• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pravá boloňská omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Pravá boloňská omáčka

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 17
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
9fotografií
Nahrát fotku
 

Masitá, ale zároveň překvapivě jemná, aromatická a krémová. Taková je originální boloňská omáčka, jak ji vaří Italové. Vynikající je se širokými nudlemi, ale i jako součást zapečených lasagní.

Suroviny

8 porce
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 60
      g máslo
    • 1
      ks cibule středně velká
    • 4
      ks mrkev menší
    • 2
      snítka řapíkatý celer 2 stvoly
    • 4
      stroužek česnek
    • 125
      g pancetta neuzená
    • 1
      lžička mořská sůl
    • pepř mletý černý
    • 1
      ks mleté maso libové (hovězí, telecí nebo směs)
    • 250
      ml bílé víno - suché např. Chardonnay
    • 500
      ml mléko plnotučné
    • 1
      plechovka nakládaná loupaná rajčata krájená nebo drcená (cca 800 g)
    • 250
      ml hovězí vývar

Postup přípravy receptu

1
Do velkého hrnce umístěného na mírném ohni dejte máslo a olivový olej a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte na malé stejnoměrné kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer, najemno nasekaný česnek a polovinu soli a za stálého míchání restujte po dobu asi 10 minut, dokud zelenina nebude měkká. Cibule musí byt dosklovata, dávejte pozor, aby nezhnědla.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a restujte dalších 10 minut, dokud nebude osmažená dozlatova. Pak přidejte třetinu mletého masa a za stálého míchání, nejlépe dřevěnou vařečkou, se snažte rozmělnit všechny hrudky. Postupné přidávání masa je důležité, aby se všechny přebytečné tekutiny odpařily, což je klíčové pro správnou karamelizaci masa. Jakmile vidíte, že se maso začíná restovat, přidejte za stálého míchání další třetinu masa a postupujte stejně, jako v případě první třetiny. Vše zopakujte i se zbývajícím masem. Když je maso vařené, nejsou v něm žádné hrudky a přebytečné tekutiny, začněte ho za občasného míchání restovat. Zabere vám to asi 10 minut. Podstatou je, aby maso spolu se zeleninou začalo karamelizovat a místy se osmažilo až dokřupava. Ke dnu připečené kousky masa později deglazujete bílým vínem. Obsah pánve ale dobře hlídejte, nechcete, aby se maso připálilo.
3
Do pánve přidejte suché bílé víno a s dřevěnou vařečkou seškrábněte všechny hnědé kousky přilepené ke dnu hrnce. Maso nahrňte od středu ke stranám, abyste se ujistili, že je všechno seškrábané. Než to uděláte, víno se odpaří, trvat to bude asi 2 až 3 minuty. Dávejte pozor, abyste nenechali maso znovu přilnout ke dnu hrnce - v případě potřeby snižte teplotu.

RADA: Mleté maso, jak ho neznáte: Pljeskavica, pizza bolognese i asijské hovězí s rýží

4
Přidejte mléko, rajčata, hovězí vývar, zbývající sůl a mletý černý pepř. Omáčku přiveďte k varu a poté stáhněte na nejnižší teplotu. Hrnec částečně zakryjte pokličkou a vařte 2,5 až 3 hodiny. Nastavte si minutku, abyste nezapomněli omáčku každou půl hodinu promíchat. Po 2 hodinách začněte sledovat strukturu omáčky, hotová je, když má konzistenci ovesné kaše. Měla by být nádherně krémová a žádná tekutina by se neměla od omáčky oddělit, když ji vařečkou nahrnete na jednu stranu. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte solí a pepřem.
5
Podávejte se silnějšími těstovinami, jako jsou tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle. Podle Italů totiž ploché a širší těstoviny dokážou pojmout daleko víc této bohaté masové omáčky než špagety. Nakonec vše bohatě posypte strouhaným parmazánem a případně dozdobte lístky čerstvé bazalky.

RADA: Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Mrkněte na VIDEO

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny s restovanou zeleninou

Těstoviny s restovanou zeleninou

Tagliatelle se žampiony

Tagliatelle se žampiony

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Boloňská Těstoviny & rizota Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso
Dušení Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Hovězí vývar Máslo Mléko plnotučné Mleté maso Mořská sůl Mrkev Nakládaná loupaná rajčata Olivový olej Pancetta Pepř mletý Řapíkatý celer

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Husa po staročesku

Husa po staročesku

Couračka

Couračka

Podmáslový chléb - moc dobrý

Podmáslový chléb - moc dobrý

Česnečka z Vysočiny

Česnečka z Vysočiny

Nepečený ovocný dort s vaječným likérem

Nepečený ovocný dort s vaječným…

Cottage na sladko

Cottage na sladko

Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha

Cibulová červená řepa - sladkokyselá…

Jogurtová buchta s borůvkami

Jogurtová buchta s borůvkami

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Poslední sledované recepty

51
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
35
Plec pečená (nejen) se zelím
Plec pečená (nejen) se…
27
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
24
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob, jak zužitkovat úrodu jablek
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob,…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si rychle, levně a klidně i bez masa
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si…
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na kulajdu, falešnou dršťkovou i liškajdu
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na…
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se inspirovat nejbarevnějším obdobím roku
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se…
AHA.cz ŠOK U SOUDU BRZOBOHATÉHO: Manipulace s důkazy a 10 let basy

ŠOK U SOUDU BRZOBOHATÉHO: Manipulace s důkazy a 10 let basy

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Inspirace podle Katie Holmes: Který trend bude slušet všem?

Inspirace podle Katie Holmes: Který trend bude slušet všem?

Ženy.cz Podzimní dovolená na Tenerife: 5 zážitků, pro které se budete vracet

Podzimní dovolená na Tenerife: 5 zážitků, pro které se budete vracet

Blesk.cz Diane Krugerová na červeném koberci: Místo lodiček si vzala lodě!

Diane Krugerová na červeném koberci: Místo lodiček si vzala lodě!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Runový horoskop na říjen: Blížencům se bude pracovně dařit, Střelci a Štíři získají peníze navíc

Runový horoskop na říjen: Blížencům se bude pracovně dařit, Střelci a Štíři získají peníze navíc

Další doporučené recepty:

Pralinkové knedlíky
Pralinkové knedlíky
Prasečí brambory
Prasečí brambory
Prasečí uši
Prasečí uši
Pravá Hoisin čína s nudlemi
Pravá Hoisin čína s nudlemi
Pravá pistáciová zmrzlina
Pravá pistáciová zmrzlina
Pravá třešňová bublanina
Pravá třešňová bublanina
  • Recepty.cz
  • Pravá boloňská omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact