koření
Pišta nebo Anna (nutno koupit v nějakém obchodě s maďarskými potřebami nebo si nechat dovézt)
2
lžíce
olej
Postup přípravy receptu
1
Nakrájíme si papriky, rajčata a cibuli podle chuti, nejlépe na větší kousky. Připravíme si větší hrnec, nejlépe široký a nízký. Rozpálíme olej a přidáme cibuli. Lehce ji opražíme a přidáme klobásky podle chuti, které také opražíme tak 3 - 4 minutky. Poté přidáme papriky a necháme vydusit. Pozor nikdy nedáváme pokličku! Nakonec přidáme rajčata neoloupaná a dovaříme do měkka asi 15 minut opět bez pokličky. Papriky a rajčata mají dost vody která vám vydrží. Dusíme na velmi mírném ohni, dochutíme solí a pepřem.
Nakonec přidáme: pro milovníky pikantnějšího leča: Pištu (pálivý paprikový krém). Pro milovníky jemného leča: Annu (sladký paprikový krém). Takto jsem se to tady v Maďarsku naučil a je to moc dobré!
...netuším, proč není vidět můj minulý komentář, ale psal jsem, že lečo bylo výborné a že nejde oznámkovat u vyzkoušených jedničkou! ...bylo by škoda hodnotit dvojkou, i když jak jsem zjistil, se tady poslední dobou hodnotí asi podle "ksichtu" i recepty, které nikdo ani nestačil uvařit :-( ...kdo to tu nezná a neví, že se dá hodnotit i přes spodní hodnocení nad komentáři, nic lepšího než dvojku k dispozici nemá :-(
...nejde hodnotit za jedna vyzkoušený recept ...musí se zadat jednička nad komentáři, pak teprve dát recept jako vyzkoušený ...jedničku zakrývají emotikony a nejlepší známka je tudíž dvě, což by mě v tomto případě mrzelo :-X ...o pravosti maďarského leča se dohadovat ale nebudu...
Eva
|10. 10. 2015 20:54
Viděla jsem několik verzí tiramisů po česku, ale v itálii jen jednu verzi. mascarpone, vejce, piškoty, amareto, káva, kakao, cukr
igor
|3. 7. 2015 15:29
Vždy mě velmi udivuje debata o pravosti toho či onoho pokrmu, co tam určitě patří a co v žádném případě. Např. tiramisu se v každé části Itálie dělá jinak, nemluvě o pizze a jiných pravých italských pokrmech. Tak nejspíš ti praví madarští předkové pocházejí každý odjinud....
Jana
|5. 5. 2015 13:54
Koukám, že i v Maďarsku jsou recepty na lečo různé, babička je z Maďarska a lečo jsme vařili vždy podle ní tzn do hrnce s nakrájenou zeleninou a ostatními ingrediencemi přidat 2-3 hrsti rýže a dusit. Po změknutí rýže teprve zahustit vejci . Je to moc dobré. :-) Podávat s chlebem .
Akamu
|31. 3. 2015 21:00
Recept super, sice sem bál že bez dušení nebude zelenina měkká, ale v pohodě. Nesehnal sem avizované koření, tak sem použil adžiku, taky dobrý. Snad příště se předzásobím
Klára
|24. 1. 2015 07:42
To, či toto lečo je "pravé", nebudem diskutovat.
Madarsko bolo krajinou, odkial pochádzali moji
starí rodičia, rodičia a aj ja. Varím tradičnú madarskú
kuchynu. Som v neustálom styku s mnohymi
príbuznymi a stále sa navstevujeme. Nikdy som
v leči nevidela klobásu či inú údeninu. Je to
tradičné jedlo, ked dozrieva paprika a rajčiny.
Ide o vyuzitie nadmerného mnozstva tejto zeleniny,
ktorá sa nedá skonzumovat len v salátoch.
Je to čisto zeleninové jedlo - bez klobásy
a bez vajec. To je zvyk z Čiech a Slovenska,
pretoze kvalita a chut papriky a rajčín je iná
a potrebuje sa zvyraznit (dochutit) údeninou
a vajciami.
zoltan
|21. 8. 2013 13:04
Moj kokot je stiplavejsi :-D
Blanka
|7. 3. 2013 15:30
Mě taky... :-D
Eli
|25. 9. 2012 12:38
Já jsem zase nikdy neslyšela o pražení na oleji ) jinak v knize o dětské stravě jsem četla,že nekteré druhy zeleniny(špenát,brokolice a další) by se měly dusit právě bez pokličky,protože jinak ztratí většinu důležitých vitaminů.budto podlité,nb lépe na pařáčku,jde to...
spacirka
|19. 7. 2012 12:04
no doporucujem pridat jednu dve stiplave papriky - daju sa kupit na trhu.
:-)
radka
|17. 7. 2012 11:28
:-D
Eva
|6. 7. 2012 11:37
Recept OK, ale rozesmálo mě, jak máme "dusit" bez pokličky.
Oblíbené lečo už od dětství, přesně takhle jednoduše je dokonalé, nic jiného do něj nepatří. A s čerstvým chlebem.. :-) Kupované nemá šanci!
Vlastes
|30. 11. 2011 16:36
Já ho dělám ještě trochu jinak s Jalapeňos a trochou piva. :-P ;-)
Martin
|25. 10. 2011 23:37
Dnes jsem po dlouhých letech a hlavně v mládí jsem lečo moc rád neměl.
Dnes premiéra podle receptu a vynikající!
Děkuji :-)
Antik
|13. 9. 2011 12:02
dal jsem tam chilli omacku od HEINZ davam ji skoro do vseho co ma byt pikantni ale chce to s citem jinak
Lukas
|20. 7. 2011 15:17
Jen tak pro informaci,.... Prave madarske leco se dela BEZ vajec ...
Michael
|8. 7. 2011 11:45
zkus Sambal Oelek
Tom
|16. 1. 2011 00:13
Pišta se u nás prodává, viděl jsem v Hypernově.
Petr Kucín
|22. 8. 2009 18:50
Použil jsem feferonovou pastu ADY. Jedlé :-))
Olga Zehnalová
|21. 8. 2009 18:34
"Pištu" mi nosieval z Maďarska náš známy, ale teraz ho dostať napr. v Bile. Je to taká pasta z feferoniek, veľmi štípe, tak treba s tým veľmi opatrne. Ja ju používam do gulášov a všade tam, kde sa žiada ostrosť a štipľavosť. Balené je to v malých pohárčekoch s červeným obalom s nápisom Pišta. Annu nepoznám.
Petr Kucín
|21. 8. 2009 15:16
Pištu ani Annu nemám, teď do Maďarska nepojedu -) co je tomu podobné u nás ???