• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče z r. 1900
Napište svůj komentář k receptu

Posvícenské koláče z r. 1900

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 23
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Posvícenské koláče z r. 1900
Nahrát fotku
 

Suroviny

80 porce
  • Těsto
    • 1
      kg mouka polohrubá nebo z části hladká
    • 240
      g moučkový cukr tlučený
    • 1
      lžička sůl vrchovatá
    • citronová kůra
    • 3
      ks mandle strouhané neloupané
    • vanilkový cukr necelý sáček
    • muškátový oříšek strouhaný
    • 400
      ml mléko
    • 20
      g droždí
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • 250
      g máslo nebo 100g másla a 100g dobrého sádla
  • Nádivka povidlová
    • švestková povidla tuhá
    • hřebíček tlučený
    • citronová kůra
    • cukr
    • hnědý rum nebo likér, či griotka - na rozředění
  • Nádivka tvarohová
    • 0,50
      kg tvaroh
    • 2
      ks žloutek
    • 2
      ks sníh z bílku ze
    • citronová kůra
    • cukr
    • muškátový květ
  • Na ozdobení
    • mandle - loupané půlené
    • rozinky
  • Na plech
    • máslo
    • vejce na potření

Postup přípravy receptu

1
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky cukru, kvasnice a trochu mléka). Ve zbývajícím mléce rozkvedláme žloutky a vejce. Rozpustíme máslo a sádlo. Všechno promícháme a zaděláme tužší těsto (pokud je řídké, přidáme mouku) a v rukou je na vále 1/2 hodiny hněteme Přikryjeme utěrkou a necháme nejméně 1,5 hod kynout
2
Z těsta pak krájíme malé kousky a v dlaních uvállíme kuličky a z nich placičky. Klademe na vymazaný plech. Poté úzkým dnem skleničky promáčkneme prostředek a naplníme náplní. Okolo pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Necháme ještě alespoň čtvrt hodiny kynout a pak upečeme. Pečeme zprudka (180-200 °C horkovzdušná trouba) asi jen 10-15 minut. Dáváme pozor na spálení, ale při pozvolnějším pečení by se koláčky vysušily. Ještě horké je nacukrujeme práškovým a vanilinovým cukrem.
3
Z této dávky (původně byla dvojnásobná) jsem upekla přibližně 80 koláčků o průměru 7 cm. Do těsta jsem dala polohrubou mouku a částečně i hladkou. Jako tuk jsem namíchala máslo a sádlo. Těsto je nádherně měkké a nadýchané právě díky trpělivému propracování na vále!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Posvícenské koláče

Posvícenské koláče

Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami

Posvícenské koláče s tvarohem a…

Bábovka z roku 1900

Bábovka z roku 1900

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Eva | 20. 9. 2014 20:35

    DOBRÝ DEN,JIŽ 10 LET SE JEDNOU ZA ROK POKOUŠÍM O KOLÁČE NA POSÍCENÍ,VŽDY BYLY JEDLÉ,ALE BUĎ BYLO TVRDÉ,TUHÉ TĚSTO,NEBO VYTEKLA NÁPŇ. DNES JSEM ZKUSILA TYTO A JSOU DOKONALÉ!!! VLÁČNÉ A STRAŠNĚ DOBRÉ. <3 <3 <3 <3 JEN JSEM DO TVROHOVÉ NÁPLNĚ NASYPALA PUDING,BYLA MOC TEKUTÁ(ŠPATNÝ TVAROH VANIČKOVÝ,LEPŠÍ JE KOSTKA)

  • haolza | 28. 11. 2010 15:07

    není na 1 kg mouky a 1/4kg tuku 2dkg droždí dost málo???

  • danyi@mf.cz
    danyi@mf.cz | 22. 11. 2010 19:44

    Opraveno. ;-)

  • Ladia
    Ladia | 22. 11. 2010 09:50

    Tady jsou opět nesrovnalosti: citronová kůra - ne lžička, necelý sáček vanilinového cukru nikoliv 3 balíčky, strouhaný muškátový oříšek - proboha. zase tu máte celý kus, mléko (přibližně 400 ml) - to je u pečení zcela zásadní údaj. Do tvarohové nádivky patří 1/2 kg tvarohu, cukr, citr. kůra dle chuti.

  • Marsí | 5. 5. 2006 14:31

    Lenko, pokud chcete péci tyto koláče, doporučila bych opravdu skombinovat tuk: část másla a část sádla. Mně tyhle koláče moc nevydržely. Kámošce jsem pekla koláče na zásnuby, peču je svátky a narozeniny a vždycky mi perfektně vyšly a dlouho byly vláčné ( i po třech dnech), ale byly to ty co se jmenují " Svatební koláčky paní Rakové". Dejte si je tady do vyhledávače a určitě budete spokojená.Já už jiné nedělám.

  • Lenka | 5. 5. 2006 08:11

    Dobrý den, koláče vypadají velice lákavě. Chtěla bych je upéct na svatební hostinu. Nevíte náhodou někdo, jak dlouho koláče vydrží měkké a nadýchané? Musím je péct den před hostinou, nebo mohu i dříve? Děkuji

  • Lída | 30. 4. 2006 09:38

    Včera jsem zkoušela, nejsem žádná začátečnice, ráda vařím podle receptů z této stránky, ale tento neúspěch mě přiměl se registrovat, tím nemyslím, že by to byl špatný recept, spíš jsem špatně četla mezi řádky, těsto je voňavé, ale přes přesné dodržení postupu ,jsou koláče nízké a tuhé, nevíte kde se stala chyba?

  • airan | 11. 4. 2006 17:04

    Alenko, ja v Bulharsko pekla s uspechem moravske kolace z hladke mouky (jina tam taky neni) Myslim, ze to moukou nepokazite:-) Protoze jsem kolacky uz delala, vrele ten recept doporucuji.

  • Alena Wojtczak | 11. 4. 2006 15:22

    Bydlim v Berline a nesezenu tu polohrubou nebo hrubou mouku.Jdou ty kolace upect i z hladke mouky?Diky za odpoved Alena

  • Anonym | 26. 3. 2006 16:12

    Tyto koláče musím opravdu vynést až do nebe:-)) Díky za recept. Udělala jsem jich 100kousků a během odpoledne a večera byly pryč. Fakt super

  • Jana Tichá | 31. 8. 2005 20:04

    Upřímně - klidně si to těsto dokážu představit bez nich. V takovým množství se tahle špetka jemné vůně určitě vytratí. Ale protože jsem je doma měla a chtěla jsem stůj co stůj mít autentické koláče v dob dávno minulých, dala jsem je tam :-)))

  • kája | 31. 8. 2005 18:42

    opravdu už poslední dotaz, ty mandle v tom těstě jsou nutné?

  • Jana Tichá | 31. 8. 2005 17:12

    Běžně dávám na 1 kg mouky 40g kvasnic. Tady jsem se držela přesně receptu, což je jen 20g. V receptu je napsáno, že těsto má kynout 1,5 - 2 hod. Já jsem těsto nechala skutečně kynout téměř 2 hod. a je to potřeba. Těsto je těžší a tuhé a tenhle čas opravdu potřebuje. Můžete třeba dát víc kvasnic, ale podle mého mínění by to už nebylo ono - těsto by tím bylo dost cítit a přerazila by se vůně vanil.cukru, muškátu a kůry.

  • kája | 31. 8. 2005 17:01

    ještě se chci zeptat, těch 20g kvasnic na to 1kg mouky opravdu stačí? nebude mi to kynout příliš dlouho?

  • Jana Tichá | 31. 8. 2005 15:01

    Kájo, tuto mouku neznám, ale vzhledem k tomu, že v receptu je napsáno pouze "1 kg mouky", dala jsem automaticky polohrubou, ale nedostalo se mi, tak jsem ji doplnila (asi 1/3) hladkou. A byly vynikající! Řekla bych, že tahle mouka bude proto přímo ideální :-)

  • kája | 31. 8. 2005 14:42

    mám prosím dotaz, můžu použít mouku "Zlatka", jestli ji někdo znáte. Mám s ní dobré zkušenosti, je namíchaná hladka s polohrubou, ale můžu ji tedy použít i na tyto koláče ? děkuji

  • Anonym | 30. 8. 2005 17:45

    Od te doby co micham kynute testo v robotu jsem to nezkazila, predtim kdyz se nepovedlo jsem to obcas svedla na drozdi, obcas na mouku (pochopitelne jsem za to ja nemohla:-))) ale ted je to jak pise Di "jedna basen" Airan

  • Di | 30. 8. 2005 16:17

    Míchat kynuté těsto je opravdu dřina. Proto na hnětení používám ruční šlehač s metlami, co se nimi šlehají pomazánky. Jde to jedna báseň a je to mnohem rychlejší.

  • Naďa | 30. 8. 2005 14:02

    Tak tyhle koláče jsou fakt jednička!Ovšem já použila tohle těsto na dvojctihodné koláče-dovnitř nádivku z tvarohu a nahoru povidla a posypku.Taky se jim říká hanácké.Ale tohle těstíčko je jedna báseň.Paní Tichá-"hňoucat" na vále jsem vydržela o 5 minut dýl-20 minut-ale stačilo to i tak.....

  • Airan Novakova | 29. 8. 2005 14:44

    Ty kolace jdou rovnou do oblibenich:-))))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Pečení Šlehání Výjimečný den Posvícení Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Hnědý rum Hřebíček Mandle Mandle - loupané Máslo Mléko Moučkový cukr Mouka Muškátový květ Muškátový oříšek Rozinky Sníh z bílku Sůl Švestková povidla Tvaroh Vanilkový cukr Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zadělávané fazolky

Zadělávané fazolky

Jablečná buchta II.

Jablečná buchta II.

Avokádový salát k večeři

Avokádový salát k večeři

Salámová Pizza z listového těsta

Salámová Pizza z listového těsta

Hovězí zázvorový guláš

Hovězí zázvorový guláš

Těsto na italskou pizzu

Těsto na italskou pizzu

Americké Brownies (vynikající)

Americké Brownies (vynikající)

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle…

Krupicová kaše

Krupicová kaše

Doporučujeme

45 minut
Kuře na paprice

Kuře na paprice

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

368
Špenátový kuskus
Špenátový kuskus
280
Troubový segedinský guláš
Troubový segedinský guláš
220
Těstoviny (nejen) s tuňákem
Těstoviny (nejen) s…
204
Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty
Vegetariánské kari s…
176
Zapečené vaječné toasty
Zapečené vaječné toasty

Zajímavé články

Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle…
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých potravin by vám doma nemělo chybět
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých…
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a jak je poznáte?
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a…
AHA.cz Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Blesk.cz Hořkosladké loučení Gábiny Partyšové: Opouští ji syn (18)! Jde po stopách Kate a Williama

Hořkosladké loučení Gábiny Partyšové: Opouští ji syn (18)! Jde po stopách Kate a Williama

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Další doporučené recepty:

Pořádná česnečka
Pořádná česnečka
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
Posvícenské koláče s tvarohem a…
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky I.
Posvícenské koláčky I.
Pošírovaná pečeně se zeleninou
Pošírovaná pečeně se zeleninou
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče z r. 1900
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact