• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pravá boloňská omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Pravá boloňská omáčka

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 17
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
9fotografií
Nahrát fotku
 

Masitá, ale zároveň překvapivě jemná, aromatická a krémová. Taková je originální boloňská omáčka, jak ji vaří Italové. Vynikající je se širokými nudlemi, ale i jako součást zapečených lasagní.

Suroviny

8 porce
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 60
      g máslo
    • 1
      ks cibule středně velká
    • 4
      ks mrkev menší
    • 2
      snítka řapíkatý celer 2 stvoly
    • 4
      stroužek česnek
    • 125
      g pancetta neuzená
    • 1
      lžička mořská sůl
    • pepř mletý černý
    • 1
      ks mleté maso libové (hovězí, telecí nebo směs)
    • 250
      ml bílé víno - suché např. Chardonnay
    • 500
      ml mléko plnotučné
    • 1
      plechovka nakládaná loupaná rajčata krájená nebo drcená (cca 800 g)
    • 250
      ml hovězí vývar

Postup přípravy receptu

1
Do velkého hrnce umístěného na mírném ohni dejte máslo a olivový olej a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte na malé stejnoměrné kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer, najemno nasekaný česnek a polovinu soli a za stálého míchání restujte po dobu asi 10 minut, dokud zelenina nebude měkká. Cibule musí byt dosklovata, dávejte pozor, aby nezhnědla.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a restujte dalších 10 minut, dokud nebude osmažená dozlatova. Pak přidejte třetinu mletého masa a za stálého míchání, nejlépe dřevěnou vařečkou, se snažte rozmělnit všechny hrudky. Postupné přidávání masa je důležité, aby se všechny přebytečné tekutiny odpařily, což je klíčové pro správnou karamelizaci masa. Jakmile vidíte, že se maso začíná restovat, přidejte za stálého míchání další třetinu masa a postupujte stejně, jako v případě první třetiny. Vše zopakujte i se zbývajícím masem. Když je maso vařené, nejsou v něm žádné hrudky a přebytečné tekutiny, začněte ho za občasného míchání restovat. Zabere vám to asi 10 minut. Podstatou je, aby maso spolu se zeleninou začalo karamelizovat a místy se osmažilo až dokřupava. Ke dnu připečené kousky masa později deglazujete bílým vínem. Obsah pánve ale dobře hlídejte, nechcete, aby se maso připálilo.
3
Do pánve přidejte suché bílé víno a s dřevěnou vařečkou seškrábněte všechny hnědé kousky přilepené ke dnu hrnce. Maso nahrňte od středu ke stranám, abyste se ujistili, že je všechno seškrábané. Než to uděláte, víno se odpaří, trvat to bude asi 2 až 3 minuty. Dávejte pozor, abyste nenechali maso znovu přilnout ke dnu hrnce - v případě potřeby snižte teplotu.

RADA: Mleté maso, jak ho neznáte: Pljeskavica, pizza bolognese i asijské hovězí s rýží

4
Přidejte mléko, rajčata, hovězí vývar, zbývající sůl a mletý černý pepř. Omáčku přiveďte k varu a poté stáhněte na nejnižší teplotu. Hrnec částečně zakryjte pokličkou a vařte 2,5 až 3 hodiny. Nastavte si minutku, abyste nezapomněli omáčku každou půl hodinu promíchat. Po 2 hodinách začněte sledovat strukturu omáčky, hotová je, když má konzistenci ovesné kaše. Měla by být nádherně krémová a žádná tekutina by se neměla od omáčky oddělit, když ji vařečkou nahrnete na jednu stranu. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte solí a pepřem.
5
Podávejte se silnějšími těstovinami, jako jsou tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle. Podle Italů totiž ploché a širší těstoviny dokážou pojmout daleko víc této bohaté masové omáčky než špagety. Nakonec vše bohatě posypte strouhaným parmazánem a případně dozdobte lístky čerstvé bazalky.

RADA: Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Mrkněte na VIDEO

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny s restovanou zeleninou

Těstoviny s restovanou zeleninou

Tagliatelle se žampiony

Tagliatelle se žampiony

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Boloňská Těstoviny & rizota Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso
Dušení Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Hovězí vývar Máslo Mléko plnotučné Mleté maso Mořská sůl Mrkev Nakládaná loupaná rajčata Olivový olej Pancetta Pepř mletý Řapíkatý celer

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Fenyklový salát

Fenyklový salát

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Smažený vepřový řízek se sýrem

Smažený vepřový řízek se sýrem

Máslový ležák proti depresi

Máslový ležák proti depresi

Klasická žemlovka

Klasická žemlovka

Kuře v sýrovém těstíčku

Kuře v sýrovém těstíčku

Slaninová vinná klobása na pivu

Slaninová vinná klobása na pivu

Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Koláč s hruškovým / jablečným…

Piškotový koláč s jahodami

Piškotový koláč s jahodami

Doporučujeme

30 minut
Kotlety s rajčaty a bramborami

Kotlety s rajčaty a bramborami

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

30 minut
Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.

Jihočeská kulajda podle časopisu F.O…

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

20 minut
Jahodový cheesecake do skleničky

Jahodový cheesecake do skleničky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

40 minut
Sněhová roláda

Sněhová roláda

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Poslední sledované recepty

67
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
58
Dýňová tortila
Dýňová tortila
56
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
38
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i…
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s sebou na palubu a co je zakázané?
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s…
Lehčí a křupavější než pizza? To je pinsa, seznamte se
Lehčí a křupavější než pizza? To je pinsa,…
3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody nezplesniví
3 osvědčené triky, díky kterým vám čerstvé jahody…
Sladké léto podle Pepy Maršálka: Vyzkoušejte jeho recept na bublaninu nebo tvarohové vafle
Sladké léto podle Pepy Maršálka: Vyzkoušejte jeho…
AHA.cz Costner na synově promoci: Chladné setkání s exmanželkou

Costner na synově promoci: Chladné setkání s exmanželkou

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Nejzlobivější děti podle znamení: Kdo přivádí rodiče k šílenství?

Nejzlobivější děti podle znamení: Kdo přivádí rodiče k šílenství?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Slavný český hudebník šokoval: Zbývají  mi měsíce!

Slavný český hudebník šokoval: Zbývají mi měsíce!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Nejzlobivější děti podle znamení: Kdo přivádí rodiče k šílenství?

Nejzlobivější děti podle znamení: Kdo přivádí rodiče k šílenství?

Další doporučené recepty:

Pralinkové knedlíky
Pralinkové knedlíky
Prasečí brambory
Prasečí brambory
Prasečí uši
Prasečí uši
Pravá Hoisin čína s nudlemi
Pravá Hoisin čína s nudlemi
Pravá pistáciová zmrzlina
Pravá pistáciová zmrzlina
Pravá třešňová bublanina
Pravá třešňová bublanina
  • Recepty.cz
  • Pravá boloňská omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact