Z mouky a vody uděláme těsto, které se bude podobat konzistenci žvýkačce. Z těsta vyválíme tenčí placku.
2
Dáme vařit větší hrnec s vodou.
3
Placku jakoby rozpůlíme, ale jen tak, abychom si naznačili, kde je půlka placky. Zase ji roztahneme do puvodni placky. Na jednu půlku dáváme lžičkou povidla (cca 3 cm od sebe). Až takhle zaplníme celou jednu půlku placky, přehodíme druhou půlkou. Rádýlkem vykrajujeme kousky, kam jsme dali kopeček povidel. V případě, že na nějaká strana zůstane otevřena, tak přimáčkneme prsty. Ale tím, jak jede rádýlko, těsto jakoby zavře (není potřeba si tedy pomáhat prsty).
4
Když se voda vaří, postupně do vody naházíme povidlové pirohy. Můžeme udělat na dvakrát, záleží, jak velký hrnec máme či jaké množství jsme si připravili. Občas mícháme, aby se jednotlivé kousky k sobě nepřilepili. Až pirohy vyplují na hladinu, počítáme cca 4 min., a pak je vyndáme do mísy.
5
Pirohy bohatě posypeme strouhankou a přelijeme dostatečným množství rozpuštěného másla. Zamícháme a podáváme teplé.
6
Ač se to možná nezdá, tak je to velmi jednoduché a během půl hodinky máte na stole rychlý sladký oběd nebo večeri.