRAVÝ,ale pravda je,že si nakonec ten svůj pravý, udělá každý po svém.Dělám jak šťovíkový,tak ukrajinský-podle své prababičky z Ukrajiny,ale jestli je pravý,to nevím.Pro nás ano,a vařím ho zcela jinak,než jak je uvedeno.

  • Jean Deary | 23. 6. 2009 22:59

    Chybí tam šťovík. A některé ingredience bych tam vůbec nedala...

  • Šárka Vránová | 4. 1. 2007 21:53

    Ráda si recept přečtu, ale nezapomeňte,každá hospodyně vaří bořč dle chuti rodiny.Základ může být stejný, ale finální výsledek rozdílný.Vše je pouze a jedině na chuit strávníků.Tento bořč naše rodina dlěá již přez 50let a nesetkala jsem se s nikým komu by nechutnal.Žitomir je od původního místa mých prapředků vzdálen 200Km.Ukrajina je velká a tudíž ,jiná část kraje,jiná chuť.

  • Jana Vestfálová | 1. 1. 2007 22:06

    To má daleko do pravého boršče ukrajinského moje prababička i babička jsou z ukrajiny z Žitomíru a nad receptem jen nechápavě kroutily hlavami.poprosily mě abych napsala správné recepty na boršče a holubce tak je budu psát doufám že si je milá autorko přečteš

  • Radka | 20. 12. 2006 18:52

    Recept na tento boršč je opravdu zajimavý a protože mám ráda nové a zajímavé věci,hned jsem recept vyzkoušela .Boršč byl opravdu vynikající a proto naše rodinka neměla problém s množstvím.

  • Anonym | 20. 12. 2006 16:20

    Soljanka, boršč a zelňačka dohromady a kus flákoty k tomu?

  • Anonym | 20. 12. 2006 11:51

    A ještě k té mouce-do pravého boršče se mouka nedává vůbec,ten se zahustí sám všemi ingrediencemi ...

  • Anonym | 20. 12. 2006 11:49

    řekla bych,že to jsou smíchané dvě-až několik polévek dohromady.Nikdy jsem neslyšela dávat do borčše kyselé okurky,kopr prosím,ale ty okurky?A salám,nebo vůbec uzeninu,vejce? Ale uznávám,jiný kraj,jiný mrav a chutě jsou různé.K množství-to si přece může každý zredukovat na vlastní potřebu.

  • Hospodyňka | 20. 12. 2006 09:49

    Je tu recept na "Pravý ukrajinský boršč od rodilé Ukrajinky", ten je fantastický. S borščem to bude asi podobné jako třeba se zelňačkou, každá domácnost má tošku jiný recept. Ale toto je trošičku divoké, uzeniny nebo kyselé okurky do boršče myslím vůbec nepatří. Ale může to být výborná supersytá polévka, ovšem v množství pro vyhládlé fotbalové družstvo.

  • Jana | 19. 12. 2006 23:10

    Velice divny borsc.Pochybuji,ze je to ten pravy ukrajinsky.300g mouky a tolik maso?Urcite v chude Ukrajine na takovy borc nemeli a nemaji ani dnes.

  • Anonym | 19. 12. 2006 17:39

    Jestli dobře počítám, do jednoho hrnce naskládáte 3,5 kila masa, kostí a uzeniny a ještě zeleninu a brambory? To je recept pro vyvařovnu? Jinak vím, že Ukrajinci napatlají kopr s klidem i do kuřecího vývaru, ale 20 dkg? Kyselé okurky, kysané zelí ... divnej recept.

  • Šárka Vránová | 19. 12. 2006 16:55

    Paní Zdeno, do bořče dáváme všechno uvařené maso.Bořč musí být hustý zahuštěn použitými surovinami.Mouku s vodou, jako zahušťovadlo používáme dle potřeby, ale spíše zredujujeme množství vývaru než-li přidáváme -kvásek-.Množství použitých surovin je větší.Je nás 5 a bořč máme na 2 dny,jako hlavní jídlo a někdo z nás i večeři.

  • Maruš | 19. 12. 2006 16:19

    Zajímavý recept,který budu muset vyzkoušet.Já dělám jiný,používám hlávkové zelí,kopr a okurky nedávám vůbec a nic ve zlém,ale toho masa a uzenin budu muset ubrat.Ale zas už to nebude mít ten šmak ,asi.Řepu používám někdy i nakládanou.Přidám ji později.Dík za receptík na zajímavé jídlo.

  • Jozef T. | 19. 12. 2006 16:01

    Ja som strávil na Ukrajine 3 dlhé roky. Borsc patrí medzi moje najoblúbenejsie jedlá, hoci moje deti to v dnesnej dobe povazujú za prezitok z 19. storocia.Jedol som borsc od najluxusnejsej restaurácie az po tú najskromnejsiu domácnost. Ani raz sa to ale nepodobalo na to, co v recepte uvádzate

  • Marie Horáková | 19. 12. 2006 15:35

    To je nádhera ! Je to opravdu jídlo pro ruské bohatýry. Bohužel asi vařit nebudu, protože naše momentálně tříčlenná rodina by to jedla hodně dlouho, ale určitě je to výborné. Dávám do oblíbených a uvařím až v létě na chatě pro kamarády, aby nás na to bylo víc.

  • Zdena z JM | 19. 12. 2006 12:22

    Šárko,díky za Vaše recepty.Konečně zase něco jiného než cukroví.Váš boršč se mi líbí.Možná by se hodil na Silvestra po půlnoci.Ale podle množství masa je to tak pro 20-30 lidí.Nebo do polévky všechno uvařené maso nedáváte?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Celer Červená řepa Česnek Cibule Hladká mouka Hovězí maso Kopr Kysané zelí Mrkev Nakládané okurky Nové koření Ocet Pepř celý Petržel Smetana Sůl Točený salám Uzené maso Vejce Vepřová plec Vepřové koleno Vepřové nožičky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jemná perníková buchta

Jemná perníková buchta

Banánový koktejl

Banánový koktejl

Pomazánka z Nivy s ořechy

Pomazánka z Nivy s ořechy

Staročeský guláš

Staročeský guláš

Rybízový koláč podle paní Mixové

Rybízový koláč podle paní Mixové

Bílá polévka z hlívy ústřičné

Bílá polévka z hlívy ústřičné

Kuřecí závitek s nivou

Kuřecí závitek s nivou

Rychlý koláč s broskvemi a tvarohem

Rychlý koláč s broskvemi a tvarohem

Květákový salát (nejen) s vejci

Květákový salát (nejen) s vejci

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

29
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
28
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
23
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
22
Ševcovský mls - trochu jinak
Ševcovský mls - trochu…
22
Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkový džem (rosol) -…

Zajímavé články

Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a zároveň jíst zdravě
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a…
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Rozvedená Jennifer Lopezová: Ukázala bradavku

Rozvedená Jennifer Lopezová: Ukázala bradavku

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

  • Recepty.cz
  • Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact