Množství surovin odpovídá pečicí nádobě o průměru 23 cm a výšce 5 cm.
2
**Náplň:** Do velké misky dejte na plátky nastrouhaná jablka, přidejte 50 g cukru krupice a 55 g hnědého cukru. Přidejte citronovou šťávu, skořici, muškátový oříšek a čtvrt lžičky soli.
3
Pořádně promíchejte a nechte 3 hodiny odstát. Po třech hodinách přeceďte vzniklou směs přes cedník po dobu cca 30 minut) a do nádoby zachyťte vzniklou šťávu (mělo by jí být cca půl hrníčku - 120 ml). Do jablek nyní vmíchejte kukuřičný škrob. Do vzniklé šťávy přidejte 30 g másla. Strčte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon, dokud z hrníčku nezmizí cca 1/3 objemu a vzniklá směs nebude mít syrupovou hustotu.
4
**Těsto:** Smíchejte mouku, čajovou lžičku soli a 30 g cukru krupice. Přidejte 230 g másla a promíchejte, než vznikne jemné těsto. Pokud bude stále moc suché, přilejte trochu vody. Ideální stav je pěkně pevné těsto, které vyválejte do koule. Tu rozdělte na dvě stejné poloviny a vyválejte z nich dvě placky. Obě dejte na 1 hodinu do ledničky, aby ztuhly.
5
**Výroba koláče:** Po 1 hodině vyndejte těsto a dejte ho na pomoučněnou podložku. Vyválejte kruh o průměru 30 cm. Těsto vložte do pečicí nádoby a ořízněte zbytky. Nechte asi 1 cm přes okraje rezervu. Přikryjte fólií a vložte opět do ledničky. Z druhé části těsta vyválejte také placku cca o průměru 30 cm, položte na pečicí papír a dejte také do ledničky.
6
Po cca 15 minutách vyndejte těěsto na pečicím papíru z ledničky a nechejte 10 minut odstát při pokojové teplotě. Mezitím vyndejte z ledničky pečicí nádobu s druhým těstem a vložte do něj směs jablek. Zalijte rovnoměrně sirupem z jablečné šťávy. Navlhčete vodou okraje vrchního těsta a koláč s ním přikryjte. Prsty spojte obě čísti těsta tak, aby nikde nybla mezera, kterou by unikala šťáva. Na povrchu koláče udělejte pět 5 cm čezů nožem, aby měla kudy unikat pára.
7
**Pečení:** Předehřejte troubu na 220 °C. Koláč dejte na nejnižší pozici a pečte cca 30 minut. Poté zakryjte vrch koláče alobalem nebo pečicím papírem, aby se zabránilo zhnědnutí povrchu a pečte dalších 20 minut.
8
Než koláč naříznete, nechte ho zhruba 3 - 4 hodiny chladnout, ale to se vám určitě nepovede, protože ho budete chtít zdlábnout ještě horký. Ale věřte, že mnohem lepší je studený, kdy těsto nasaje vlhkost z náplně.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jarka
|28. 10. 2016 19:49
Zrovna se chladí, těsto opruz, drobilo se to, ale tak jsem místo válečku použila ruce a vytlačila to a vrchni díl už válela pomocí potravinářské folie. Voní to krásně, tak snad si zítra pochutnáme.
pepa
|2. 8. 2016 17:50
z polohtrubý mouky výbornej nápad dostal sem mísu plnou drobenky!!!!!!!
Adam
|5. 7. 2013 14:08
Jak velká je koláč pro 4 lidi??? :-)
Monika
|2. 2. 2011 13:59
Koláč je výborný, akorát se těsto drobí, ale po přidání jednoho vejce už to bylo OK :-)