Já sám jsem po x letech různých pokusů dospěl k tomuto receptu http://tvvona.wordpress.com/2013/10/14/chili-con-carne-potreti/ který se inspiruje originálními recepty z USA . Pokud chcete jít po originálu a mluvíte anglicky, podívejte se na web http://whatscookingamerica.net/History/Chili/ChiliRecipes.htm A souhlasím s jinými diskutujícími, že i v USA je každé chili (píše se mimojiné s jedním "L") jiné a i vt Texasu (hlavním státě chili) např. panují velké rozepře ohledně fazolí a toho, zda do chili patří či nikoliv. :-)
s panem tomasem urcite nesouhlasim, uz je po tom co jsem zila tri roky v americe a pokrm jsem jedla, ale chili con carne se vždy dělá zkostek masa,a vždy tam je římský kmín!! info pro pana michala nereknu ,s osta´tnim souhlasim, ale nemam rada jak se vscihni predhaneji jak vedi a pritom keckaji nesmysl
Název je zavádějící : " Pravé Chilli con carne" . Lépe by mu seděl název " Falešné Chilli con carne", s gulášovým kořením !!! :-D :-D :-D
Dobré,opravdu dobré.Dělám to trošinku jinak, ale podle Vašeho receptu se musím přiznat, že mi to líp chutnalo.
Vzdyt nazev je uplne fuk, hlavni je ze to tomu kdo to podle daneho receptu vari CHUTNA ;-) - nebo??? A to jestli, jestli prave nebo neprave????!!!! To je jako rict, ze je jen jeden "pravy" recept na gulas a kazda miniaturni zmena je uz jen napodobenina...... Co urcite v zakladnim cilli nebylo jsou fazole, pridali se pozdeji jako uspora masa :'( Ve skutecnosti je cilli v "gulas" ala mexiko-texas. Jinak o puvodu receptu se prou mexiko a texas - kazdopadne obe varianty rikaji ze ten "vynalezli" honaci krav pri jejich cestach.
Velmi souhlasím se Soňou, Janou H. Michalem, Di a překvapivě i s pane Tomášem. O rozdílu kmínu a cumin asi nemá cenu polemizovat, tam je to jasné. Přirovnání k českému guláši je zjevně také trefné, protože co dům to jiný guláš. A k panu Tomášovi: Toto jistě není to internacionální Chilli con carne, ale proti gustu žádný dišputát. Poté ho ale nesmíme nazývat "Pravé chilli con carne"! Ps.: Milý pane Tomáši. U Vás jsem hlavně nepochopil reakci na dvou task paní Soňi, který byl pravdivý a věcný. Tolik zloby, za vyjádření sváho názoru jsem dlouho neviděl. Zkuste občas popřemýšlet o tom jestli někdo jiný nemůže mít také pravdu a pobavte se o tom. Bw. Píši to doma ve svém volném čase.
Tohle neni prave chilli con carne ani nahodou..... To se vzdycky dela z mleteho. Nevim co tam dela kmin, fazole jedine cervene a gulasova smes??? :-D myslim ze v Mexiku to tam rozhodne nedavaj. :) A urcite tady neni napsana kukurice, ktera tam rozhodne patri. :)
Jen bych rada (zcela neagresivne a mirumilovne) potvrdila z vlastni zkusenosti, ze kmin a "cumin" se chutove opravdu VELMI lisi, takze diskuze na toto tema je velice relevantni. Zadne urazky jsem od Sony nezaznamenala, to spis pan Kucerik jaksi neunesl jiny nazor ;) Tak vsem doubrou chut!
Báječné dávám za jedna a šoupu do oblíbených, přidala jsem kukuřici a vařila snad sto let :) a výsledek za to opravdu stojí. Vřele doporučuji
S nadávkami a urážkami pryč, naprosto s Vámi Tomáši souhlasím. Ale s odstraněním polemik rozhodně ně. Ty přece k životu patří. Nové se často rodí z polemiky a diskusí a někoho mohou právě vášnivé spory kuchařů inspirovat. Ale jen ty opravdu odborné, osobní invektivy sem nepatří!!
Přátelé, už prosím nediskutujme a vařme.Přidávejte recepty, každý si může vybrat co bude vařit a co bude jíst.Když se mi recept líbí, tak ho vyzkouším, když mi to nechutná, tak to podruhé nevařím.Ale nebudu nadávat autorovi receptu,nebudu ho urážet,nebo s ním polemizovat.Co nechcete, nevařte,nebo nedělejte.Pa a Dobrou chuť.
Paní Marie, ale já si také myslím, že uvádět omyly na správnou míru je důležité. Když je rozdíl mezi oběma kmíny patrný, omyl by zbytečně způsobil někomu špatný dojem z receptu. Soňa mohla asi zvolit mírnější tón, ale obsahově má pravdu.
Sono, díky za komentář, opět jsem o něco chytřejší.
Komentáře čte každý, kdo chce vyzkoušet recept. Hledá v ních rady, informace apod. Z Vašeho komentáře jsem přečetla 5 vět a to mi stačilo. Tohle není žádný odborný server. Osobně si myslím, že je to každého věc, jaké suroviny použije.
Vazena pani Tomeckova, Jestli Vam to vadi tak to nectete.
Paní Sono, je mi z Vás špatně. O co Vám jde??? Vaší přednášku o kmíně .... dělejte doma Vaším strávníkům. Tady je recept a normálným lidem je přece jedno, jak se jmenuje. Kdo chce, tak recept vyzkouší a je mu to šuma-fuk, jestli v Mexiku do jídla dávají kmín, šunku apod. Pan Tomáš nikomu recept nevnucuje.
Mily priteli Tomasi, ja vim ze je to s chili stejne jako u nas s gulasem. Co domacnost to jiny recept, taky se do nej nekde dava cokolada nebo kakao, protoze i to se v Mexiku pouziva do masnych pokrmu. Clovek si zvykne na leccos, kdyz musi.Ale co se tyce toho kminu, tak to je zamena, je to cumin co se v Mexiku pouziva. Casto dochazi k zamene protoze je u nas nazivan take kminem ale rimskym. Proc to tom pisu, vyzkousela jsem kmin, jelikoz jsem neznala rozdil a opravdu to neni ono.Tohle je z Wilkipedie.Kmín jsou sušená semena kmínu kořenného (Carum carvi). Je to jedno z nejstarších používaných evropských koření. Jeho použití je doloženo už ze starověku. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, omáček, salátů, a mnoha dalších jídel. Kumín neboli římský kmín je druh koření druhu Cuminum cyminum.V indonéské kuchyni se nazývá djintan. Je obvykle drobnější než kmín, ale hlavně má úplně jiné aroma, takže se jím nedá nahradit. Je však už v Česku běžně k sehnání.
Milá přítelkyně Sono, jsem rád, že si Tykáme, i když se neznáme, asi si jeden z těch pisálků co rádi místo práce chatují.No nic, ke Tvým poznámkám.Chilli se v Mexiku vaří asi na sto způsobů.Záleží od lokality, financí, blízkosti k USA a pod.Co se týče kmínu, ten se do Mexika dováží už asi 300 let.Je v Mexiku oblíben a mexická, stejně jako každá jiná světová kuchyně, se vyvíjí a přizpůsobuje globalizaci.Co se týče kukuřice, je to skutečně domácí plodina a doopravdy se do chilli přidává.Vynechal jsem ji záměrně, protože u nás není běžně dodávaná do jídel a chilli ji vysloveně nevyžaduje.Mimochodem, víš jak se kukuřice v latinské Americe podávala ? S drceným vápencem.A nyní k šunce - nechceš mi říct, že šunka, coby uzenina není náhradou za místní uzeniny?Jinak se měj hezky a při vaření jenom nekritizuj, ale taky přemýšlej.Můj švagr je Mexičan a tento recept mi věnoval.
To asi delal Czechsican. Nevim kde mexicani prisli ke kminu, ktery tam neroste, navic se do nej nedava sunka. Co do chilli opravdu patri je kukurice.
Dobrý recept! Můžeš to zkonfrontovat s originálními mexickými recepty na adrese: www.manana.cz