Žampiony PORTOBELLO očistíme a opatrně z nich vyřízneme nohy, které drobně pokrájíme.
2
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájené nohy od žampionů a dále přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek a drobně pokrájenou slaninu. Odstavíme a necháme zchladnout, vmícháme vejce, nastrouhaný uzený sýr, osolíme a opepříme dle chuti a můžeme vmíchat například i trochu petrželky nebo pažitky.
3
Směs zahustíme asi třemi lžícemi strouhanky, kterou si uděláme z ne zcela tvrdého bílého pečiva (veka, rohlík, toustový chléb). Vše promícháme a rozdělíme směs do klobouků žampionů.
4
Do zapékací mísy dáme maličko oleje nebo másla, vložíme plněné klobouky žampionů, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 - 25 minut. Pak odklopíme a dopečeme krátce vršky náplně dozlatova.
5
Podáváme se zeleninou a opečenými tousty nebo s bramborovou kaší...