Dlouho jsem nemohla najít žádný recept na koláčky, který by mi chuťově vyhovoval a tak jsem si vymyslela vlastní hrnkový.
2
Na 45 ks koláčků (průměr cca 8 cm) nasypeme do mísy:
3
2,5 hrnku polohrubé mouky,
4
1 hrnek hladké mouky,
5
1/4 až 1/2 hrnku moučkového cukru (záleží na tom, jak sladké máte rádi těsto a jak sladké děláte náplně; já dávám 1/4 hrnku cukru, protože já i naše děti mají rády sladší makovou a tvarohovou náplň),
6
lžičku soli, půl kostky droždí, dvě celá vajíčka, rozpuštěnou heru a v tomtéž hrnku pak ohřeju půl hrnku mléka.
7
Všechno smíchám nahrubo vařečkou a pak rukou vypracuji hladké lesklé těsto. Když je tužší, přikápněte trochu mléka, když se lepí, poprašte lehce moukou. Těsto by se nemělo vůbec lepit a je krásně hlaďoučké.
8
Dám v míse pod utěrkou na topení. Po 30-40 minutách (záleží na teplotě topení) ho propracuji ještě jednou a nechám znovu vykynout.
9
Vykynuté těsto rozkrájím na kousky a děti vykrouží v dlaních kuličky (průměru cca do 3-4 cm - výsledné koláčky jsou cca 8 cm velké). Pak si do kapesníku nasypu 2 vrchovaté lžičky hladké mouky, udělám z toho kroucením uzlík a tím udělám v lehce nakynutých kuličkách důlky (někdo používá dno malé skleničky, závaží na váhu, atd. - mě to takhle učila babička).
10
Do každého dáme vrchovatou lžičku makové náplně (svařený mletý mák s mlékem, cukrem, švestkovými povidly a já přidávám dvě plná víčka Amaretta - mandlového likéru) nebo tvarohové náplně (smíchaný tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkou a žloutkem) nebo strouhanými jablky či švestkovými povidly - kdo co má rád.
11
Než uděláte s dětmi všechny tři plechy, ty první už pěkně nakynou. :-) Pak jen potřít okraje rozšlehaným bílkem, který zbyl z tvarohové náplně a upéct při 180 stupních 14 minut.
12
Dnes znovu odzkoušeno - koláčky jsou chuťově jemné a než se upekl třetí plech, první zmizel v břiše dětí. :-D A moc je chválily.