• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče
Napište svůj komentář k receptu

Posvícenské koláče

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 16
doba přípravy: 140 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tento poklad staročeské kuchyně kdysi připravovaly hospodyňky o posvícení. Vy si tyto krásně nadýchané koláče s tvarohovou a povidlovou náplní můžete připravit k jakékoli příležitosti. Zdobené mandlemi vypadají báječně a zrovna tak i chutnají.

Suroviny

6 porce
  • Těsto:
    • 200
      ml mléko vlažné
    • 125
      g cukr krupice + 2 lžíce
    • 0,50
      kostka droždí
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová kůra
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 2
      ks žloutek
    • 125
      g rozpuštěné máslo
    • 60
      ml smetana ke šlehání
    • 4
      lžíce tuzemák
    • 1
      ks vejce na potření
  • Tvarohová náplň:
    • 750
      g měkký tvaroh
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      vanilkový cukr
    • 60
      g máslo změklé
    • 60
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžička hnědý rum
  • Maková náplň:
    • 150
      g mák mletý
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 1
      lžíce polohrubá mouka
    • 150
      ml vařící voda
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      ks vejce
    • 1
      špetka skořice - mletá nebo hřebíček
  • Zdobení:
    • 200
      g povidla
    • 100
      g mandle - loupané

Postup přípravy receptu

1
Ve vlažném mléce rozmíchejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh, oba cukry, máslo, smetanu, vejce a rum.
3
Na makovou náplň smíchejte v rendlíku mák, cukr a mouku, přelijte je vroucí vodou a povařte asi 3 minuty. Stále míchejte. Nyní přidejte máslo, vejce a koření. Prošlehejte a nechte vychladnout.
4
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte 125 g krupicového cukru, citronovou kůru, muškátový květ a žloutky, vlijte máslo, smetanu, tuzemák i kvásek a důkladně vypracujte jemné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance!

5
Poté těsto rozdělte na bochánky o váze zhruba 200 g a nechte je kynout dalších 20 minut. Pak je na pečicím papíře rozválejte na pláty silné 0,5 cm a nechte opět 10 minut kynout. Prsty vytvarujte okraje a potřete je rozšlehaným vejcem.
6
Troubu předehřejte na 180 °C. Pomocí zdobicího sáčku se špičkou naplňte koláče tvarohem, mákem i povidly. Ozdobte mandlemi a pečte 30 minut dozlatova.
7
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Moravské koláče

Moravské koláče

Posvícenské koláčky I.

Posvícenské koláčky I.

Borůvkové koláče s tvarohem z kynutého těsta

Borůvkové koláče s tvarohem z…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mák mletý Mandle - loupané Máslo Měkký tvaroh Mléko Muškátový květ Polohrubá mouka Povidla Rozpuštěné máslo Skořice - mletá Smetana ke šlehání Sůl tuzemák Vanilkový cukr Vařící voda Vejce Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Špagety zapečené se sýrem

Špagety zapečené se sýrem

Americká buchta

Americká buchta

Tvarohovo jahodové knedlíky

Tvarohovo jahodové knedlíky

Čokoládový dort z jablek

Čokoládový dort z jablek

Salámová Pizza z listového těsta

Salámová Pizza z listového těsta

Slaný anglický koláč

Slaný anglický koláč

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem

Jednoduché rajčatové těstoviny s…

Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky

Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

83
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
37
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
35
Houbovo-smetanová krkovička
Houbovo-smetanová…
30
Špízy se svěžím salátem
Špízy se svěžím salátem
19
Rychlé vegetariánské karí
Rychlé vegetariánské karí

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Manželka prince Harryho odhalila soukromí: Meghan popsala rodinné rituály!

Manželka prince Harryho odhalila soukromí: Meghan popsala rodinné rituály!

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Portobello se špenátem
Portobello se špenátem
Portobello žampiony plněné kuřecím masem
Portobello žampiony plněné kuřecím masem
Pořádná česnečka
Pořádná česnečka
Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
Posvícenské koláče s tvarohem a…
Posvícenské koláče z r. 1900
Posvícenské koláče z r. 1900
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact