• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Povidlové buchty
Napište svůj komentář k receptu

Povidlové buchty

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 111
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové buchty
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 150
      g máslo (50 g na potírání)
    • 1
      špetka sůl
    • 200
      ml mléko (lehce ohřáté)
    • 3
      ks žloutek
    • 21
      g droždí (čerstvé)
    • 1
      ks citronová kůra (z jednoho citrónu)
    • 500
      g mouka (hladká, polohrubá nebo hrubá)
    • 60
      g cukr krupice
  • Na náplň
    • povidla (nebo jakákoliv oblíbená nádivka)

Postup přípravy receptu

1
Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu cukru, citronovou kůru, rozdrobte droždí (nebo vsypte sušené) a zalijte je většinou mléka. Mléko nesmí být horké, protože by kvasnice zahubilo a těsto by vám pak vůbec nevzešlo.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

2
Hnětacími metlami (nebo vařečkou) pak promíchávejte tekutý střed s moukou.
3
Postupně přidávejte zbylý cukr, jeden po druhém žloutek, přilijte vlahé rozpuštěné máslo (to můžete nahradit také kvalitním rostlinným olejem) a zbylé mléko tak, aby vzniklo pružné polotuhé těsto, které se nelepí ani na hnětací metly, ani na mísu.

RADA: Jak na buchty jako od babičky?

4
Povrch těsta lehce poprašte trochou mouky a zakryté nechte kynout na teplém místě stranou průvanu, až přibližně zdvojnásobí svůj objem. Chcete-li mít opravdu nadýchané těsto, můžete je po prvním vykynutí propracovat ještě jednou a nechat znovu vykynout.
5
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní plochu, vytvořte z něj válec a ten pak rozdělte na 12 až 15 kousků. Ty pak rozprostřete na placičky, plňte je povidly nebo marmeládou a tvořte z nich buchty, tedy jakési oválné bochánky. Těsto můžete také rozválet, nakrájet na čtverečky, do středu dát náplň a rohy spojovat jako balíček.

RADA: Buchty, které se zaručeně povedou

6
Buchty skládejte těsně k sobě do zapékací mísy nebo pekáče. Každou jednotlivě potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm můžete tak, jak vidíte na obrázku, celé omočit) a pak je nechte jestě asi 20 minut kynout. Omočením v tuku se povrch těsta zatáhne a jednotlivé buchty se k sobě nespečou.
7
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, až buchty na povrchu zpevní, vyběhnou a krásně a lákavě zezlátnou. Nechte je trochu vychladnout ve formě na mřížce a vlažné je posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.
8
Kynuté těsto je kypřeno kvasnicemi (droždím), ať už čerstvými, nebo v sušeném stavu. Po upečení je nadýchané, s charakteristickou drožďovou vůní. Podle definice, resp. poměru surovin a postupu přípravy se dělí na lehké, těžké a třené. Lehké kynuté těsto se peče vytvarované na plechu a lze ho plnit jako v případě buchet. Těžké kynuté těsto má větší obsah tuku a pečou se z něj hlavně vánočky, mazance nebo vánoční štoly.
9
Všechny suroviny je třeba připravit předem, aby měly pokojovou teplotu. Nejdříve se připravuje kvásek (droždí, lžička cukru a vlažné mléko). Pokud přidáte i trochu mouky, bude kvásek lépe kynout. Pak nechte kvásek na teplém místě vzejít.
10
Všechny suroviny smíchejte dohromady. Rozpuštěný tuk, který nesmí být příliš horký, přidávejte ho nakonec. To proto, že mouka se skládá z drobných zrníček, která nejdříve musí nasáknout tekutinou. Pokud byste jako první přidali tuk, zrníčka mouky by se jím obalila a tekutina by do nich nemohla prostoupit. To by způsobilo špatné bobtnání mouky a těsto by bylo málo pružné.
11
Péci začínejte v již vyhřáté troubě a po krátkém zapečení teplotu můžete zmírnit. Vyšší počáteční teplota je důležitá pro rychlé ukončení procesu kynutí, jinak by výrobek mohl v troubě ještě příliš vykynout a pak zpětně klesnout.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

"Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

"Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

Kynuté makové buchty

Kynuté makové buchty

Kynuté buchty z remosky

Kynuté buchty z remosky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ludasukup | 22. 2. 2019 17:36

    Dobry den, dnes jsem upekl a musím říct že buchta byla opravdu famózní . Moc děkuji !!!!

  • Ivanka_F | 29. 11. 2018 18:15

    Dobrý deň. Dnes som buchty skúšala, postupovala som presne podľa receptu a vyšli skvele! Múku som použila polohrubú a sú nádherne nadýchané a jemné. Ďakujem za tento recept! :-)

  • Jan | 18. 3. 2017 19:49

    Takže jsem to vyzkoušel....a nemá to chybu!! !nadýchané,vláčné,jednoduché a chuťově nejlepší jaké jsem kdy jedl! skvělý recept...Děkuji!

  • Petra | 15. 9. 2016 20:24

    Přidala jse trochu mléka, másla, těsto mi kynulo 6 hodin, ale bezva, je to moc dobré, mám radost, budu opakovat.

  • ma | 25. 5. 2016 21:59

    dala bych 1 dcl + něco na pomazání buchet zvlášť

  • ma | 25. 5. 2016 21:55

    já bych dala do těsta 1 dcl oleje a pak něco na pomazání buchet zvlášť

  • ma | 25. 5. 2016 21:55

    já bych dala do těsta 1 dcl oleje a pak něco na pomazání buchet zvlášť

  • adriama | 23. 5. 2016 00:01

    dobry kolik ml oleje? dekuji zitra bych chtela vyzkouset ale newim kolik ml oleje :-\

  • ma | 18. 5. 2016 14:29

    Nevzešly správně kvasnice nebo něco bylo moc teplé nebo kyne moc pomalu? Když potřebuji, aby mi těsto vykynulo docela rychle, vytopím si troubu na 100°C. Mísu s těstem a utěrkou zavřu dovnitř, kyne tam moc dobře.

  • to je jedno | 14. 3. 2016 19:23

    Bohužel ale nekyne mi těsto. Co mám dělát? pros porad´te mi :-( :-)

  • to je jedno | 14. 3. 2016 19:22

    Bohužel ale nekyne mi těsto. Co mám dělát? pros porad´te mi :-( :-)

  • Suzi | 11. 3. 2015 22:59

    Zdravím, buchty jsou výborné jen jsem se trochu prala s plynovou troubou,ale žůžo labůžo :-)

  • Lukáš | 30. 7. 2014 17:16

    Moc moc moc dobré buchty, normalne nekomentuji recepty ,ale tohle si opravdu zaslouži pochavalu :) diky za recept :)

  • Petr | 16. 3. 2014 10:45

    Dávám 300g hladké,200g polo,vejce celé,Héru 100 g a hlavně vymazávám a potírám doma uškvařeným voňavým sádlem. :-)

  • Ayame | 7. 3. 2014 13:18

    píše se tam napravo od toho 150g , takže asi 100g

  • martin mestan | 5. 1. 2014 17:49

    Buchty dobre ten kdo to napsal ma u me :-* :-* :-*

  • Zemča | 22. 10. 2013 09:18

    Také už mne to párkrát napadlo, jen nikdy netuším, kolik tam toho oleje dát, když je uvedené určité množství (na hmotnost) másla. Jeednou jsem to zkusil, ale asi bylo oleje moc.

  • Pája | 15. 8. 2013 18:52

    Do těsta nikdy nedávám máslo, protože už není to co bývalo "za našich babiček". Slunečnicový olej je nejlepší, buchty jsou vždy nadýchané a vláčné :-)

  • Pajule75 | 18. 3. 2013 14:46

    Bohužel nevím kde jsem udělala chybu...ale buchty se nedaly skoro pozřít. Byly těžké, mastné....škoda

  • Lukáš | 3. 12. 2012 17:01

    Dotaz: kolik se má do těsta dát rozpuštěného másla? V receptu se píše pouze 50g rozpuštěného másla na potírání. Díky :-)

  • kajull.. | 8. 10. 2012 18:31

    A jak velký ten pekáč má býti ? :-\

  • Eliška | 31. 8. 2012 18:53

    Tak jsem to nevzdala, dnes jsem je upekla znovu, vynikající, vřele doporučuji, náplň povidla a tvaroh. Hezký den ;-)

  • Eliška | 29. 8. 2012 11:17

    Dobrý den, buchty jsem včera zkoušela, těsto se mi docela nepovedlo (trhalo se mi), to bude asi tím, že jsem nepoužila jen jednu mouku, ale odradit se nenechám a zkusím znovu, měla jsem jako náplň domácí povidla, chuťově jsou velmi dobré, recept chválím ;-)

  • Zuzka | 13. 6. 2012 13:31

    s těstem se mi strašně dobře pracovalo recept mám opsaný tak ho budu používat už pořád :-) buchty jsou DELIKATESNÍ :-*

  • mira | 21. 4. 2012 17:28

    kurva ale nikdo nepise,jak dlouho se pecou,jsem snad jasnovedec???

  • Nachtynka | 31. 3. 2012 00:08

    Povedly se, jsou naprosto luxusníííííí!!! A jednoduché. Dávám za 1!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sladká jídla Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty FOOD
Moučníky Buchty Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Děti Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Máslo Mléko Mouka Povidla Sůl Žloutek

Jak udělat piškot na dort

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gnocchi

Gnocchi

Avokádová pasta

Avokádová pasta

Fofr cuketa na řecký způsob

Fofr cuketa na řecký způsob

Plněný bramborák II.

Plněný bramborák II.

Kotletky na třešních a bezinkovém sirupu

Kotletky na třešních a bezinkovém…

Tvarohová bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,

Tvarohová bábovka se švestkami - ,…

Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Borůvkový koláč s krémem z bílé…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Karbanátky s cuketou

Karbanátky s cuketou

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Jak udělat piškot na dort

Poslední sledované recepty

104
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
39
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
36
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
32
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…
30
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Povidlová kolečka
Povidlová kolečka
Povidlová skládaná jablka v ranečku
Povidlová skládaná jablka v ranečku
Povidlové / marmeládové placky z bramborového těsta
Povidlové / marmeládové placky z…
Povidlové buchty
Povidlové buchty
Povidlové kapsičky
Povidlové kapsičky
Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec
Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec
  • Recepty.cz
  • Povidlové buchty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact