• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pravá boloňská omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Pravá boloňská omáčka

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 17
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka
9fotografií
Nahrát fotku
 

Masitá, ale zároveň překvapivě jemná, aromatická a krémová. Taková je originální boloňská omáčka, jak ji vaří Italové. Vynikající je se širokými nudlemi, ale i jako součást zapečených lasagní.

Suroviny

8 porce
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 60
      g máslo
    • 1
      ks cibule středně velká
    • 4
      ks mrkev menší
    • 2
      snítka řapíkatý celer 2 stvoly
    • 4
      stroužek česnek
    • 125
      g pancetta neuzená
    • 1
      lžička mořská sůl
    • pepř mletý černý
    • 1
      ks mleté maso libové (hovězí, telecí nebo směs)
    • 250
      ml bílé víno - suché např. Chardonnay
    • 500
      ml mléko plnotučné
    • 1
      plechovka nakládaná loupaná rajčata krájená nebo drcená (cca 800 g)
    • 250
      ml hovězí vývar

Postup přípravy receptu

1
Do velkého hrnce umístěného na mírném ohni dejte máslo a olivový olej a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte na malé stejnoměrné kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer, najemno nasekaný česnek a polovinu soli a za stálého míchání restujte po dobu asi 10 minut, dokud zelenina nebude měkká. Cibule musí byt dosklovata, dávejte pozor, aby nezhnědla.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a restujte dalších 10 minut, dokud nebude osmažená dozlatova. Pak přidejte třetinu mletého masa a za stálého míchání, nejlépe dřevěnou vařečkou, se snažte rozmělnit všechny hrudky. Postupné přidávání masa je důležité, aby se všechny přebytečné tekutiny odpařily, což je klíčové pro správnou karamelizaci masa. Jakmile vidíte, že se maso začíná restovat, přidejte za stálého míchání další třetinu masa a postupujte stejně, jako v případě první třetiny. Vše zopakujte i se zbývajícím masem. Když je maso vařené, nejsou v něm žádné hrudky a přebytečné tekutiny, začněte ho za občasného míchání restovat. Zabere vám to asi 10 minut. Podstatou je, aby maso spolu se zeleninou začalo karamelizovat a místy se osmažilo až dokřupava. Ke dnu připečené kousky masa později deglazujete bílým vínem. Obsah pánve ale dobře hlídejte, nechcete, aby se maso připálilo.
3
Do pánve přidejte suché bílé víno a s dřevěnou vařečkou seškrábněte všechny hnědé kousky přilepené ke dnu hrnce. Maso nahrňte od středu ke stranám, abyste se ujistili, že je všechno seškrábané. Než to uděláte, víno se odpaří, trvat to bude asi 2 až 3 minuty. Dávejte pozor, abyste nenechali maso znovu přilnout ke dnu hrnce - v případě potřeby snižte teplotu.

RADA: Mleté maso, jak ho neznáte: Pljeskavica, pizza bolognese i asijské hovězí s rýží

4
Přidejte mléko, rajčata, hovězí vývar, zbývající sůl a mletý černý pepř. Omáčku přiveďte k varu a poté stáhněte na nejnižší teplotu. Hrnec částečně zakryjte pokličkou a vařte 2,5 až 3 hodiny. Nastavte si minutku, abyste nezapomněli omáčku každou půl hodinu promíchat. Po 2 hodinách začněte sledovat strukturu omáčky, hotová je, když má konzistenci ovesné kaše. Měla by být nádherně krémová a žádná tekutina by se neměla od omáčky oddělit, když ji vařečkou nahrnete na jednu stranu. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte solí a pepřem.
5
Podávejte se silnějšími těstovinami, jako jsou tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle. Podle Italů totiž ploché a širší těstoviny dokážou pojmout daleko víc této bohaté masové omáčky než špagety. Nakonec vše bohatě posypte strouhaným parmazánem a případně dozdobte lístky čerstvé bazalky.

RADA: Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Mrkněte na VIDEO

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny s restovanou zeleninou

Těstoviny s restovanou zeleninou

Tagliatelle se žampiony

Tagliatelle se žampiony

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Boloňská Těstoviny & rizota Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso
Dušení Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Hovězí vývar Máslo Mléko plnotučné Mleté maso Mořská sůl Mrkev Nakládaná loupaná rajčata Olivový olej Pancetta Pepř mletý Řapíkatý celer

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Celerový salát

Celerový salát

Masarykovo cukroví z Krkonoš

Masarykovo cukroví z Krkonoš

Olejové koláčky naší babičky

Olejové koláčky naší babičky

Jižanské fazole s klobásou

Jižanské fazole s klobásou

Přesňáky s mákem

Přesňáky s mákem

Masíčko v hermelínu-minutka

Masíčko v hermelínu-minutka

Jablečný závin

Jablečný závin

Univerzální jednoduché těsto na ovocné knedlíky

Univerzální jednoduché těsto na…

Špagety s cuketou a olivami

Špagety s cuketou a olivami

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Poslední sledované recepty

180
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
105
Dýňová tortila
Dýňová tortila
93
Hummus z červené řepy
Hummus z červené řepy
90
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
89
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

Další doporučené recepty:

Pralinkové knedlíky
Pralinkové knedlíky
Prasečí brambory
Prasečí brambory
Prasečí uši
Prasečí uši
Pravá Hoisin čína s nudlemi
Pravá Hoisin čína s nudlemi
Pravá pistáciová zmrzlina
Pravá pistáciová zmrzlina
Pravá třešňová bublanina
Pravá třešňová bublanina
  • Recepty.cz
  • Pravá boloňská omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact