• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče
Napište svůj komentář k receptu

Posvícenské koláče

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 16
doba přípravy: 140 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tento poklad staročeské kuchyně kdysi připravovaly hospodyňky o posvícení. Vy si tyto krásně nadýchané koláče s tvarohovou a povidlovou náplní můžete připravit k jakékoli příležitosti. Zdobené mandlemi vypadají báječně a zrovna tak i chutnají.

Suroviny

6 porce
  • Těsto:
    • 200
      ml mléko vlažné
    • 125
      g cukr krupice + 2 lžíce
    • 0,50
      kostka droždí
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová kůra
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 2
      ks žloutek
    • 125
      g rozpuštěné máslo
    • 60
      ml smetana ke šlehání
    • 4
      lžíce tuzemák
    • 1
      ks vejce na potření
  • Tvarohová náplň:
    • 750
      g měkký tvaroh
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      vanilkový cukr
    • 60
      g máslo změklé
    • 60
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžička hnědý rum
  • Maková náplň:
    • 150
      g mák mletý
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 1
      lžíce polohrubá mouka
    • 150
      ml vařící voda
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      ks vejce
    • 1
      špetka skořice - mletá nebo hřebíček
  • Zdobení:
    • 200
      g povidla
    • 100
      g mandle - loupané

Postup přípravy receptu

1
Ve vlažném mléce rozmíchejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh, oba cukry, máslo, smetanu, vejce a rum.
3
Na makovou náplň smíchejte v rendlíku mák, cukr a mouku, přelijte je vroucí vodou a povařte asi 3 minuty. Stále míchejte. Nyní přidejte máslo, vejce a koření. Prošlehejte a nechte vychladnout.
4
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte 125 g krupicového cukru, citronovou kůru, muškátový květ a žloutky, vlijte máslo, smetanu, tuzemák i kvásek a důkladně vypracujte jemné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance!

5
Poté těsto rozdělte na bochánky o váze zhruba 200 g a nechte je kynout dalších 20 minut. Pak je na pečicím papíře rozválejte na pláty silné 0,5 cm a nechte opět 10 minut kynout. Prsty vytvarujte okraje a potřete je rozšlehaným vejcem.
6
Troubu předehřejte na 180 °C. Pomocí zdobicího sáčku se špičkou naplňte koláče tvarohem, mákem i povidly. Ozdobte mandlemi a pečte 30 minut dozlatova.
7
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Moravské koláče

Moravské koláče

Posvícenské koláčky I.

Posvícenské koláčky I.

Borůvkové koláče s tvarohem z kynutého těsta

Borůvkové koláče s tvarohem z…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mák mletý Mandle - loupané Máslo Měkký tvaroh Mléko Muškátový květ Polohrubá mouka Povidla Rozpuštěné máslo Skořice - mletá Smetana ke šlehání Sůl tuzemák Vanilkový cukr Vařící voda Vejce Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Myslivecké knoflíky

Myslivecké knoflíky

Smažené houskové knedlíky

Smažené houskové knedlíky

Rebarborový crumble se zakysanou smetanou

Rebarborový crumble se zakysanou…

kuřecí srdíčka

kuřecí srdíčka

Bramboračka naší babičky

Bramboračka naší babičky

Cuketové nudle

Cuketové nudle

Můj dýňový džus

Můj dýňový džus

Fazole (nejen) se slaninou

Fazole (nejen) se slaninou

Krůtí chilli con carne

Krůtí chilli con carne

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

55
Pikantní vepřová pečínka
Pikantní vepřová pečínka
55
Marinované cukety s citronovým tvarohem
Marinované cukety s…
49
Dýňové placičky II.
Dýňové placičky II.
38
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
35
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
AHA.cz Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Další doporučené recepty:

Portobello se špenátem
Portobello se špenátem
Portobello žampiony plněné kuřecím masem
Portobello žampiony plněné kuřecím masem
Pořádná česnečka
Pořádná česnečka
Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
Posvícenské koláče s tvarohem a…
Posvícenské koláče z r. 1900
Posvícenské koláče z r. 1900
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact