Připravte kvásek. Zahřejte 100 ml mléka, přelijte ho do misky, do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí. Kvásek nechte vzejít na teplém místě, bude mu to trvat asi 10 minut.
Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte moučkový cukr, citronovou kůru a dobře promíchejte. V misce rozšlehejte dvě vejce a žloutek a spolu se zbylým mlékem, vzešlým kváskem a vychladlým rozpuštěným máslem vlijte k mouce. Hákovým nástavcem robotu suroviny nejprve pomalu promíchejte, pak na vyšší obrátky začněte zpracovávat těsto. Jakmile se dobře spojí, nechte ho v robotu hníst asi 20 minut. Těsto musí být vláčné a hebké. Přendejte ho do čisté mísy vytřené olejem, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1-1,5 hodiny kynout.
Všechny suroviny na tvarohovou náplň dejte do mísy a dobře promíchejte. Můžete si pomoci ručním šlehačem. Konzistenci nakonec upravte přidáním smetany nebo mléka. Směs uložte do ledničky. Švestky pokrájejte na poloviny či čtvrtiny a zbavte pecek. V misce smíchejte suroviny na drobenku a dobře ji zpracujte prsty.
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte na placku asi 1 cm silnou a pomocí sklenky vykrajujte koláče o průměru 8-10 cm. Koláče skládejte na plech vyložený pečicím papírem v rozestupech. Dnem menší sklenky vytlačte v každém koláči prostor pro náplň. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem.
Tvarohovou náplň promíchejte a na každý koláč dejte poctivou porci. Do náplně vtlačte švestky, koláče posypte drobenkou a nechte ještě 30 minut dokynout na teplém místě. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.