Oloupané brambory pokrájíme, dáme do hrnce, mírně osolíme a zalijeme vodou jen těsně nad ně. Brambory uvaříme doměkka, ale nescedíme je. Rovnou je i se zbylou vodou po vaření rozšťoucháme. Přisypeme hrubou mouku. Množství tolik, abychom vytvořili vláčné, tvárné těsto, ze kterého odebíráme kousky velké zhruba jako pingpongový míček nebo o něco málo větší, které v dlaních zploštíme, naplníme povidly nebo marmeládou, pevně uzavřeme a opatrně opět zploštíme do placky.
V pánvi rozehřejeme sádlo nebo máslo a placky v něm osmažíme dozlatova z obou stran dozlatova. Hotové placky podáváme jak teplé, tak i vychladlé. V obou variantách jsou placky výborné.
3
Placky podáváme posypané rozdrobeným olešnickým tvarohem a kopečkem zakysané smetany (jogurtu) smíchaném s vanilkovým cukrem. Kdo chce, může placky posypat jen moučkovým cukrem, smíchaným se skořicí nebo mákem.