• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pravé Croissanty
Napište svůj komentář k receptu

Pravé Croissanty

autor: katka marsalkova
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé Croissanty
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Na 12-15 ks:
    • 500
      g hladká mouka (nejlépe typu 00) + cca 50 g na podsypání
    • 50
      ml mléko
    • 60
      g cukr krupice
    • 30
      g sušené droždí
    • sůl
    • 250
      g máslo
    • 2
      ks vejce + 1 žloutek
  • Na potření:
    • vejce rozmíchané v mléce

Postup přípravy receptu

1
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte cukr, sušené droždí a poté vyklepněte vejce. Vmíchejte žloutek a vlijte mléko. Směs zpracujte nejprve vařečkou a potom rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky. Pokud máte hnětač, klidně svěřte tuhle část přípravy jemu. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné. Zkuste je cvičně natáhnout - pokud se objeví trhlina, hněťte dál. Mísu pak přetáhněte fólií na potraviny a těsto v ní nechte 10 minut odpočívat. Chladné máslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprašte moukou. Na obale ho i rozválejte, do jeho velikosti (obalu). Potřebujete totiž změnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobře tlakem válečku. Mouka zabrání jeho přilepování. Nerozohněte se ale příliš, aby máslo neztratilo souměrnost i tvar a z obalu neodešlo. Pak odpočaté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše do symetrické placky - obdélníku s kulatými rohy. Máslo položte doprostřed na pomyslnou diagonálu a pěstí je pěkně vtlučte do těsta. Sejměte obal a placku másla roztlačte prsty, aby byla stejně (asi 1/2 cm vysoká). Těsto přeložte přes střed másla jako obálku. Nechte ho až půl hodiny odpočívat v chladu.
2
Pak ho rozválejte vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem. Přeložte napůl jako knihu a dejte na půl hodiny do chladu. Těsto pak zase rozválejte od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/4 cm. Ten podélně složte na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé). Složené těsto vraťte na hodinu do lednice. A znovu - chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly na boku, a znovu je rozválejte - vždy od středu k okrajům - na známý dlouhý pruh. Složte již popsaným způsobem, dejte vychladit.
3
Abyste dosáhli kýženého lístkování, je nutné opakovat celý proces třikrát. Pak už rozválený pruh neskládejte. Šikmými řezy teď rozkrájejte těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích, tureckých půlměsíců. Aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkně růžky, udělejte asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka. A to rozřízlé ohněte směrem dolů. Od naříznuté strany rolujte směrem ke špičce. Při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy slavné Eiffelovky. Croissanty klaďte na pomaštěný a moukou vysypaný plech. Povrch loupáčků potřete a nechte je na teplém místě asi 1/2 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte je v ní 15 minut. Nejlepší jsou ještě teplé s marmeládou nebo s nutelou.
4
Všem, kdo se do tohoto obtížného a zdlouhavého receptu pustí přeji, aby se jim loupáčky povedly, protože ta námaha opravdu stojí za to!!!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nutelové Croissanty

Nutelové Croissanty

Croissanty s čokoládou

Croissanty s čokoládou

Čokoládové croissanty z listového těsta

Čokoládové croissanty z listového…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kopalka | 3. 3. 2016 20:18

    30g je zbytečně moc, stačí jeden balíček (a ten je myslím 15g), který je na půl kila mouky a nebo ta 42g kostka čerstvého. Ten velký objem nedělá jen droždí, ale to pracné překládání, které potom "lístkuje".

  • Černá Gabriela | 23. 9. 2015 12:41

    To je velika chyba, má tam byt 250ml mléka. Proč se nepodivate na více receptú :-| :-[

  • anonym | 16. 8. 2012 22:58

    http://www.apetitonline.cz/recepty/653-maslovy-croissant.html

  • anonym | 16. 8. 2012 22:57

    recept je z Apetita :-|

  • Vlasta Novák | 24. 11. 2011 10:23

    Opraveno, díky...

  • davidluca | 23. 11. 2011 19:17

    Opravte v receptu množství mléka. Teď jsem těsto vyhazoval protože jsem tam nalil celý pulitr.

  • Katka Maršálková | 25. 7. 2007 10:16

    Dagmar: recept je přímo z francouzské cukrárny. Abych řekla pravdu, dělala jsem ho jednou asi tak před rokem a půl, musim říct, že je to fakt hrozná piplačka a pak se to s prominutím hned sežralo :o) až mi to bylo líto....ale byly fakt výýýbornééé, teď jsem viděla prodávat už hotové rozválené těsto na croissanty, ale zatím jsem nezkoušela, není ani moc velké a celkem drahé!

  • Dagmar Zgažarová | 20. 7. 2007 11:45

    Kde jste k tomu receptu přišla, jsou to pravé francouzské croissanty? Určitě to vyzkouším, ale je to teda pracné. Moc díky za recept.

  • Anonym | 16. 3. 2007 10:53

    není lepší použít listové těsto?Asi ne,já vím domácí,je domácí ikdyž se tam nedává ocet .

  • Katka Maršálková | 16. 3. 2007 10:22

    jéjé, pardon, má tam být 50 ml mléka...ale já jsem to stejně přilévala postupně, podle toho, jak to těsto vypadalo...

  • Anonym | 6. 1. 2007 05:30

    Není v tom receptu náhodou chyba? Když smíchám 1/2 kg mouky a 1/2 litru mléka, tak určitě nebudu mít těsto, které rozválím válečkem.

  • Kuchařka on-line | 5. 1. 2007 13:30

    7 g sušeného droždí = 20 g čerstvého droždí

  • Katka Maršálková | 5. 1. 2007 13:25

    já jsem to z čerstvého nezkoušela, tak nevím, asi byste se musela podívat na sáček se sušeným droždím, kolik gramů toho sušeného droždí odpovídá gramům toho čerstvého a pak si to nějak převést...

  • Anonym | 5. 1. 2007 11:30

    mozem pouzit aj obycajne drozdie, ci musi byt susene?

  • Katka Maršálková | 27. 10. 2006 10:53

    ano, 30 g sušeného doždí.

  • Kata | 20. 10. 2006 15:22

    Opravdu se používá 30 g suš. droždí? Díky za odpovědi.

  • Katka Škopková | 7. 3. 2006 15:19

    já ho dávala jen tak, ale můžete použít i potravinovou fólii.

  • Anonym | 18. 1. 2006 21:33

    prosím, to těsto, když se dává chladit do lednice, tak je nějak zabalené?nebo jen tak?

  • Katka Škopková | 4. 1. 2006 12:10

    V podstatě je to sice na dlouho, ale když budete celý den doma, můžete to dělat během jiné práce, jen vždy rozválíte a dáte znovu zchladit, mezitím se dá dělat i něco jiného. Spíš pak zamrzí a nebo potěší, ani sama nevím, že to dá takové práce a během 1 dne jsou pryč.

  • Jana Mrázová | 4. 1. 2006 11:30

    Moc mě to láká, ale ta práce je asi hrozná! Až se budu nusit, tak určitě vyzkouším!:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Snídaně Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Máslo Mléko Sůl Sušené droždí Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Poleva z "ledových kaštanů"

Poleva z "ledových kaštanů"

Václavovy těstoviny

Václavovy těstoviny

Zapečený lilek s parmezánem

Zapečený lilek s parmezánem

Steak Diane

Steak Diane

Pribiňáčkové řezy

Pribiňáčkové řezy

Pečená zelenina - výborná

Pečená zelenina - výborná

Bloody Mary II.

Bloody Mary II.

Lokše (langoše)

Lokše (langoše)

Rychlý nepečený moučník z polenty

Rychlý nepečený moučník z polenty

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

69
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
50
Plněné kynuté knedlíky vepřovými výpečky
Plněné kynuté knedlíky…
44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
41
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
35
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Meghan se na Den matek pochlubila: Moje dva drahokamy

Meghan se na Den matek pochlubila: Moje dva drahokamy

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer slavných sportovců

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

  • Recepty.cz
  • Pravé Croissanty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact