• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pravé špecle
Napište svůj komentář k receptu

Pravé špecle

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 194
doba přípravy: 25 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé špecle
Pravé špecle
Pravé špecle
Pravé špecle
Pravé špecle
Pravé špecle
Pravé špecle
5fotografií
Nahrát fotku
 

Domácí špecle jsou jednoduchou, ale poctivou přílohou, která skvěle doplní guláš, omáčky nebo pečené maso. Můžete si je ale dát i jako hlavní jídlo, třeba se zelím a slaninou nebo špenátem a kuřecím masem. Na přípravu stačí pár základních surovin a hotové jsou za pár minut.

Suroviny

4 porce
    • 400
      g hladká mouka
    • 4
      ks vejce
    • 160
      ml mléko může být i více, podle potřeby, lze použít i vodu
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • 120
      ml sůl
    • máslo nebo olej na promaštění

Postup přípravy receptu

1
Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, muškátový oříšek a sůl. Začněte míchat a pomalu přilévejte studené mléko (nebo vodu). Stále míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, o trochu hustší než na lívance. Důkladně ho promíchejte asi 5 minut, až se pod povrchem těsta během míchání začnou tvořit bubliny a těsto je hezky elastické. Zakryjte ho utěrkou a nechte 15 - 30 minut odpočívat.

RADA: Přílohy k masu za pár korun: 5 receptů z brambor, které budete dělat znovu a znovu

2
Dejte vařit větší množství vody a dobře ji osolte (doporučuje se použít zhruba 2 lžíce soli na 4 litry vody). Voda musí silně vřít. Připravte si ruční lis na špecle nebo cedník s velkými otvory a těsto přes něj postupně protlačte do vroucí vody. Špecle ihned promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu, a vařte, dokud nevyplavou na hladinu (trvá to přibližně 2 až 3 minuty).
3
Uvařené špecle vyndejte děrovanou naběračkou, nechte je okapat a ihned promíchejte s rozehřátým máslem nebo olejem, aby se neslepily.

RADA: Rychlé večeře z pánve

4
Když špecle vyplavou, vyjmeme je do hrnce se studenou vodou. Pak přecedíme a promastíme.
5
NEJČATĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŠPECLÍ: • Moc řídké těsto: Pokud jste přidali moc tekutiny a těsto je řídké, přidávejte po lžících další mouku a intenzivně míchejte, dokud těsto nedosáhne požadované konzistence, kdy stéká ze lžíce pomalu a plynule. • Moc tuhé těsto: Příčinou je nedostatek tekutiny nebo příliš intenzivní míchání. Přidejte lžíci studené vody a znovu krátce propracujte. Důležité je, aby tekutina, kterou přidáváte, byla studená, jinak bude těsto po uvaření gumové. • Špecle se lepí: Po vyjmutí z vody je důležité špecle ihned promastit (máslem nebo olejem). Neproplachujte je studenou vodou. Smyli byste škrob na jejich povrchu, který je nezbytný pro udržení chuti a zajišťuje, že další přidané suroviny ke špeclím hezky přilnou.

RADA: Halušky se zelím: Recept našich babiček předávaný po generace

6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Uvařené špecle můžete po odkapání orestovat na másle nebo oleji. Díky tomu se na jejich povrchu vytvoří křupavá kůrka, zatímco vnitřek zůstane vláčný.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jednoduché špecle se zelím a masem

Jednoduché špecle se zelím a masem

Rychlé bryndzové špecle

Rychlé bryndzové špecle

Špecle s ředkvičkami, špenátem a volským okem

Špecle s ředkvičkami, špenátem a…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pter | 17. 12. 2015 11:00

    Po vajickach to musi byt jak podesev. Dokazu si to cele (s mensi upravou ingredienci) umichat v hrnecku a pote sup s tim pres cednik do osolene vody. Jako priloha v hovezimu masu na vine vyborne.

  • Bohunka | 18. 9. 2012 14:06

    Na severní Moravě máme jídlo ze špeclí o to rychlejší, že domácí špecle nemusíme dělat doma, ale můžeme si je zakoupit. Vyrábí je firma Corado v Sobotíně (www.corado.cz) a možná jsou k mání i v prodejně u vás. Dobré jídlo je pak ve čtvrthodině.

  • marta | 16. 5. 2012 22:51

    místo mléka používám vodu, místo másla olej, jen 2 vejce a těsto udělám tak, aby se dalo dělat přes cedník na halušky. :-)

  • Simča Sládková | 5. 6. 2009 10:57

    Dělala jsem je jen se sypané osmahnutou slanikou a strouhaným sýrem, který se na nich pěkně roztavil a vyly výborné.

  • Klára Keselyova | 23. 2. 2008 19:22

    To, že ste malitie špecle/skôr by som povedala halušky/ tvrdé, je múkou.A podľa m)na aj to mlieko tam nepatrí.Má to byť polohrubá múka,jedno vajce, /aj od vajec cesto, hlavne varené tvrdne/ soľ a voda.Môže sa pridať aj na špic noža prášok do pečiva.

  • Tereza J. | 23. 2. 2008 19:14

    Gabika, ono sa nikdy nedá presne určiť koľko tekutiny na isté množstvo múky, pretože múka je rôzna, aj keď kúpite ten istý druh. Chce to skúsenosť a prax. Pravdepodobne ste mali príliš tuhé cesto, preto aj špecle boli tuhé. Nabudúce dajte viac mlieka, cesto síce nemá byť riedke , ale ani veľmi tuhé. Vravím, chce to trocha praxe, na budúce to bude už dobré. Vyberajú sa skutočne, keď vyplavú, rovnako ako aj halušky. Musíre ich do vody sádzať rýchlo, jemne premiešať a keď vyplávu, scediť.

  • Gábina | 23. 2. 2008 18:30

    Poradí mi někdo, co dělám špatně, když byly špecle děsně tuhé? Recept jsem dodržela. Může to být dobou vaření? Jak se píše: "vyndat až vyplavou", tak ony plavou hned když je hodím do vody a tak nevím, jak dlouho je tam nechat. Děkuji

  • Danka Snášelová | 2. 6. 2007 14:27

    Jak jsem slíbila, tak i plním. Dnes jsem recept vyzkoušela a dávám za 1.Špecle tzv. halušky k masu jsem dělala ke kuřeti na smetaně. Všichni sme si pochutnali. Na doporučení Terezky jsem hladkou mouku zaměnila za polohrubou. Halušky jsem do vařící vody házela (trhala nožem od příboru) z dřevěného prkýnka.

  • Tereza - | 14. 5. 2007 07:10

    Vyskúšajte tieto nokerle s vajíčkom, dobrota:))) Inak Danka máte pravdu, skutočne sa používajú k mäsku. Ale doporučujem polohrubú múku.

  • Danka Snášelová | 11. 5. 2007 22:21

    Připojuji se k panu Jozefovi T. Je to recept na halušky k masu.Jsem Slovenka a maminka je vždy dělala jako přílohu k perkeltům.To byla taková mňaaaamka! Děkuji za recept.Již delší dobu žijí na Moravě a tady mi nikdo nedokázal říct recept na halušky k masu.V nejbližší době vyzkouším a určitě ohodnotím.

  • Šárka Tkáčová | 10. 5. 2007 12:01

    Majko,Ingrid - děvčata , pokud chutnají , je třeba známkovat. Podotýkám , nejsem autorkou receptu a ještě jsem je nezkoušela .

  • Majka | 10. 5. 2007 11:57

    Jsou moc dobré ke guláši.....

  • INGRID | 10. 5. 2007 11:55

    JSOU VÝBORNÉ....

  • Tereza - | 7. 5. 2007 07:04

    Pán Jozef, súhlasím s vami. Len používame polohrubú múku, nie hladkú.

  • Jozef T. | 5. 5. 2007 19:34

    To je predsa recept na halusky k mäsu (perkelt, paprikás), typický z Madarska ci juzného Slovenska. Podla mna v Nemecku (Schwábsku) sa Spätzle na to ani chutou a ani vzhladom nepodobajú.

  • Stáňa | 4. 5. 2007 21:11

    Od kamarádky ze Švábska mám tento recept, mooc dobré.Osmaženou cibulku zalít smetanou a přidat pepř,sůl a nastrouhaný sýr.Směs smíchat s uvařenými špeclemi, mňam.

  • Marcela | 3. 5. 2007 11:54

    U nás doma se tomu říká "hopdovody". A dáváme taky jen mouku,, vejce, sůl a vodu. Házím lžící do vařící vody a už nemastím, jen proplachuju. Ke slepici na paprice jsou skvělé. :-)

  • Werca G | 2. 5. 2007 18:59

    tak nevim, ziju v Nemecku 3 roky a takhle tu Specle nikdo nedela, mozna jiny kraj....takze my jen pol.mouku,vodu, vejce,alespon 4ks a spetka soli tod vse.Postup jinak stejny,akorat nechapu proc jeste mastit, staci je proplachnout.A nebo si udelat syrove specle uvarit horke scedit nasypat do vetsi misy trochu na to syr na to opet specle a stridat dokud mame co :) a na vrch pekne usmazenou do zlatova cibulku, misu uzavrit na 5 minut a pak jen promichat.Tu ve Svabsku pochoutka k tomu zeleny salat mnam :)

  • Simča Sládková | 2. 5. 2007 15:20

    Jejda a já si dodnes myslela, že špecle jsou z bramborového těsta. Sice s vysokým podílem mouky, oproti třeba br. knedlíkům nebo br. šiškám, ale přeci jen bramborové.... Tak tohle tedy zkusím, zda to fakt chutná jako "špecle"....

  • Di | 2. 5. 2007 13:44

    Díky za upřesnění.

  • Kuchařka on-line | 2. 5. 2007 12:08

    Opraveno.

  • HELENA WEINGARTNEROVÁ | 2. 5. 2007 11:22

    Omlou vám se všem ,má tam být lžička másla.

  • Irena Klasová | 2. 5. 2007 10:16

    Dají se sehnat i v supermarketech a potravinářských prodejnách. Také kupuji hotové a jsou dobré.

  • Di | 2. 5. 2007 09:45

    Nejde spíše o lžičku něčeho jiného, třeba prášku do pečiva? Proč by se jinak odměřovalo 120 ml mléka a pak ještě navrch jedna lžička? Také by mě to zajímalo, špecle mám ráda a zatím je kupuji hotové (v prodejnách, kde mají německé zboží, nebo je vozím z Německa přímo).

  • Alice Stránská | 2. 5. 2007 09:28

    nechápu káv. lžička MLEKA, prosím o upřesnění

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Vaření Německo Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Máslo Mléko Muškátový oříšek Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablkový koláč od Alice

Jablkový koláč od Alice

Piškotové těsto

Piškotové těsto

Černý kuba

Černý kuba

Pomazánka "hned pryč"

Pomazánka "hned pryč"

Berlínské řezy II.

Berlínské řezy II.

Svratecký guláš

Svratecký guláš

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

Lehké a křupavé vafle

Lehké a křupavé vafle

Hrášková polévka se slaninou

Hrášková polévka se slaninou

Doporučujeme

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

107
Kyselo z chlebového kvásku s hlívou ústřičnou
Kyselo z chlebového…
87
Mrkvový krém s kurkumou a fetou
Mrkvový krém s kurkumou…
77
Netradiční štrúdl s drobenkou uvnitř
Netradiční štrúdl s…
54
Celer smažený v kořeněné tempuře
Celer smažený v kořeněné…
40
Čokoládový pudink
Čokoládový pudink

Zajímavé články

Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená, drcená či pasírovaná?
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená,…
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná rychlovka, díky které se blýsknete
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná…
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
AHA.cz Hrušínský ml. alias Pešek z Ulice: Rakovina plic a ledviny!

Hrušínský ml. alias Pešek z Ulice: Rakovina plic a ledviny!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Olympijská kolekce je venku! V tomhle budou čeští sportovci zářit v Miláně

Olympijská kolekce je venku! V tomhle budou čeští sportovci zářit v Miláně

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Expertka a grafoložka o vzkazu princezny Kate: Co na ni prozradil ručně psaný vzkaz!

Expertka a grafoložka o vzkazu princezny Kate: Co na ni prozradil ručně psaný vzkaz!

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Štíři a jejich nelehký karmický úkol. A jak to mají se sexem?

Štíři a jejich nelehký karmický úkol. A jak to mají se sexem?

Další doporučené recepty:

Pravé italské tiramisu II.
Pravé italské tiramisu II.
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo
Pravé řecké Pasticcio
Pravé řecké Pasticcio
Pravé tiramisu bez vajec
Pravé tiramisu bez vajec
Pravý americký Apple Pie
Pravý americký Apple Pie
Pravý segedínský guláš
Pravý segedínský guláš
  • Recepty.cz
  • Pravé špecle
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact