• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pravé Croissanty
Napište svůj komentář k receptu

Pravé Croissanty

autor: katka marsalkova
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravé Croissanty
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Na 12-15 ks:
    • 500
      g hladká mouka (nejlépe typu 00) + cca 50 g na podsypání
    • 50
      ml mléko
    • 60
      g cukr krupice
    • 30
      g sušené droždí
    • sůl
    • 250
      g máslo
    • 2
      ks vejce + 1 žloutek
  • Na potření:
    • vejce rozmíchané v mléce

Postup přípravy receptu

1
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte cukr, sušené droždí a poté vyklepněte vejce. Vmíchejte žloutek a vlijte mléko. Směs zpracujte nejprve vařečkou a potom rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky. Pokud máte hnětač, klidně svěřte tuhle část přípravy jemu. Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné. Zkuste je cvičně natáhnout - pokud se objeví trhlina, hněťte dál. Mísu pak přetáhněte fólií na potraviny a těsto v ní nechte 10 minut odpočívat. Chladné máslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprašte moukou. Na obale ho i rozválejte, do jeho velikosti (obalu). Potřebujete totiž změnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobře tlakem válečku. Mouka zabrání jeho přilepování. Nerozohněte se ale příliš, aby máslo neztratilo souměrnost i tvar a z obalu neodešlo. Pak odpočaté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše do symetrické placky - obdélníku s kulatými rohy. Máslo položte doprostřed na pomyslnou diagonálu a pěstí je pěkně vtlučte do těsta. Sejměte obal a placku másla roztlačte prsty, aby byla stejně (asi 1/2 cm vysoká). Těsto přeložte přes střed másla jako obálku. Nechte ho až půl hodiny odpočívat v chladu.
2
Pak ho rozválejte vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem. Přeložte napůl jako knihu a dejte na půl hodiny do chladu. Těsto pak zase rozválejte od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/4 cm. Ten podélně složte na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé). Složené těsto vraťte na hodinu do lednice. A znovu - chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly na boku, a znovu je rozválejte - vždy od středu k okrajům - na známý dlouhý pruh. Složte již popsaným způsobem, dejte vychladit.
3
Abyste dosáhli kýženého lístkování, je nutné opakovat celý proces třikrát. Pak už rozválený pruh neskládejte. Šikmými řezy teď rozkrájejte těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích, tureckých půlměsíců. Aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkně růžky, udělejte asi 2 cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka. A to rozřízlé ohněte směrem dolů. Od naříznuté strany rolujte směrem ke špičce. Při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy slavné Eiffelovky. Croissanty klaďte na pomaštěný a moukou vysypaný plech. Povrch loupáčků potřete a nechte je na teplém místě asi 1/2 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte je v ní 15 minut. Nejlepší jsou ještě teplé s marmeládou nebo s nutelou.
4
Všem, kdo se do tohoto obtížného a zdlouhavého receptu pustí přeji, aby se jim loupáčky povedly, protože ta námaha opravdu stojí za to!!!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nutelové Croissanty

Nutelové Croissanty

Croissanty s čokoládou

Croissanty s čokoládou

Čokoládové croissanty z listového těsta

Čokoládové croissanty z listového…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • kopalka | 3. 3. 2016 20:18

    30g je zbytečně moc, stačí jeden balíček (a ten je myslím 15g), který je na půl kila mouky a nebo ta 42g kostka čerstvého. Ten velký objem nedělá jen droždí, ale to pracné překládání, které potom "lístkuje".

  • Černá Gabriela | 23. 9. 2015 12:41

    To je velika chyba, má tam byt 250ml mléka. Proč se nepodivate na více receptú :-| :-[

  • anonym | 16. 8. 2012 22:58

    http://www.apetitonline.cz/recepty/653-maslovy-croissant.html

  • anonym | 16. 8. 2012 22:57

    recept je z Apetita :-|

  • Vlasta Novák | 24. 11. 2011 10:23

    Opraveno, díky...

  • davidluca | 23. 11. 2011 19:17

    Opravte v receptu množství mléka. Teď jsem těsto vyhazoval protože jsem tam nalil celý pulitr.

  • Katka Maršálková | 25. 7. 2007 10:16

    Dagmar: recept je přímo z francouzské cukrárny. Abych řekla pravdu, dělala jsem ho jednou asi tak před rokem a půl, musim říct, že je to fakt hrozná piplačka a pak se to s prominutím hned sežralo :o) až mi to bylo líto....ale byly fakt výýýbornééé, teď jsem viděla prodávat už hotové rozválené těsto na croissanty, ale zatím jsem nezkoušela, není ani moc velké a celkem drahé!

  • Dagmar Zgažarová | 20. 7. 2007 11:45

    Kde jste k tomu receptu přišla, jsou to pravé francouzské croissanty? Určitě to vyzkouším, ale je to teda pracné. Moc díky za recept.

  • Anonym | 16. 3. 2007 10:53

    není lepší použít listové těsto?Asi ne,já vím domácí,je domácí ikdyž se tam nedává ocet .

  • Katka Maršálková | 16. 3. 2007 10:22

    jéjé, pardon, má tam být 50 ml mléka...ale já jsem to stejně přilévala postupně, podle toho, jak to těsto vypadalo...

  • Anonym | 6. 1. 2007 05:30

    Není v tom receptu náhodou chyba? Když smíchám 1/2 kg mouky a 1/2 litru mléka, tak určitě nebudu mít těsto, které rozválím válečkem.

  • Kuchařka on-line | 5. 1. 2007 13:30

    7 g sušeného droždí = 20 g čerstvého droždí

  • Katka Maršálková | 5. 1. 2007 13:25

    já jsem to z čerstvého nezkoušela, tak nevím, asi byste se musela podívat na sáček se sušeným droždím, kolik gramů toho sušeného droždí odpovídá gramům toho čerstvého a pak si to nějak převést...

  • Anonym | 5. 1. 2007 11:30

    mozem pouzit aj obycajne drozdie, ci musi byt susene?

  • Katka Maršálková | 27. 10. 2006 10:53

    ano, 30 g sušeného doždí.

  • Kata | 20. 10. 2006 15:22

    Opravdu se používá 30 g suš. droždí? Díky za odpovědi.

  • Katka Škopková | 7. 3. 2006 15:19

    já ho dávala jen tak, ale můžete použít i potravinovou fólii.

  • Anonym | 18. 1. 2006 21:33

    prosím, to těsto, když se dává chladit do lednice, tak je nějak zabalené?nebo jen tak?

  • Katka Škopková | 4. 1. 2006 12:10

    V podstatě je to sice na dlouho, ale když budete celý den doma, můžete to dělat během jiné práce, jen vždy rozválíte a dáte znovu zchladit, mezitím se dá dělat i něco jiného. Spíš pak zamrzí a nebo potěší, ani sama nevím, že to dá takové práce a během 1 dne jsou pryč.

  • Jana Mrázová | 4. 1. 2006 11:30

    Moc mě to láká, ale ta práce je asi hrozná! Až se budu nusit, tak určitě vyzkouším!:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Snídaně Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Máslo Mléko Sůl Sušené droždí Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Halušky

Halušky

Čočková polévka s uzeným masem

Čočková polévka s uzeným masem

Kuřecí barbeque salát

Kuřecí barbeque salát

Roštěnky na špeku

Roštěnky na špeku

Cuketová čína 3

Cuketová čína 3

Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Jogurtové knedlíčky s jahodovou…

Jednoduchý drobenkový jablečný koláč - výborný

Jednoduchý drobenkový jablečný koláč …

Závin z listového těsta s červenou řepou

Závin z listového těsta s červenou…

Houbovo-smetanová krkovička

Houbovo-smetanová krkovička

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

64
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše
Husí stehna, červené…
48
Zelňáky z kysaného zelí se sýrem
Zelňáky z kysaného zelí…
41
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
24
Husí polévka s játrovými knedlíčky
Husí polévka s játrovými…
24
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem
Salát z pečené dýně s…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Zamilovaná Bára Poláková: Poprvé se svým mladším přítelem! Mohl by být Liškův syn

Zamilovaná Bára Poláková: Poprvé se svým mladším přítelem! Mohl by být Liškův syn

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

  • Recepty.cz
  • Pravé Croissanty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact