• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pravé špecle
Napište svůj komentář k receptu

Pravé špecle

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 75
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé špecle
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g hladká mouka
    • 4
      ks vejce
    • 120
      ml mléko
    • 1
      lžička máslo
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Mouku,vejce mléko a sůl vymícháme do hladkého těsta.
2
Dáme vařit vodu a osolíme ji.
3
Do vroucí vody přes cedník prolisujeme těsto, nebo ho natrháme lžičkou.
4
Když špecle vyplavou, vyjmeme je do hrnce se studenou vodou. Pak přecedíme a promastíme.
5
Hodí se jako příloha k omáčkám, vhodné i na zapečení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špecle se slaninou a žampiony

Špecle se slaninou a žampiony

Játrové špecle (gnocchi) - rychle a chutně

Játrové špecle (gnocchi) - rychle a…

Jednoduché špecle se zelím a masem

Jednoduché špecle se zelím a masem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pter | 17. 12. 2015 11:00

    Po vajickach to musi byt jak podesev. Dokazu si to cele (s mensi upravou ingredienci) umichat v hrnecku a pote sup s tim pres cednik do osolene vody. Jako priloha v hovezimu masu na vine vyborne.

  • Bohunka | 18. 9. 2012 14:06

    Na severní Moravě máme jídlo ze špeclí o to rychlejší, že domácí špecle nemusíme dělat doma, ale můžeme si je zakoupit. Vyrábí je firma Corado v Sobotíně (www.corado.cz) a možná jsou k mání i v prodejně u vás. Dobré jídlo je pak ve čtvrthodině.

  • marta | 16. 5. 2012 22:51

    místo mléka používám vodu, místo másla olej, jen 2 vejce a těsto udělám tak, aby se dalo dělat přes cedník na halušky. :-)

  • Simča Sládková | 5. 6. 2009 10:57

    Dělala jsem je jen se sypané osmahnutou slanikou a strouhaným sýrem, který se na nich pěkně roztavil a vyly výborné.

  • Klára Keselyova | 23. 2. 2008 19:22

    To, že ste malitie špecle/skôr by som povedala halušky/ tvrdé, je múkou.A podľa m)na aj to mlieko tam nepatrí.Má to byť polohrubá múka,jedno vajce, /aj od vajec cesto, hlavne varené tvrdne/ soľ a voda.Môže sa pridať aj na špic noža prášok do pečiva.

  • Tereza J. | 23. 2. 2008 19:14

    Gabika, ono sa nikdy nedá presne určiť koľko tekutiny na isté množstvo múky, pretože múka je rôzna, aj keď kúpite ten istý druh. Chce to skúsenosť a prax. Pravdepodobne ste mali príliš tuhé cesto, preto aj špecle boli tuhé. Nabudúce dajte viac mlieka, cesto síce nemá byť riedke , ale ani veľmi tuhé. Vravím, chce to trocha praxe, na budúce to bude už dobré. Vyberajú sa skutočne, keď vyplavú, rovnako ako aj halušky. Musíre ich do vody sádzať rýchlo, jemne premiešať a keď vyplávu, scediť.

  • Gábina | 23. 2. 2008 18:30

    Poradí mi někdo, co dělám špatně, když byly špecle děsně tuhé? Recept jsem dodržela. Může to být dobou vaření? Jak se píše: "vyndat až vyplavou", tak ony plavou hned když je hodím do vody a tak nevím, jak dlouho je tam nechat. Děkuji

  • Danka Snášelová | 2. 6. 2007 14:27

    Jak jsem slíbila, tak i plním. Dnes jsem recept vyzkoušela a dávám za 1.Špecle tzv. halušky k masu jsem dělala ke kuřeti na smetaně. Všichni sme si pochutnali. Na doporučení Terezky jsem hladkou mouku zaměnila za polohrubou. Halušky jsem do vařící vody házela (trhala nožem od příboru) z dřevěného prkýnka.

  • Tereza - | 14. 5. 2007 07:10

    Vyskúšajte tieto nokerle s vajíčkom, dobrota:))) Inak Danka máte pravdu, skutočne sa používajú k mäsku. Ale doporučujem polohrubú múku.

  • Danka Snášelová | 11. 5. 2007 22:21

    Připojuji se k panu Jozefovi T. Je to recept na halušky k masu.Jsem Slovenka a maminka je vždy dělala jako přílohu k perkeltům.To byla taková mňaaaamka! Děkuji za recept.Již delší dobu žijí na Moravě a tady mi nikdo nedokázal říct recept na halušky k masu.V nejbližší době vyzkouším a určitě ohodnotím.

  • Šárka Tkáčová | 10. 5. 2007 12:01

    Majko,Ingrid - děvčata , pokud chutnají , je třeba známkovat. Podotýkám , nejsem autorkou receptu a ještě jsem je nezkoušela .

  • Majka | 10. 5. 2007 11:57

    Jsou moc dobré ke guláši.....

  • INGRID | 10. 5. 2007 11:55

    JSOU VÝBORNÉ....

  • Tereza - | 7. 5. 2007 07:04

    Pán Jozef, súhlasím s vami. Len používame polohrubú múku, nie hladkú.

  • Jozef T. | 5. 5. 2007 19:34

    To je predsa recept na halusky k mäsu (perkelt, paprikás), typický z Madarska ci juzného Slovenska. Podla mna v Nemecku (Schwábsku) sa Spätzle na to ani chutou a ani vzhladom nepodobajú.

  • Stáňa | 4. 5. 2007 21:11

    Od kamarádky ze Švábska mám tento recept, mooc dobré.Osmaženou cibulku zalít smetanou a přidat pepř,sůl a nastrouhaný sýr.Směs smíchat s uvařenými špeclemi, mňam.

  • Marcela | 3. 5. 2007 11:54

    U nás doma se tomu říká "hopdovody". A dáváme taky jen mouku,, vejce, sůl a vodu. Házím lžící do vařící vody a už nemastím, jen proplachuju. Ke slepici na paprice jsou skvělé. :-)

  • Werca G | 2. 5. 2007 18:59

    tak nevim, ziju v Nemecku 3 roky a takhle tu Specle nikdo nedela, mozna jiny kraj....takze my jen pol.mouku,vodu, vejce,alespon 4ks a spetka soli tod vse.Postup jinak stejny,akorat nechapu proc jeste mastit, staci je proplachnout.A nebo si udelat syrove specle uvarit horke scedit nasypat do vetsi misy trochu na to syr na to opet specle a stridat dokud mame co :) a na vrch pekne usmazenou do zlatova cibulku, misu uzavrit na 5 minut a pak jen promichat.Tu ve Svabsku pochoutka k tomu zeleny salat mnam :)

  • Simča Sládková | 2. 5. 2007 15:20

    Jejda a já si dodnes myslela, že špecle jsou z bramborového těsta. Sice s vysokým podílem mouky, oproti třeba br. knedlíkům nebo br. šiškám, ale přeci jen bramborové.... Tak tohle tedy zkusím, zda to fakt chutná jako "špecle"....

  • Di | 2. 5. 2007 13:44

    Díky za upřesnění.

  • Kuchařka on-line | 2. 5. 2007 12:08

    Opraveno.

  • HELENA WEINGARTNEROVÁ | 2. 5. 2007 11:22

    Omlou vám se všem ,má tam být lžička másla.

  • Irena Klasová | 2. 5. 2007 10:16

    Dají se sehnat i v supermarketech a potravinářských prodejnách. Také kupuji hotové a jsou dobré.

  • Di | 2. 5. 2007 09:45

    Nejde spíše o lžičku něčeho jiného, třeba prášku do pečiva? Proč by se jinak odměřovalo 120 ml mléka a pak ještě navrch jedna lžička? Také by mě to zajímalo, špecle mám ráda a zatím je kupuji hotové (v prodejnách, kde mají německé zboží, nebo je vozím z Německa přímo).

  • Alice Stránská | 2. 5. 2007 09:28

    nechápu káv. lžička MLEKA, prosím o upřesnění

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Máslo Mléko Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nepečený jogurtový dort

Nepečený jogurtový dort

Bramborová pomazánka II.

Bramborová pomazánka II.

Kvasnicová polévka se zeleninou

Kvasnicová polévka se zeleninou

Utajená česneková krkovička

Utajená česneková krkovička

Anglická pečeně (Carvery)

Anglická pečeně (Carvery)

Pečená vepřová panenka ve slanině na zeleném polštáři

Pečená vepřová panenka ve slanině na…

Pivní výpečky s bramborovými noky

Pivní výpečky s bramborovými noky

Cibulové kroužky

Cibulové kroužky

Krkovice se zelím

Krkovice se zelím

Doporučujeme

40 minut
Čočkové minestrone

Čočkové minestrone

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Poslední sledované recepty

104
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
38
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
31
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
31
Tvarohová bábovka
Tvarohová bábovka
30
Pomazánka z tvarůžků
Pomazánka z tvarůžků

Zajímavé články

Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen…
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho…
Výborný bezový sirup: Vyzkoušejte recept herečky Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná
Výborný bezový sirup: Vyzkoušejte recept herečky…
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět krásně křupavé
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět…
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové kůry přírodní a chutnou cestou
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové…
AHA.cz Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Velký přehled letních bot očima stylistky: Které budou slušet všem a co naopak rozšíří lýtka?

Velký přehled letních bot očima stylistky: Které budou slušet všem a co naopak rozšíří lýtka?

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Po první překvapivé show: Dua Lipa šokovala Prahu podruhé! S Farnou to rozjela na pódiu

Po první překvapivé show: Dua Lipa šokovala Prahu podruhé! S Farnou to rozjela na pódiu

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu a sex v přírodě: Kdo miluje lesní dobrodružství a kdo zůstává věrný ložnici?

Znamení zvěrokruhu a sex v přírodě: Kdo miluje lesní dobrodružství a kdo zůstává věrný ložnici?

Další doporučené recepty:

Pravé italské tiramisu II.
Pravé italské tiramisu II.
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo
Pravé řecké Pasticcio
Pravé řecké Pasticcio
Pravé tiramisu bez vajec
Pravé tiramisu bez vajec
Pravý americký Apple Pie
Pravý americký Apple Pie
Pravý segedínský guláš
Pravý segedínský guláš
  • Recepty.cz
  • Pravé špecle
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact