DOBRÝ DEN,JIŽ 10 LET SE JEDNOU ZA ROK POKOUŠÍM O KOLÁČE NA POSÍCENÍ,VŽDY BYLY JEDLÉ,ALE BUĎ BYLO TVRDÉ,TUHÉ TĚSTO,NEBO VYTEKLA NÁPŇ. DNES JSEM ZKUSILA TYTO A JSOU DOKONALÉ!!! VLÁČNÉ A STRAŠNĚ DOBRÉ. <3 <3 <3 <3 JEN JSEM DO TVROHOVÉ NÁPLNĚ NASYPALA PUDING,BYLA MOC TEKUTÁ(ŠPATNÝ TVAROH VANIČKOVÝ,LEPŠÍ JE KOSTKA)
Tady jsou opět nesrovnalosti: citronová kůra - ne lžička, necelý sáček vanilinového cukru nikoliv 3 balíčky, strouhaný muškátový oříšek - proboha. zase tu máte celý kus, mléko (přibližně 400 ml) - to je u pečení zcela zásadní údaj. Do tvarohové nádivky patří 1/2 kg tvarohu, cukr, citr. kůra dle chuti.
Lenko, pokud chcete péci tyto koláče, doporučila bych opravdu skombinovat tuk: část másla a část sádla. Mně tyhle koláče moc nevydržely. Kámošce jsem pekla koláče na zásnuby, peču je svátky a narozeniny a vždycky mi perfektně vyšly a dlouho byly vláčné ( i po třech dnech), ale byly to ty co se jmenují " Svatební koláčky paní Rakové". Dejte si je tady do vyhledávače a určitě budete spokojená.Já už jiné nedělám.
Dobrý den, koláče vypadají velice lákavě. Chtěla bych je upéct na svatební hostinu. Nevíte náhodou někdo, jak dlouho koláče vydrží měkké a nadýchané? Musím je péct den před hostinou, nebo mohu i dříve? Děkuji
Včera jsem zkoušela, nejsem žádná začátečnice, ráda vařím podle receptů z této stránky, ale tento neúspěch mě přiměl se registrovat, tím nemyslím, že by to byl špatný recept, spíš jsem špatně četla mezi řádky, těsto je voňavé, ale přes přesné dodržení postupu ,jsou koláče nízké a tuhé, nevíte kde se stala chyba?
Alenko, ja v Bulharsko pekla s uspechem moravske kolace z hladke mouky (jina tam taky neni) Myslim, ze to moukou nepokazite:-) Protoze jsem kolacky uz delala, vrele ten recept doporucuji.
Bydlim v Berline a nesezenu tu polohrubou nebo hrubou mouku.Jdou ty kolace upect i z hladke mouky?Diky za odpoved Alena
Tyto koláče musím opravdu vynést až do nebe:-)) Díky za recept. Udělala jsem jich 100kousků a během odpoledne a večera byly pryč. Fakt super
Upřímně - klidně si to těsto dokážu představit bez nich. V takovým množství se tahle špetka jemné vůně určitě vytratí. Ale protože jsem je doma měla a chtěla jsem stůj co stůj mít autentické koláče v dob dávno minulých, dala jsem je tam :-)))
opravdu už poslední dotaz, ty mandle v tom těstě jsou nutné?
Běžně dávám na 1 kg mouky 40g kvasnic. Tady jsem se držela přesně receptu, což je jen 20g. V receptu je napsáno, že těsto má kynout 1,5 - 2 hod. Já jsem těsto nechala skutečně kynout téměř 2 hod. a je to potřeba. Těsto je těžší a tuhé a tenhle čas opravdu potřebuje. Můžete třeba dát víc kvasnic, ale podle mého mínění by to už nebylo ono - těsto by tím bylo dost cítit a přerazila by se vůně vanil.cukru, muškátu a kůry.
ještě se chci zeptat, těch 20g kvasnic na to 1kg mouky opravdu stačí? nebude mi to kynout příliš dlouho?
Kájo, tuto mouku neznám, ale vzhledem k tomu, že v receptu je napsáno pouze "1 kg mouky", dala jsem automaticky polohrubou, ale nedostalo se mi, tak jsem ji doplnila (asi 1/3) hladkou. A byly vynikající! Řekla bych, že tahle mouka bude proto přímo ideální :-)
mám prosím dotaz, můžu použít mouku "Zlatka", jestli ji někdo znáte. Mám s ní dobré zkušenosti, je namíchaná hladka s polohrubou, ale můžu ji tedy použít i na tyto koláče ? děkuji
Od te doby co micham kynute testo v robotu jsem to nezkazila, predtim kdyz se nepovedlo jsem to obcas svedla na drozdi, obcas na mouku (pochopitelne jsem za to ja nemohla:-))) ale ted je to jak pise Di "jedna basen" Airan
Míchat kynuté těsto je opravdu dřina. Proto na hnětení používám ruční šlehač s metlami, co se nimi šlehají pomazánky. Jde to jedna báseň a je to mnohem rychlejší.
Tak tyhle koláče jsou fakt jednička!Ovšem já použila tohle těsto na dvojctihodné koláče-dovnitř nádivku z tvarohu a nahoru povidla a posypku.Taky se jim říká hanácké.Ale tohle těstíčko je jedna báseň.Paní Tichá-"hňoucat" na vále jsem vydržela o 5 minut dýl-20 minut-ale stačilo to i tak.....
Ty kolace jdou rovnou do oblibenich:-))))