• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
Napište svůj komentář k receptu

Pravé ostravské zelí

autor: Lída Kanclířová
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé ostravské zelí
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • V létě
    • 1
      ks bílé zelí hlávka
    • 1
      ks cibule
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      lžička hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
  • V zimě
    • 1
      sklenice kysané zelí
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks brambory syrové
    • 1
      lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

1
Na Ostravě se vařilo zelí každou sobotu, protože prý " zeli, to chlopa rozveseli". Pravé ostravské zelí se vaří jinak v zimě a jinak v létě.V obou případech je důležitá kvalitní, voňavá, nejlépe domácí slanina, v nouzi může být i anglická. Uzená chuť a vůně je velmi důležitá. Podává se ale vždy zásadně s přírodním dušeným hovězím plátkem (paprika, pepř, cibule) a vařenými brambory.
2
V létě se nakrouhané hlávkové zelí nasype do vařící osolené vody s kmínem a vaří do poloměka. Mezitím se rozpustí slanina, na ni se přidá usekaná cibule a vše se osmaží. Poloměké zelí se slije, ale ne úplně, musí zůstat tak na prst na dně tekutina. Do toho se zamíchá slanina s cibulí a dusí se po pokličkou doměka. V hrnku se rozmíchají cca 2 lžíce hladké mouky s vodou a tím se dusící se zelí zalije. Nakonec se dosolí a přichutí octem (ne příliš).
3
V zimě se - zase nejlépe domácí - kysané zelí ochutná a je-li příliš kyselé, propláchne ("umyje") se vodou. Dá se vařit do vody s kmínem, až změkne. Pak se scedí. Mezitím se udělá tzv. "jiška". Do kastrolu dáme uškvařit slaninu, na ni cibuli, a když je cibule dozlatova, nasype se na ni mouka a udělá se jíška. Následuje zalití vodou ze zelí nebo z vařících se brambor a přidání na jemno rozstrouhaného bramboru. Tato jíška se pak vaří tak dlouho, až se začne přichytávat na dně. To je okamžik, kdy se nalije na uvařené, scezené zelí a zamíchá. Kastrol, kde je zbytek přichycené jíšky včetně cibule a brambor, se předá k vyškrábání nejváženějšímu členu rodiny, protože je to tradiční pochoutka a prokázání cti, asi jako v Mongolsku beraní oko.
4
Příprava tohoto zelí je sice značně barbarská (mytí, slévání atd.), ale důležité je, že nemá ani v létě, ani v zimě chutnat příliš kysele, spíš je slané, lehce dokysela. Nikdy se nepřislazuje! Je prostě jiné, než české nebo jihomoravské, ale v kombinaci s brambory a hovězím velmi chutné.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ostravské karbanátky se sýrem

Ostravské karbanátky se sýrem

"Pravé" Baileys

"Pravé" Baileys

Pravé špecle

Pravé špecle

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Fričová | 24. 7. 2010 14:49

    Já nikdy nemohla přijít na to, jak správně uvařit zelí. Díky Vám paní Ludmilo se mi to povedlo :-). Už ho jinak vařit nebudu. Díky za recept.

  • Eva Skálová | 13. 3. 2009 17:33

    Ve východních Čechách se takhle zelí nedělá, ale zkusila jsem to. Opečené špíčky po rozpuštění špeku jsem dala stranou a vmíchala až k hotovému. Jím k tomu ohřátou klobásu a chleba a je to fakt dobrá večeře. Takže dávám první jedničku.

  • Maruš | 7. 8. 2006 12:02

    Vždy jsem myslela,že jen šikovna robka chlopka rozveseli.Ale že by zelí?A ty čárky nepíšu schválně,bo každý ví,že ostravaci majum kratke zobaki.Moje maminka hl.zelí uvařila tak napůl,vodu z něj vylila.Udělala jíšku se špekem a cibulí,zalila čistou vodou,nechala provařit,pak přidala zelí,kmín,sůl,špetku pepře,ocet,jemně nastrouhaný brambor a dále ještě vařila.Jestli dávala cukr,to už nevím.Podávala ale s pečeným vepřovým masem,nejčastěji s bůčkemV zimě ke kysanému zelí bylo uzené maso.Každý rok jsme měli totiž pašíka jménem Filip,ale když jsem představila svého přítele,stejného příjmení,tak pašíka přejmenovali na Vaška.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Dušení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Brambory Cibule Hladká mouka Kmín Kysané zelí Ocet Slanina Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Maková bábovka - bez vajec

Maková bábovka - bez vajec

Cuketa zapečená s Nivou

Cuketa zapečená s Nivou

Červená řepa se zelím

Červená řepa se zelím

Banánové muffiny

Banánové muffiny

Plněné žampiony špenátem

Plněné žampiony špenátem

Jablečné těstoviny s tvarohem

Jablečné těstoviny s tvarohem

Sedmikráskový med s pomerančem

Sedmikráskový med s pomerančem

Kynutý koláč s tvarohem

Kynutý koláč s tvarohem

Kuřecí nudličky se špenátem a nivou

Kuřecí nudličky se špenátem a nivou

Doporučujeme

40 minut
Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

73
Svíčková omáčka
Svíčková omáčka
53
Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou
Rybízový koláč s…
42
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
39
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
35
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…

Zajímavé články

Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy…
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů, kterými ohromíte i babičku
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů,…
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
AHA.cz Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Mimibazar Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Barťáka milovaly i zahraniční celebrity. Prohlédněte si 10 fotek, které to dokazují

Barťáka milovaly i zahraniční celebrity. Prohlédněte si 10 fotek, které to dokazují

Ženy.cz Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Blesk.cz Všeuměl Láďa Hruška: Hodil se do gala! Páni, ten zhubnul

Všeuměl Láďa Hruška: Hodil se do gala! Páni, ten zhubnul

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy 10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact