Pracny neboli „medvědí tlapky“ jsou jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví. Jejich jemně kořeněná chuť s vůní skořice, kakaa a oříšků navozuje tu pravou sváteční atmosféru.
Všechny přísady smíchejte rukama a propracovávejte déle, někdy se díky ořechům špatně pojí dohromady. Tuk už ale nepřidávejte. Těsto dejte vychladit do lednice, můžete ho zpracovat i za několik dní.
Naplňte formičky a pečte v nepříliš horké troubě, tak při 150 °C, jinak by pracny zhořkly. Upečené se poznají pokud jsou ve formičce ještě trochu měkké, ale lepší je jednu vyklopit a nechat vychladnout.
Na vypouklé straně by měla být lesklá, po vychladnutí malinko ztvrdne a lze jí přelomit jak sušenku. Po upečení se můžou celé obalovat v moučkovém cukru, ale stačí je jen jemně pocukrovat před podáváním, nebo je dávat i necukrované.
Už dělám pracny 20 let, chtěla jsem zkusit nový recept, ale tohle je ten nejhorší, co jsem zkoušela!! Rozhodně nedoporučuji!!
Monika
|8. 12. 2014 12:24
Dobrý recept, koření tam jistě trochu patří, proti gustu...ale teda tatranky jsou fakt jiná liga :-)) Jinak musím říci, že doba mletí kávy doma se opět vrací. Ani nevíte oč přicházíte, když si doma namelete čerstvou kávu a uděláte si presso. Ještě to chce dobrou a kvalitní kávu. Takže díky za recept, jsou moc dobré. Šťastné a veselé všem. :-)
Terka
|7. 12. 2013 11:55
Já koření jen na špičku nože rozhodně nedávám. Koření je to, co z pracen dělá pracny :).
koření se dává stejně jen na špičku nože, takže jsem nedala a držela jsem se receptu. Je spousta receptů bez a spousta s kořením.. dle chuti každému!:-) Pracny jsou moc dobré a šly kráásně vyklepnout. Děkuji za reecptík. Dávám 1 :-*
Klára Keselyova
|14. 12. 2009 16:51
Formičky sa vytierajú tukom?
Tereza Mrowiecová
|11. 12. 2007 14:41
já do pracen přidávám také strouhanou tatranku:)
Marie L.
|11. 12. 2007 14:36
Hřebíček a i jiné koření jde namlít v kafemlýnku. Sice pak káva chvíli voní hřebíčkem, ale kdo si už teď mele kávu doma?
Jarka O.
|11. 12. 2007 13:12
Bez koření to opravdu nejsou pracny, jak mají být. Tip: hřebíček nemelu, rozmačkám jen takové ty kuličky na koncích, to jde i prstama. Zbytek hřebíčku použiju do svařáku.
Marsí
|11. 12. 2007 12:57
Jelikož nemám hmoždíř a mlátit do toho kladívkem se mi nechce, tak to řeším perníkovým kořením. Takže jsem také pro koření, musí tam být...:-)
Elisa
|11. 12. 2007 11:54
Bez koření to přece není ono.
Jana Nesvadbová
|11. 12. 2007 09:47
Dávám do pracen hřebíček a skořici, bez koření se neodlišují od jiného ořechového cukroví a s mletými škvarky je má vzpomínka na vesnickou babičku a letos to zkusím i já. Díky za připomenutí
Marie Pospíšilová
|11. 12. 2007 08:25
Máme podobný recepis, poměr je trošku jiný, přidáváme 4 tlučené hřebíčky a trochu skořice. Místo másla lze použít umleté škvarky.