• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pracny - recept po babičce
Napište svůj komentář k receptu

Pracny - recept po babičce

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
2.9
hodnotilo: 86
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
Pracny - recept po babičce
5fotografií
Nahrát fotku
 

Pracny neboli „medvědí tlapky“ jsou jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví. Jejich jemně kořeněná chuť s vůní skořice, kakaa a oříšků navozuje tu pravou sváteční atmosféru.

Suroviny

20 porce
    • 350
      g hladká mouka
    • 210
      g moučkový cukr
    • 1
      ks žloutek
    • 250
      g hera
    • 4
      lžíce kakao zarovnané
    • 140
      g mleté vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

1
Všechny přísady smíchejte rukama a propracovávejte déle, někdy se díky ořechům špatně pojí dohromady. Tuk už ale nepřidávejte. Těsto dejte vychladit do lednice, můžete ho zpracovat i za několik dní.

RADA: Dokonalé křehoučké pracny

2
Naplňte formičky a pečte v nepříliš horké troubě, tak při 150 °C, jinak by pracny zhořkly. Upečené se poznají pokud jsou ve formičce ještě trochu měkké, ale lepší je jednu vyklopit a nechat vychladnout.

RADA: 5 vychytávek k pečení sladkého i slaného!

3
Na vypouklé straně by měla být lesklá, po vychladnutí malinko ztvrdne a lze jí přelomit jak sušenku. Po upečení se můžou celé obalovat v moučkovém cukru, ale stačí je jen jemně pocukrovat před podáváním, nebo je dávat i necukrované.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pracny

Pracny

Kokosové pracny

Kokosové pracny

Vánoční pracny

Vánoční pracny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mimi | 15. 11. 2015 15:56

    Dobry den tuten recept sem delal mynuli rok na vanoce.bohuzel cekala sem pul roku sem cekala nez zmeknou,a pak letely slepicim :'( :-X

  • Hana Hanušová | 8. 12. 2014 21:09

    Už dělám pracny 20 let, chtěla jsem zkusit nový recept, ale tohle je ten nejhorší, co jsem zkoušela!! Rozhodně nedoporučuji!!

  • Monika | 8. 12. 2014 12:24

    Dobrý recept, koření tam jistě trochu patří, proti gustu...ale teda tatranky jsou fakt jiná liga :-)) Jinak musím říci, že doba mletí kávy doma se opět vrací. Ani nevíte oč přicházíte, když si doma namelete čerstvou kávu a uděláte si presso. Ještě to chce dobrou a kvalitní kávu. Takže díky za recept, jsou moc dobré. Šťastné a veselé všem. :-)

  • Terka | 7. 12. 2013 11:55

    Já koření jen na špičku nože rozhodně nedávám. Koření je to, co z pracen dělá pracny :).

  • AŠAB | 6. 12. 2013 18:47

    koření se dává stejně jen na špičku nože, takže jsem nedala a držela jsem se receptu. Je spousta receptů bez a spousta s kořením.. dle chuti každému!:-) Pracny jsou moc dobré a šly kráásně vyklepnout. Děkuji za reecptík. Dávám 1 :-*

  • Klára Keselyova | 14. 12. 2009 16:51

    Formičky sa vytierajú tukom?

  • Tereza Mrowiecová | 11. 12. 2007 14:41

    já do pracen přidávám také strouhanou tatranku:)

  • Marie L. | 11. 12. 2007 14:36

    Hřebíček a i jiné koření jde namlít v kafemlýnku. Sice pak káva chvíli voní hřebíčkem, ale kdo si už teď mele kávu doma?

  • Jarka O. | 11. 12. 2007 13:12

    Bez koření to opravdu nejsou pracny, jak mají být. Tip: hřebíček nemelu, rozmačkám jen takové ty kuličky na koncích, to jde i prstama. Zbytek hřebíčku použiju do svařáku.

  • Marsí | 11. 12. 2007 12:57

    Jelikož nemám hmoždíř a mlátit do toho kladívkem se mi nechce, tak to řeším perníkovým kořením. Takže jsem také pro koření, musí tam být...:-)

  • Elisa | 11. 12. 2007 11:54

    Bez koření to přece není ono.

  • Jana Nesvadbová | 11. 12. 2007 09:47

    Dávám do pracen hřebíček a skořici, bez koření se neodlišují od jiného ořechového cukroví a s mletými škvarky je má vzpomínka na vesnickou babičku a letos to zkusím i já. Díky za připomenutí

  • Marie Pospíšilová | 11. 12. 2007 08:25

    Máme podobný recepis, poměr je trošku jiný, přidáváme 4 tlučené hřebíčky a trochu skořice. Místo másla lze použít umleté škvarky.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Madlenky Vánoční cukroví Pracny
Moučníky Cukroví Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hera Hladká mouka Kakao Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tuňákový salát II.

Tuňákový salát II.

Guacamole

Guacamole

Ananasová čína

Ananasová čína

Kuřecí řízky Ondráš

Kuřecí řízky Ondráš

Pikantní okurkový salát

Pikantní okurkový salát

Živánská

Živánská

Bruselské hovězí - minutka

Bruselské hovězí - minutka

Vepřové maso v alobalu

Vepřové maso v alobalu

Cibulové kroužky

Cibulové kroužky

Doporučujeme

35 minut
Tortilla s paprikou a pórkem

Tortilla s paprikou a pórkem

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

59
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
19
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
18
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík
16
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
16
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které zvládnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které…
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a…
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na…
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
AHA.cz Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Denní horoskop na pondělí 19. 5. 2025: Kdo si finančně polepší a kdo zatouží po dobrodružství?

Denní horoskop na pondělí 19. 5. 2025: Kdo si finančně polepší a kdo zatouží po dobrodružství?

Ženy.cz Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Blesk.cz Jazzman Laďa Kerndl oslavil 80: Už jsem měl být desetkrát mrtvý!

Jazzman Laďa Kerndl oslavil 80: Už jsem měl být desetkrát mrtvý!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Další doporučené recepty:

Povidlové šátečky
Povidlové šátečky
Povidlové těstoviny s tvarohem
Povidlové těstoviny s tvarohem
Pracny
Pracny
Pracny II
Pracny II
Pracny IV.
Pracny IV.
Pracny podle praprababičky
Pracny podle praprababičky
  • Recepty.cz
  • Pracny - recept po babičce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact