• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pravé Croissanty
Napište svůj komentář k receptu

Pravé Croissanty

autor: katka marsalkova
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé Croissanty
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Na 12-15 ks:
    • 500
      g hladká mouka (nejlépe typu 00) + cca 50 g na podsypání
    • 50
      ml mléko
    • 60
      g cukr krupice
    • 30
      g sušené droždí
    • sůl
    • 250
      g máslo
    • 2
      ks vejce + 1 žloutek
  • Na potření:
    • vejce rozmíchané v mléce

Postup přípravy receptu

1
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte cukr, sušené droždí a poté vyklepněte vejce. Vmíchejte žloutek a vlijte mléko. Směs zpracujte nejprve vařečkou a potom rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky. Pokud máte hnětač, klidně svěřte tuhle část přípravy jemu. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné. Zkuste je cvičně natáhnout - pokud se objeví trhlina, hněťte dál. Mísu pak přetáhněte fólií na potraviny a těsto v ní nechte 10 minut odpočívat. Chladné máslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprašte moukou. Na obale ho i rozválejte, do jeho velikosti (obalu). Potřebujete totiž změnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobře tlakem válečku. Mouka zabrání jeho přilepování. Nerozohněte se ale příliš, aby máslo neztratilo souměrnost i tvar a z obalu neodešlo. Pak odpočaté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše do symetrické placky - obdélníku s kulatými rohy. Máslo položte doprostřed na pomyslnou diagonálu a pěstí je pěkně vtlučte do těsta. Sejměte obal a placku másla roztlačte prsty, aby byla stejně (asi 1/2 cm vysoká). Těsto přeložte přes střed másla jako obálku. Nechte ho až půl hodiny odpočívat v chladu.
2
Pak ho rozválejte vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem. Přeložte napůl jako knihu a dejte na půl hodiny do chladu. Těsto pak zase rozválejte od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/4 cm. Ten podélně složte na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé). Složené těsto vraťte na hodinu do lednice. A znovu - chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly na boku, a znovu je rozválejte - vždy od středu k okrajům - na známý dlouhý pruh. Složte již popsaným způsobem, dejte vychladit.
3
Abyste dosáhli kýženého lístkování, je nutné opakovat celý proces třikrát. Pak už rozválený pruh neskládejte. Šikmými řezy teď rozkrájejte těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích, tureckých půlměsíců. Aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkně růžky, udělejte asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka. A to rozřízlé ohněte směrem dolů. Od naříznuté strany rolujte směrem ke špičce. Při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy slavné Eiffelovky. Croissanty klaďte na pomaštěný a moukou vysypaný plech. Povrch loupáčků potřete a nechte je na teplém místě asi 1/2 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte je v ní 15 minut. Nejlepší jsou ještě teplé s marmeládou nebo s nutelou.
4
Všem, kdo se do tohoto obtížného a zdlouhavého receptu pustí přeji, aby se jim loupáčky povedly, protože ta námaha opravdu stojí za to!!!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nutelové Croissanty

Nutelové Croissanty

Croissanty s čokoládou

Croissanty s čokoládou

Čokoládové croissanty z listového těsta

Čokoládové croissanty z listového…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kopalka | 3. 3. 2016 20:18

    30g je zbytečně moc, stačí jeden balíček (a ten je myslím 15g), který je na půl kila mouky a nebo ta 42g kostka čerstvého. Ten velký objem nedělá jen droždí, ale to pracné překládání, které potom "lístkuje".

  • Černá Gabriela | 23. 9. 2015 12:41

    To je velika chyba, má tam byt 250ml mléka. Proč se nepodivate na více receptú :-| :-[

  • anonym | 16. 8. 2012 22:58

    http://www.apetitonline.cz/recepty/653-maslovy-croissant.html

  • anonym | 16. 8. 2012 22:57

    recept je z Apetita :-|

  • Vlasta Novák | 24. 11. 2011 10:23

    Opraveno, díky...

  • davidluca | 23. 11. 2011 19:17

    Opravte v receptu množství mléka. Teď jsem těsto vyhazoval protože jsem tam nalil celý pulitr.

  • Katka Maršálková | 25. 7. 2007 10:16

    Dagmar: recept je přímo z francouzské cukrárny. Abych řekla pravdu, dělala jsem ho jednou asi tak před rokem a půl, musim říct, že je to fakt hrozná piplačka a pak se to s prominutím hned sežralo :o) až mi to bylo líto....ale byly fakt výýýbornééé, teď jsem viděla prodávat už hotové rozválené těsto na croissanty, ale zatím jsem nezkoušela, není ani moc velké a celkem drahé!

  • Dagmar Zgažarová | 20. 7. 2007 11:45

    Kde jste k tomu receptu přišla, jsou to pravé francouzské croissanty? Určitě to vyzkouším, ale je to teda pracné. Moc díky za recept.

  • Anonym | 16. 3. 2007 10:53

    není lepší použít listové těsto?Asi ne,já vím domácí,je domácí ikdyž se tam nedává ocet .

  • Katka Maršálková | 16. 3. 2007 10:22

    jéjé, pardon, má tam být 50 ml mléka...ale já jsem to stejně přilévala postupně, podle toho, jak to těsto vypadalo...

  • Anonym | 6. 1. 2007 05:30

    Není v tom receptu náhodou chyba? Když smíchám 1/2 kg mouky a 1/2 litru mléka, tak určitě nebudu mít těsto, které rozválím válečkem.

  • Kuchařka on-line | 5. 1. 2007 13:30

    7 g sušeného droždí = 20 g čerstvého droždí

  • Katka Maršálková | 5. 1. 2007 13:25

    já jsem to z čerstvého nezkoušela, tak nevím, asi byste se musela podívat na sáček se sušeným droždím, kolik gramů toho sušeného droždí odpovídá gramům toho čerstvého a pak si to nějak převést...

  • Anonym | 5. 1. 2007 11:30

    mozem pouzit aj obycajne drozdie, ci musi byt susene?

  • Katka Maršálková | 27. 10. 2006 10:53

    ano, 30 g sušeného doždí.

  • Kata | 20. 10. 2006 15:22

    Opravdu se používá 30 g suš. droždí? Díky za odpovědi.

  • Katka Škopková | 7. 3. 2006 15:19

    já ho dávala jen tak, ale můžete použít i potravinovou fólii.

  • Anonym | 18. 1. 2006 21:33

    prosím, to těsto, když se dává chladit do lednice, tak je nějak zabalené?nebo jen tak?

  • Katka Škopková | 4. 1. 2006 12:10

    V podstatě je to sice na dlouho, ale když budete celý den doma, můžete to dělat během jiné práce, jen vždy rozválíte a dáte znovu zchladit, mezitím se dá dělat i něco jiného. Spíš pak zamrzí a nebo potěší, ani sama nevím, že to dá takové práce a během 1 dne jsou pryč.

  • Jana Mrázová | 4. 1. 2006 11:30

    Moc mě to láká, ale ta práce je asi hrozná! Až se budu nusit, tak určitě vyzkouším!:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Snídaně Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Máslo Mléko Sůl Sušené droždí Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tuňákový salát

Tuňákový salát

Vajíčková pomazánka od Mariky

Vajíčková pomazánka od Mariky

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát

Vdolky pečené v troubě

Vdolky pečené v troubě

Škvarková pomazánka s Moravankou

Škvarková pomazánka s Moravankou

Salát z červené řepy s hruškou

Salát z červené řepy s hruškou

Čokoládové cupcakes

Čokoládové cupcakes

Kuře „65“

Kuře „65“

Marshmallows

Marshmallows

Doporučujeme

40 minut
Čočkové minestrone

Čočkové minestrone

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

237
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
57
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené,…
21
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen…
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho…
Výborný bezový sirup: Vyzkoušejte recept herečky Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná
Výborný bezový sirup: Vyzkoušejte recept herečky…
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět krásně křupavé
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět…
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové kůry přírodní a chutnou cestou
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové…
AHA.cz Veronika Macková po rozchodu s Čermákem: Musela vyhledat pomoc

Veronika Macková po rozchodu s Čermákem: Musela vyhledat pomoc

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Souboj kostýmků v soudní kauze Hanychová a Soukup: Tajné signály i doplňky mimo mísu!

Souboj kostýmků v soudní kauze Hanychová a Soukup: Tajné signály i doplňky mimo mísu!

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Michal David slavil patnáctiny vnuka: Drahý dárek s překvapením!

Michal David slavil patnáctiny vnuka: Drahý dárek s překvapením!

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu a sex v přírodě: Kdo miluje lesní dobrodružství a kdo zůstává věrný ložnici?

Znamení zvěrokruhu a sex v přírodě: Kdo miluje lesní dobrodružství a kdo zůstává věrný ložnici?

  • Recepty.cz
  • Pravé Croissanty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact