• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pravé špecle
Napište svůj komentář k receptu

Pravé špecle

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 75
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé špecle
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g hladká mouka
    • 4
      ks vejce
    • 120
      ml mléko
    • 1
      lžička máslo
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Mouku,vejce mléko a sůl vymícháme do hladkého těsta.
2
Dáme vařit vodu a osolíme ji.
3
Do vroucí vody přes cedník prolisujeme těsto, nebo ho natrháme lžičkou.
4
Když špecle vyplavou, vyjmeme je do hrnce se studenou vodou. Pak přecedíme a promastíme.
5
Hodí se jako příloha k omáčkám, vhodné i na zapečení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špecle se slaninou a žampiony

Špecle se slaninou a žampiony

Játrové špecle (gnocchi) - rychle a chutně

Játrové špecle (gnocchi) - rychle a…

Jednoduché špecle se zelím a masem

Jednoduché špecle se zelím a masem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pter | 17. 12. 2015 11:00

    Po vajickach to musi byt jak podesev. Dokazu si to cele (s mensi upravou ingredienci) umichat v hrnecku a pote sup s tim pres cednik do osolene vody. Jako priloha v hovezimu masu na vine vyborne.

  • Bohunka | 18. 9. 2012 14:06

    Na severní Moravě máme jídlo ze špeclí o to rychlejší, že domácí špecle nemusíme dělat doma, ale můžeme si je zakoupit. Vyrábí je firma Corado v Sobotíně (www.corado.cz) a možná jsou k mání i v prodejně u vás. Dobré jídlo je pak ve čtvrthodině.

  • marta | 16. 5. 2012 22:51

    místo mléka používám vodu, místo másla olej, jen 2 vejce a těsto udělám tak, aby se dalo dělat přes cedník na halušky. :-)

  • Simča Sládková | 5. 6. 2009 10:57

    Dělala jsem je jen se sypané osmahnutou slanikou a strouhaným sýrem, který se na nich pěkně roztavil a vyly výborné.

  • Klára Keselyova | 23. 2. 2008 19:22

    To, že ste malitie špecle/skôr by som povedala halušky/ tvrdé, je múkou.A podľa m)na aj to mlieko tam nepatrí.Má to byť polohrubá múka,jedno vajce, /aj od vajec cesto, hlavne varené tvrdne/ soľ a voda.Môže sa pridať aj na špic noža prášok do pečiva.

  • Tereza J. | 23. 2. 2008 19:14

    Gabika, ono sa nikdy nedá presne určiť koľko tekutiny na isté množstvo múky, pretože múka je rôzna, aj keď kúpite ten istý druh. Chce to skúsenosť a prax. Pravdepodobne ste mali príliš tuhé cesto, preto aj špecle boli tuhé. Nabudúce dajte viac mlieka, cesto síce nemá byť riedke , ale ani veľmi tuhé. Vravím, chce to trocha praxe, na budúce to bude už dobré. Vyberajú sa skutočne, keď vyplavú, rovnako ako aj halušky. Musíre ich do vody sádzať rýchlo, jemne premiešať a keď vyplávu, scediť.

  • Gábina | 23. 2. 2008 18:30

    Poradí mi někdo, co dělám špatně, když byly špecle děsně tuhé? Recept jsem dodržela. Může to být dobou vaření? Jak se píše: "vyndat až vyplavou", tak ony plavou hned když je hodím do vody a tak nevím, jak dlouho je tam nechat. Děkuji

  • Danka Snášelová | 2. 6. 2007 14:27

    Jak jsem slíbila, tak i plním. Dnes jsem recept vyzkoušela a dávám za 1.Špecle tzv. halušky k masu jsem dělala ke kuřeti na smetaně. Všichni sme si pochutnali. Na doporučení Terezky jsem hladkou mouku zaměnila za polohrubou. Halušky jsem do vařící vody házela (trhala nožem od příboru) z dřevěného prkýnka.

  • Tereza - | 14. 5. 2007 07:10

    Vyskúšajte tieto nokerle s vajíčkom, dobrota:))) Inak Danka máte pravdu, skutočne sa používajú k mäsku. Ale doporučujem polohrubú múku.

  • Danka Snášelová | 11. 5. 2007 22:21

    Připojuji se k panu Jozefovi T. Je to recept na halušky k masu.Jsem Slovenka a maminka je vždy dělala jako přílohu k perkeltům.To byla taková mňaaaamka! Děkuji za recept.Již delší dobu žijí na Moravě a tady mi nikdo nedokázal říct recept na halušky k masu.V nejbližší době vyzkouším a určitě ohodnotím.

  • Šárka Tkáčová | 10. 5. 2007 12:01

    Majko,Ingrid - děvčata , pokud chutnají , je třeba známkovat. Podotýkám , nejsem autorkou receptu a ještě jsem je nezkoušela .

  • Majka | 10. 5. 2007 11:57

    Jsou moc dobré ke guláši.....

  • INGRID | 10. 5. 2007 11:55

    JSOU VÝBORNÉ....

  • Tereza - | 7. 5. 2007 07:04

    Pán Jozef, súhlasím s vami. Len používame polohrubú múku, nie hladkú.

  • Jozef T. | 5. 5. 2007 19:34

    To je predsa recept na halusky k mäsu (perkelt, paprikás), typický z Madarska ci juzného Slovenska. Podla mna v Nemecku (Schwábsku) sa Spätzle na to ani chutou a ani vzhladom nepodobajú.

  • Stáňa | 4. 5. 2007 21:11

    Od kamarádky ze Švábska mám tento recept, mooc dobré.Osmaženou cibulku zalít smetanou a přidat pepř,sůl a nastrouhaný sýr.Směs smíchat s uvařenými špeclemi, mňam.

  • Marcela | 3. 5. 2007 11:54

    U nás doma se tomu říká "hopdovody". A dáváme taky jen mouku,, vejce, sůl a vodu. Házím lžící do vařící vody a už nemastím, jen proplachuju. Ke slepici na paprice jsou skvělé. :-)

  • Werca G | 2. 5. 2007 18:59

    tak nevim, ziju v Nemecku 3 roky a takhle tu Specle nikdo nedela, mozna jiny kraj....takze my jen pol.mouku,vodu, vejce,alespon 4ks a spetka soli tod vse.Postup jinak stejny,akorat nechapu proc jeste mastit, staci je proplachnout.A nebo si udelat syrove specle uvarit horke scedit nasypat do vetsi misy trochu na to syr na to opet specle a stridat dokud mame co :) a na vrch pekne usmazenou do zlatova cibulku, misu uzavrit na 5 minut a pak jen promichat.Tu ve Svabsku pochoutka k tomu zeleny salat mnam :)

  • Simča Sládková | 2. 5. 2007 15:20

    Jejda a já si dodnes myslela, že špecle jsou z bramborového těsta. Sice s vysokým podílem mouky, oproti třeba br. knedlíkům nebo br. šiškám, ale přeci jen bramborové.... Tak tohle tedy zkusím, zda to fakt chutná jako "špecle"....

  • Di | 2. 5. 2007 13:44

    Díky za upřesnění.

  • Kuchařka on-line | 2. 5. 2007 12:08

    Opraveno.

  • HELENA WEINGARTNEROVÁ | 2. 5. 2007 11:22

    Omlou vám se všem ,má tam být lžička másla.

  • Irena Klasová | 2. 5. 2007 10:16

    Dají se sehnat i v supermarketech a potravinářských prodejnách. Také kupuji hotové a jsou dobré.

  • Di | 2. 5. 2007 09:45

    Nejde spíše o lžičku něčeho jiného, třeba prášku do pečiva? Proč by se jinak odměřovalo 120 ml mléka a pak ještě navrch jedna lžička? Také by mě to zajímalo, špecle mám ráda a zatím je kupuji hotové (v prodejnách, kde mají německé zboží, nebo je vozím z Německa přímo).

  • Alice Stránská | 2. 5. 2007 09:28

    nechápu káv. lžička MLEKA, prosím o upřesnění

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Máslo Mléko Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kotlety na paprice

Kotlety na paprice

Žluté řezy se sněhem

Žluté řezy se sněhem

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Myslivecké knoflíky

Myslivecké knoflíky

Tvarohový mřížkový koláč II.

Tvarohový mřížkový koláč II.

Zapečené plněné bagety

Zapečené plněné bagety

"Paneláková" buchta

"Paneláková" buchta

Česneková surimi (krabí) pomazánka

Česneková surimi (krabí) pomazánka

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným…

Doporučujeme

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

51
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
40
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
29
Slaný chřestový koláč
Slaný chřestový koláč
22
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Vepřové ragú s…
22
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým…
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
AHA.cz Návštěva Dády Patrasové v léčebně: Felixové dorazili do Bohnic!

Návštěva Dády Patrasové v léčebně: Felixové dorazili do Bohnic!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Třeštíková pár týdnů před porodem: Zásadní změna!

Třeštíková pár týdnů před porodem: Zásadní změna!

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

Další doporučené recepty:

Pravé italské tiramisu II.
Pravé italské tiramisu II.
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo
Pravé řecké Pasticcio
Pravé řecké Pasticcio
Pravé tiramisu bez vajec
Pravé tiramisu bez vajec
Pravý americký Apple Pie
Pravý americký Apple Pie
Pravý segedínský guláš
Pravý segedínský guláš
  • Recepty.cz
  • Pravé špecle
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact