• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
Napište svůj komentář k receptu

Pravé ostravské zelí

autor: Lída Kanclířová
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé ostravské zelí
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • V létě
    • 1
      ks bílé zelí hlávka
    • 1
      ks cibule
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      lžička hladká mouka
    • 1
      lžíce ocet
  • V zimě
    • 1
      sklenice kysané zelí
    • 100
      g slanina
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks brambory syrové
    • 1
      lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

1
Na Ostravě se vařilo zelí každou sobotu, protože prý " zeli, to chlopa rozveseli". Pravé ostravské zelí se vaří jinak v zimě a jinak v létě.V obou případech je důležitá kvalitní, voňavá, nejlépe domácí slanina, v nouzi může být i anglická. Uzená chuť a vůně je velmi důležitá. Podává se ale vždy zásadně s přírodním dušeným hovězím plátkem (paprika, pepř, cibule) a vařenými brambory.
2
V létě se nakrouhané hlávkové zelí nasype do vařící osolené vody s kmínem a vaří do poloměka. Mezitím se rozpustí slanina, na ni se přidá usekaná cibule a vše se osmaží. Poloměké zelí se slije, ale ne úplně, musí zůstat tak na prst na dně tekutina. Do toho se zamíchá slanina s cibulí a dusí se po pokličkou doměka. V hrnku se rozmíchají cca 2 lžíce hladké mouky s vodou a tím se dusící se zelí zalije. Nakonec se dosolí a přichutí octem (ne příliš).
3
V zimě se - zase nejlépe domácí - kysané zelí ochutná a je-li příliš kyselé, propláchne ("umyje") se vodou. Dá se vařit do vody s kmínem, až změkne. Pak se scedí. Mezitím se udělá tzv. "jiška". Do kastrolu dáme uškvařit slaninu, na ni cibuli, a když je cibule dozlatova, nasype se na ni mouka a udělá se jíška. Následuje zalití vodou ze zelí nebo z vařících se brambor a přidání na jemno rozstrouhaného bramboru. Tato jíška se pak vaří tak dlouho, až se začne přichytávat na dně. To je okamžik, kdy se nalije na uvařené, scezené zelí a zamíchá. Kastrol, kde je zbytek přichycené jíšky včetně cibule a brambor, se předá k vyškrábání nejváženějšímu členu rodiny, protože je to tradiční pochoutka a prokázání cti, asi jako v Mongolsku beraní oko.
4
Příprava tohoto zelí je sice značně barbarská (mytí, slévání atd.), ale důležité je, že nemá ani v létě, ani v zimě chutnat příliš kysele, spíš je slané, lehce dokysela. Nikdy se nepřislazuje! Je prostě jiné, než české nebo jihomoravské, ale v kombinaci s brambory a hovězím velmi chutné.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ostravské karbanátky se sýrem

Ostravské karbanátky se sýrem

"Pravé" Baileys

"Pravé" Baileys

Pravé špecle

Pravé špecle

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Fričová | 24. 7. 2010 14:49

    Já nikdy nemohla přijít na to, jak správně uvařit zelí. Díky Vám paní Ludmilo se mi to povedlo :-). Už ho jinak vařit nebudu. Díky za recept.

  • Eva Skálová | 13. 3. 2009 17:33

    Ve východních Čechách se takhle zelí nedělá, ale zkusila jsem to. Opečené špíčky po rozpuštění špeku jsem dala stranou a vmíchala až k hotovému. Jím k tomu ohřátou klobásu a chleba a je to fakt dobrá večeře. Takže dávám první jedničku.

  • Maruš | 7. 8. 2006 12:02

    Vždy jsem myslela,že jen šikovna robka chlopka rozveseli.Ale že by zelí?A ty čárky nepíšu schválně,bo každý ví,že ostravaci majum kratke zobaki.Moje maminka hl.zelí uvařila tak napůl,vodu z něj vylila.Udělala jíšku se špekem a cibulí,zalila čistou vodou,nechala provařit,pak přidala zelí,kmín,sůl,špetku pepře,ocet,jemně nastrouhaný brambor a dále ještě vařila.Jestli dávala cukr,to už nevím.Podávala ale s pečeným vepřovým masem,nejčastěji s bůčkemV zimě ke kysanému zelí bylo uzené maso.Každý rok jsme měli totiž pašíka jménem Filip,ale když jsem představila svého přítele,stejného příjmení,tak pašíka přejmenovali na Vaška.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Dušení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé zelí Brambory Cibule Hladká mouka Kmín Kysané zelí Ocet Slanina Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Maďarský paprikový salát

Maďarský paprikový salát

Celerová pomazánka na chlebíčky

Celerová pomazánka na chlebíčky

Kakaovo-tvarohový dort

Kakaovo-tvarohový dort

Dušené hovězí s mrkví a fazolkami

Dušené hovězí s mrkví a fazolkami

Vylepšené rafaello řezy

Vylepšené rafaello řezy

Jednoduchá vajíčková pomazánka (salát) s okurkou

Jednoduchá vajíčková pomazánka (salát…

Jogurtový koláč z třeného těsta s ovocem

Jogurtový koláč z třeného těsta s…

Hovězí ptáčky s rýží

Hovězí ptáčky s rýží

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Doporučujeme

20 minut
Čočkový dhál

Čočkový dhál

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

52
Jednoduchá mléčná rýže / rýžová kaše
Jednoduchá mléčná rýže /…
42
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
42
Švestková povidla
Švestková povidla
32
Jahodové řezy z Galaretky
Jahodové řezy z Galaretky
26
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj připravit lahodný nápoj i dezert podle receptu Josefa Maršálka
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj…
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou dobrotu prince Harryho, čokoládový tiffin nebo karamelové pokušení
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou…
AHA.cz František Ringo Čech (82): Nová žena! Ve věku vnučky

František Ringo Čech (82): Nová žena! Ve věku vnučky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Tohle byly největší ikony 90. let! Jak vypadají dnes?

Tohle byly největší ikony 90. let! Jak vypadají dnes?

Ženy.cz Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Blesk.cz Třetí díl Zrádců plný zvratů: Velký návrat vypadlíků! Ale má to háček

Třetí díl Zrádců plný zvratů: Velký návrat vypadlíků! Ale má to háček

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo musí přestat utrácet a kdo chytne ve vztahu druhý dech?

Horoskop na další týden: Kdo musí přestat utrácet a kdo chytne ve vztahu druhý dech?

  • Recepty.cz
  • Pravé ostravské zelí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact