Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme cca polovinou vlažné vody (ne horké!) a mírně promícháme na řidší kašičku. Z droždí necháme vzejít kvásek, pak přilijeme zbylou vodu a vše promícháme v hladké těsto, které necháme v teple, v míse zakryté utěrkou cca 35-40 minut kynout.
2
Pak těsto opět propracujeme na pomoučněném stole a rozdělíme ho na cca 20 stejně velkých dílků, které plníme do středu těsta plnější lžičkou povidel, pevně kraje spojíme k sobě a knedlíky klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě krátce (10-13 minut) kynout.
3
Knedlíky házíme do vroucí vody (nejlépe na dvakrát - nabudou!), po vyplavání opatrně promícháme a vaříme cca 5 minut. Během vaření ještě jednou opatrně promícháme. Poté všechny knedlíky vyndáme cedníkem a IHNED propícháme vidličkou nebo jehlicí, aby z nich vyšla přebytečná pára a nesrazily se. Hotové dáme do mísy, posypeme moučkovým cukrem nebo zakapeme máslem, aby se k sobě neslepily.
4
Podáváme dle chuti přelité máslem, posypané mákem, skořicí, strouhaným perníkem nebo moučkovým cukrem. Knedlíky můžeme přelít zakysanou smetanou nebo slazeným bílým jogurtem, posypat rozdrobeným olešnickým tvarohem...
5
Těsto můžeme ochutit i citronovou kůrou.
6
Pokud máme povidla příliš tekutá, zahustíme je strouhaným perníkem nebo rozdrobenými piškoty.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Renata Maxová
|5. 4. 2017 17:56
Byly výborné <3
Jitka Radová
|15. 11. 2016 09:48
Udělala jsem manželovi radost a po dlouhé době byly sladké knedlíky.Ty byly!
Vendula
|26. 2. 2016 15:17
Sice byly naplánované palačinky, ale po shlédnutí tohohle receptu jsem je odložila na příště. Teď už jsme po o. a knedlíky byly absolutně :-* . Měla jsem trochu strach, aby povidla natekly ven, ale dobrý. Vřele doporučuji, knedlíky byly jak peříčko a za pár kaček jsme se najedli jak na nejlíp to šlo. Povidla totiž milujeme všichni.