• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče
Napište svůj komentář k receptu

Posvícenské koláče

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 16
doba přípravy: 140 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
Posvícenské koláče
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tento poklad staročeské kuchyně kdysi připravovaly hospodyňky o posvícení. Vy si tyto krásně nadýchané koláče s tvarohovou a povidlovou náplní můžete připravit k jakékoli příležitosti. Zdobené mandlemi vypadají báječně a zrovna tak i chutnají.

Suroviny

6 porce
  • Těsto:
    • 200
      ml mléko vlažné
    • 125
      g cukr krupice + 2 lžíce
    • 0,50
      kostka droždí
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová kůra
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 2
      ks žloutek
    • 125
      g rozpuštěné máslo
    • 60
      ml smetana ke šlehání
    • 4
      lžíce tuzemák
    • 1
      ks vejce na potření
  • Tvarohová náplň:
    • 750
      g měkký tvaroh
    • 120
      g cukr krupice
    • 1
      vanilkový cukr
    • 60
      g máslo změklé
    • 60
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžička hnědý rum
  • Maková náplň:
    • 150
      g mák mletý
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 1
      lžíce polohrubá mouka
    • 150
      ml vařící voda
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      ks vejce
    • 1
      špetka skořice - mletá nebo hřebíček
  • Zdobení:
    • 200
      g povidla
    • 100
      g mandle - loupané

Postup přípravy receptu

1
Ve vlažném mléce rozmíchejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh, oba cukry, máslo, smetanu, vejce a rum.
3
Na makovou náplň smíchejte v rendlíku mák, cukr a mouku, přelijte je vroucí vodou a povařte asi 3 minuty. Stále míchejte. Nyní přidejte máslo, vejce a koření. Prošlehejte a nechte vychladnout.
4
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte 125 g krupicového cukru, citronovou kůru, muškátový květ a žloutky, vlijte máslo, smetanu, tuzemák i kvásek a důkladně vypracujte jemné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance!

5
Poté těsto rozdělte na bochánky o váze zhruba 200 g a nechte je kynout dalších 20 minut. Pak je na pečicím papíře rozválejte na pláty silné 0,5 cm a nechte opět 10 minut kynout. Prsty vytvarujte okraje a potřete je rozšlehaným vejcem.
6
Troubu předehřejte na 180 °C. Pomocí zdobicího sáčku se špičkou naplňte koláče tvarohem, mákem i povidly. Ozdobte mandlemi a pečte 30 minut dozlatova.
7
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Moravské koláče

Moravské koláče

Posvícenské koláčky I.

Posvícenské koláčky I.

Borůvkové koláče s tvarohem z kynutého těsta

Borůvkové koláče s tvarohem z…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mák mletý Mandle - loupané Máslo Měkký tvaroh Mléko Muškátový květ Polohrubá mouka Povidla Rozpuštěné máslo Skořice - mletá Smetana ke šlehání Sůl tuzemák Vanilkový cukr Vařící voda Vejce Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bavorské vdolečky

Bavorské vdolečky

Dobré košíčky

Dobré košíčky

Labužníkova kuřecí stehna

Labužníkova kuřecí stehna

Pampeliškový med II.

Pampeliškový med II.

Bulharské papriky s Balkánem

Bulharské papriky s Balkánem

Babeta (buchta)

Babeta (buchta)

Vepřové na zelenině

Vepřové na zelenině

Jehněčí na bylinkách a rajčatech

Jehněčí na bylinkách a rajčatech

Špecle s kořenovou zeleninou

Špecle s kořenovou zeleninou

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

53
Pomazánka z pečeného vepřového masa
Pomazánka z pečeného…
42
Medové koleno na pivě
Medové koleno na pivě
38
Husí polévka s játrovými knedlíčky
Husí polévka s játrovými…
32
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
22
Mrkvové rohlíčky s povidly
Mrkvové rohlíčky s…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Patrik Hezucký (55): Skončil na vozíčku!

Patrik Hezucký (55): Skončil na vozíčku!

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Další doporučené recepty:

Portobello se špenátem
Portobello se špenátem
Portobello žampiony plněné kuřecím masem
Portobello žampiony plněné kuřecím masem
Pořádná česnečka
Pořádná česnečka
Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami
Posvícenské koláče s tvarohem a…
Posvícenské koláče z r. 1900
Posvícenské koláče z r. 1900
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky
  • Recepty.cz
  • Posvícenské koláče
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact